Geri
Abdullah Kahya Abdullah Kahya Merkezi

Sorumluluklar ve algılar

Toplumsal olarak yapılabilecekler ise çok farklı boyutlara sahiptir. En başta merkezi ya da yerel yönetim unsurları bu konuda insanları bilinçlendirici, insanların zihin dünyalarını yönlendirici çalışma ve argümanlar üretmek durumundadır.

İnsanlar gibi, toplumların da bir ömrü bir süresi vardır. Tıpkı insanlar gibi doğar büyür ve nihayete ererler toplumlar da. Toplumların insandaki değişim ve gelişime paralel olarak anlayışı ve kavrayışı da değişir ve gelişir.

Hangi idealler ile yola çıkılmışsa yöntem de ona göre belirlenir. Yöntem aslında yolun nasıl yürüneceğinin pratiğidir. Bazen yola çıkmadan önce bazen de yola çıktıktan sonra belirlenir yöntem.

Sorumluluklar kişiden kişiye değişebildiği gibi toplumlardan toplumlara göre de değişkenlik gösterebilir. Üstlenilen sorumluklar olduğu gibi insanların ve toplumların da kucaklarında buldukları sorumluluklar vardır.

Biri diğerinden ayırt edilmeyen toptancı bir yaklaşımla üstlenilen sorumluklar arasında belki öncelik sıralaması yapılabilir.

Alınan veya üstlenilen sorumluklar insanları farklı görevler ve yüklerle baş başa bırakır. Alındıktan veya üstlenildikten sonra herhangi bir sorumluluğa karşı ilgisiz veya kayıtsız kalınmamalıdır. O sorumluluğun gereği neyse yapılması gereken hususlar neyse göğüslenilmesi gereken fedakarlıklar neyse bunların tamamı harfiyyen yerine getirilmelidir.

Sosyolojik olarak alınan veya üstlenilen sorumluluklar aynı zamanda insanların veya toplumların algılarını da belirlerler.

Algı işte bu sorumluluklara göre şekillenir ve oluşum sürecine girer.

Herhangi bir iş yaparken hangi algıya göre hareket ediyorsak hangi algı bizim söz veya davranışlarımızı belirliyorsa yaptığımız işin sonucunda elde dilecek fayda veya zarar da ona göre oluşacaktır.

Dolayısıyla hiçbir fert veya hiçbir toplumsal katman sorumluklardan bigane kalamaz ve yok sayamaz saymamalıdır.

İnsanların algılarını belirleyen sorumlukların gerçekliği ile ilgili sahici araştırmalar veya tartışmalar yapmak istişarelerde danışmalarda bulunmak elbette faydalı olur ve olacaktır.

Fakat en baştan şuna bakmak belki de en önemlisidir.

Üzerime almam istenilen veya bana dayatılan sorumluluk gerçekten benim sorumluluğum mudur ? sorusunu sorarak bir düşünsel çalışma içerisine girerek insanın veya toplumun varacağı yer ya da ulaşması arzu edilen yer çok daha iyi tesbit edilebilir.

Bu sorumluluklar algılar ve algı yönetimi konularına haftaya da devam etmeyi planlayarak yazımızı bitiriyoruz.

Esen kalın.

#ali #sorumluluk

YAZARIN SON YAZILARI

Ömrü Ramazan, Ahireti Bayram Olanlar

Ömrü Ramazan, Ahireti Bayram Olanlar

Allah'tan geldiğine ve yine Allah’a döneceğine iman eden kişidir Müslüman. Bir çilesi ve bir davası olan kişidir Müslüman.
Sivil Toplum Kuruluşları ve İpekyolu Derneği

Sivil Toplum Kuruluşları ve İpekyolu Derneği

Günümüzde sivil toplum kuruluşları toplumları yönlendiren, çalıştıran temel kurumlardır.
Deprem bölgesi ve ak partili belediyeler

Deprem bölgesi ve ak partili belediyeler

Ülkemiz ve milletimiz, malumunuz olduğu üzere çok büyük bir felaketle karşı karşıya kaldı. Çok büyük bir yıkım ve acı yaşadık.
Umutları yeşerten Başkan: Ekrem Yüce

Umutları yeşerten Başkan: Ekrem Yüce

İnsanı ayakta tutan yarınlara taşıyan duygunun adıdır umut.
Tükettiğini üreten şehir: Sakarya

Tükettiğini üreten şehir: Sakarya

.
Yaşlı destek merkezi

Yaşlı destek merkezi

2023 yılı oldukça hızlı başladı.

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs