Yerli Otomobil üretim üssü olma vizyonunu Sakarya içselleştirmeli
Sakarya Sanayi ve Ticaret Odası (SATSO) Başkan’ı Mahmut Kösemusul, Mayıs ayı Meclis toplantında Başbakan Erdoğan’a çağrı yaparak yerli otomobilin Sakarya’da üretilmesini istemiş ve Sakarya’nın buna hazır olduğunu söylemişti. Başkan Kösemusul önceki gün odaları tarafından yaptırılan endüstri meslek lisesi temel atma töreninde de milli otomobil üretiminin Sakarya’da yapılması çağrısını yeniledi.
Başkan Kösemusul, Başbakan Erdoğan’ın 11 Haziran genel seçimleri öncesi gündeme getirdiği yerli otomobil üretimi konusunu daha o günlerde sahiplendi. Başkan Kösemusul ve SATSO, yerli otomotiv üretiminin Sakarya’da yapılmasını söylemden öte taşıyarak ete kemiğe büründürerek somutlaştırdılar. Otomotiv çalıştayları düzenleyen SATSO otomobil firmalarının talepleri doğrultusunda organize sanayi bölgelerini şekillendiriyor. Yine Ferizli’de Otomotiv İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kuruluyor. Kurulacak olan bu OSB Sakarya’da ve Türkiye’de ki otomotiv ana ve yan sanayisinin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak seviyede olacak.
Yine SATSO bünyesinde Sakarya'da, çeşitli motorlu kara taşıtlarının her türlü parça ve aksam yan sanayisinin üretimini geliştirmeye hizmet etmek, otomotiv sanayisinde kullanılan ve bunları yapacak araç ile gereçlerin Sakarya içinden temin edilmesini teşvik edecek çalışmalar yapmak amacıyla Otomotiv Sanayicileri Çalışma Grubu oluşturuldu. SATSO ve Başkan Kösemusul’un bu çalışmalarıyla yerli otomobil ve otomotiv üretim üssü olmaya en hazır ve bu konuda bir stratejik plan ile vizyona sahip tek il Sakarya.
Renault ve TOFAŞ gibi fabrikaların kurulmasıyla birlikte Bursa sanayi kentine dönüştü. Bu fabrikaların sağladıkları istihdam, ürettikleri katma değerle Bursa hızla büyüdü. Bursa sanayisinin başat kurumları olan bu otomotiv üretim firmaları Bursa’ya sağladıkları ekonomik girdi kadar spor, sosyal ve kültürel yaşamada çok önemli katkılar verdiler.
Yine TOYOTA’nın 1990’lı yılların başında Sakarya’da kurulmasıyla birlikte Sakarya tarım kentinden sanayi kentine dönüştü. TOYOTA’nın Sakarya’da yatırım yapması ardından yüzlerce ulusal ve uluslar arası şirket ile firma Sakarya’da yatırım yaptı. 20 yıl gibi kısa bir sürede Sakarya’da 10 OSB kuruldu. Bugün Sakarya’da ulaşım konunda TOYOTA dışında OTOKAR, TIRSAN ve Türk Traktör gibi Türkiye’nin en büyük firmaları üretim yapıyorlar.
3 yıldır yerli otomobil üretimini gündemde tutan, üretim için teşvik paketleri hazırlayan ve iş adamlarına bu konuda çağrıda bulunan Başbakan Erdoğan’ın gösterdiği kararlılık, kısa bir süre sonra yerli otomobilin üretimine başlanacağını gösteriyor. Başkan Kösemusul ve SATSO’nun bu konuda ki çalışmaları ve ortaya koydukları vizyonla Sakarya yerli otomobil üretimine en yakın il. Bu kadar yaklaştığımız ve olması halinde Sakarya’ya büyük bir güç ve kazanım sağlayacak, Sakarya’nın ismini dünyaya duyuracak milli otomobil üretimi konusu artık bütün şehri konusu olmalı. Yerli otomobil üretimi ve otomotiv üssü olma vizyonunu şehir içselleştirmeli. Başta yerel yönetimler olmak üzere, Sakarya milletvekilleri ve Bakanımız Ayşenur İslam bu konuda SATSO ile aynı söylem ve dili konuşmalı. Hükümetin uygulayacağı teşviklere yerel yönetimlerde katkı sağlayarak yatırımcının dikkati Sakarya’ya çekilmelidir. MÜSİAD, TÜMSİAD ve SASİAD gibi iş adamları dernekleri de yerli otomobil üretimi ve otomotiv üssü olma vizyonuna sahip çıkmalıdırlar.
#