Geri

Geyve Boğazındaki elektrik santral inşaatı devam ediyor

Sakarya Nehrinin Geyve Boğazı içindeki bölümünde ( Örencik Köyü ve Boğazköy yakınlarındaki ) yapılmakta olan 2 HES ( Hidro Elektrik Santrali) inşaatı devam ediyor.
Editör Editör

AKFEN A.Ş. tarafından yapılmakta olan HES 1 ve HES 2 inşaatı ile ilgili olarak proje Müdürü Selçuk Karsu şu bilgileri verdi:
“ Boğazköy ve Örencik köylerinde yapımı devam eden HES 1 ve 2 inşaatlarında coğrafi konum gereği çevreye en az zarar veren inşaatı sağladık.

Paradan önce çevreye önem veren, insana önem veren firma politikamız vardır. Bu tür akarsularda kısa kısa santraller yapmak, çevreye zarar vermediğinden önemli bir faktördür. Akarsuyun yatağı değiştirilmeden suyun önüne set yapılması ile gerçekleşen HES, gelecekte o yöreye farklı bir avantaj da sağlayacaktır. Suyun önüne yapılacak olan 10 m yüksekliğindeki setten akıtılan su ile enerji elde edilecektir.

Sakarya Nehrinin debisi ortalama 1 saniyede 200 m3 tür. Her iki sette 3 er türbün olacaktır. HES 1 ( 10.73 m yükseklikte) (Örencik Köyü) 15,5 megavat, HES 2 (10.37 m yükseklikte) ( Boğazköy) 15 megavat enerji üretecektir.

Proje bittiğinde Sakarya ilinin ihtiyacının yarısını karşılayacaktır. Projenin maliyeti; 19,5 milyon avro inşaat için, 10 milyon avro türbün için toplam 102 trilyon TL olacaktır. Proje; yap – işlet - devret modeline göre 49 yıllığına AKFEN elektrik tarafından yapılmaktadır. Yapılmakta olan 2 set arasındaki akarsu tabanı tamamen taranacak ve gerekli temizlik yapılacaktır.”

Namık CİHAN

#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs