Yaşam Endeksi Araştırmasında Sakarya’nın eksik yanları
Geçtiğimiz hafta “Türkiye İstatistik Kurumu” (TUİK) tarafından açıklanan “yaşam kalitesini şehirler bazında ölçen” araştırma sonuçlarına göre Sakarya araştırmada yaşam kalitesi bakımından 2. sırada yer alırken konutta ve sivil katılımda ise 1. sırada yer aldı. Ayrıca Sakarya; sosyal yaşamda 6., sağlık ve çevrede 14. ve yaşam memnuniyetinde ise 15. sıra gibi yüksek sıralarda yer aldı.
Araştırma sonuçları Sakarya için “sevindiriciydi.”
Sakarya’nın son yıllarda ortaya koyduğu gelişme ve büyümeyi “somut verilerle de” görmüş olduk.
Bu başarıda başta Büyükşehir Belediye Başkan’ı Zeki Toçoğlu olmak üzere , AK Parti milletvekilleri, alt kademe belediye başkanları, Sanayi ve Ticaret Odası başta olmak üzere STK’ların büyük bir emek ve payları var.
Araştırma sonuçları Sakarya için umut vericiyken bazı alanlarda ise henüz istenilen seviyelere de ulaşamadığımızı da gördük.
Sakarya ilerleme kaydetmesine rağmen hala “eğitimde 38.”, “çalışma hayatında 28.”, “gelir ve servette 33.”, “güvenlikte 26.” ve “altyapı hizmetlerine erişimde ise 20.”sıralarda.
Araştırmanın alt başlıklarına baktığımızda Sakarya; “kişi başına düşen servet oranı” bakımından 3.802’la gelirle orta sıralarda yer alıyor.
Yine Sakarya nüfusunun büyük bir kısmı “orta gelir” seviyesinin altında.
Hatta “temel ihtiyaçlarını” karşılayamadıklarını söyleyenlerin oranı yüzde 46.
Sağlıkta ki ilerlemelere rağmen hala “hekim başına düşen hasta sayısı” 6.301 gibi yüksek rakamlarda.
Öte yandan Türkiye ortalamasının çok altında da olsa Sakarya’nın bir “hava kirliliği” potansiyeli var.
Sakarya’nın her yerini yeşil olarak bilirken km2’ye düşen orman alanı yüzde 42 gibi orta sıralarda olması ise hayal kırıklığı.
Yine cinayet oranı bir milyonda 26.8 gibi yüksek değerlerde.
Yerel ve genel iktidar; araştırma sonuçlarına göre henüz istenilen seviyelere ulaşamadığımız eğitim, gelir seviyesi, güvenlik ve sağlık konularında yoğunlaşmalı.
Çevre ve hava kirliliği konularına da hassasiyet göstermeliler.
Sakarya ki muhalefet, ulusalcı gazeteciler ve marjinal STK’larında ; dünya standartlarda ki normlara göre yapılan, 11 boyut ve 41 göstergeyi kapsayan geniş çaplı bir araştırma olan “İllerde Yaşam Endeksi” araştırmasını yalanlama ve inanmamaktan vazgeçmeleri gerekir. Bilimi, matematiği ve istatistiği küçümsemeleri onlara duyulan ve zaten az olan güveni daha da alt seviyelere düşürüyor.
İnandırıcılıklarını sıfırladıkları gibi komik ve matrak hale de düşüyorlar.
Araştırmayı ret etmek yerine iktidarın henüz başarılı olamadığı eğitim, sağlık, güvenlik ve gelir konularında iktidarı sıkıştırmaları ve eleştirmeleri Sakarya ve Sakaryalının hayrına olacaktır.
#