Geri
Hüseyin ÖZÇELİK Hüseyin ÖZÇELİK Politik Cadde

TOYOTA Artık Yeni Sakarya'nın Kurumu

Toyota Türkiye Genel Müdürü ve CEO'su Orhan Özer fabrikalarında Türk-İş'e bağlı Türk Metal ve Hak-İş'e bağlı Çelik-İş sendikaların başlattığı sendikalaşma çalışmaları sonrası yaptığı açıklamada tüm kararın işçilerde olduğunu söylemiş. Özer, açıklamasında sendikalaşmanın işçilerin “en doğal hakkı” olduğunu belirterek kesinlikle sendikalaşma hareketlerini “engellemeyeceklerini” ifade etmiş.

 Özer’in insanların tercihlerine saygılı oldukları ve bir eksiklikleri varsa gerekli iyileştirmeyi yapacaklarını söylemesi, sorunları halının altına süpürmeyeceklerini belirtmesi ise TOYOTA’nın altık “Yeni Türkiye” ve “Yeni Sakarya’nın” kuruluşu, fabrikası haline geldiğini gösterir.

Özer öncesi eski Türkiye zihniyeti tarafından yönetilen fabrika; işçilerine sendikal haklarını vermemiş, sendikalaşma haklarını kullanmak isteyen işçileri ise kapının önüne koymuştu. Yine fabrika sürekli işçilerinin dini inançlarına baskı uyguladığı ve işçilerini zor şartlar altında çalıştırdığı gibi iddialarla gündeme gelmişti. Eski Türkiye’nin karanlılığında ve güçsüzlüğün de TOYOTA maalesef Türk işçisine “sömürgeci” bir muameleyi reva görmüştü.

Türkiye ve Sakarya’da 2002’de başlayan ekonomik büyüme, demokratikleşme ve sivilleşme adımları 12 Eylül Referandumu ile bir daha geri dönüşü olmaksızın Yeni Türkiye ve Yeni Sakarya’nın kurulmasıyla sonuçlanmıştır. Artık yeni siyaset anlayışı, yeni ekonomik-kültürel-sosyal tabakaları, yeni potansiyelleri ile yeni bir Sakarya ve yeni bir Türkiye var.

Türkiye ve Sakarya artık eski Türkiye ve Sakarya değildir. TOYOTA veya herhangi bir çok uluslu şirket artık eskisi gibi hareket edemez. Türk halkına ve işçisine tepeden bakamaz. Sömürgeci gibi hareket edemez. Hak, hukuk ve emeklerini sömüremez. Fransa’da, Japonya’da ve Çin’de işçisine verdiği her hakkı Türkiye’deki işçilerine vermelidir. Vermek zorundadır.

Toyota Türkiye Genel Müdürü ve CEO'su Orhan Özer’in sendikalaşma konusunda yaptığı açıklamalar sevindiricidir. Bu açıklamalar TOYOTA’nın yeni Türkiye ve yeni Sakarya’ya ile “yüzleşerek” artık Yeni Türkiye’nin bir kurumu haline dönüştüğünü gösterir.

TOYOTA’yı Sakaryalı ve Türk insanı her zaman kendisinden bir parça olarak gördü. TOYOTA işçileri yıllardır birikimleri, enerjileri ve emeklerini vererek sıfır hata ile TOYOTA’nın en iyi ürünlerini üreterek kurumun dünyadaki itibarını arttırdılar. TOYOTA bugüne kadar Sakarya’ya verdiğinin kat kat fazlasını Sakarya ve işçisinden almıştır. Artık TOYOTA yönetimi Sakaryalının sevgisini ve işçisinin alın terini ödüllendirilmelidir. Şehirle bütünleşmelidir. Sakaryaspor’a yardımla başlayan ve önümüzdeki günlerde temeli atılacak olan okulla devam edecek olan şehirle bütünleşme sürecinde artık küçük adımlar yerine büyük adımlar atmalıdır. Nimetlerini kullandığı şehre üniversite, bilim merkezi, kongre ve kültür merkezleri, yurt gibi evliyadiyelik. önemli yatırımlar yapmalı/kazandırmalıdır. Şehrin ekonomik yaşamına yaptığı katkı kadar kültür ve sosyal yaşamına da katkı yapmalıdır.

 

#

YAZARIN SON YAZILARI

Sakarya’da ki AK Partili Belediye Başkanlarında ki Kronikleşen Metal Eskimesi

Sakarya’da ki AK Partili Belediye Başkanlarında ki Kronikleşen Metal Eskimesi

AK Parti’de Yeni Siyaset Dönemi ve Uncuoğlu, Üstün ve Toçoğlu

AK Parti’de Yeni Siyaset Dönemi ve Uncuoğlu, Üstün ve Toçoğlu

AK Parti Milletvekilleri Üstün ve Yavuz’dan MHP’lilere Sıcak Mesajlar

AK Parti Milletvekilleri Üstün ve Yavuz’dan MHP’lilere Sıcak Mesajlar

Yaşam Endeksi Araştırmasında Sakarya’nın eksik yanları

Yaşam Endeksi Araştırmasında Sakarya’nın eksik yanları

Başkan Toçoğlu’nun açıklayacağı 2016 projeleri için beklenti büyük!

Başkan Toçoğlu’nun açıklayacağı 2016 projeleri için beklenti büyük!

AK Parti 1 Kasım’da Sakarya’da tarihi rekor kırdı

AK Parti 1 Kasım’da Sakarya’da tarihi rekor kırdı


GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs