Geri

Geyve'de kahvehane sohbeti

Geyve'de kış günlerinde kahve sohbetlerine doyum olmuyor.
Mehmet AYDOĞAN Mehmet AYDOĞAN

 

"Kahvehaneler, dostların buluşma yeridir.

Kahvehaneler, sohbetin tadına doyulmadığı yerlerdir.

Kahvehaneler, dertlerin paylaşıldıkça azaldığı, sevinçlerin paylaşıldıkça çoğaldığı yerlerdir."

 

 Geyve'nin sevilen simalarından Hafız Osman Kaba, Hafız Necati Demir ve İmam Hatip Sadettin Armağan; genç meslektaşları Çukurköy camisi hocası Kadir Keskin, Adapazarı Şerefiye Camisi müezzini Hamza Ünal ve Öğretmen Ali Ünal ile kahvehanede buluştular. Çaylar, ıhlamurlar içildi. Güncel konularda sohbet edildi. Hafız Osman Kaba, Hafız Necati Demir ve İmam Hatip Sadettin Armağan'a hayat hikayeleri soruldu. Onlar da hatırladıkları kadarıyla şöyle anlattılar:

 

OSMAN KABA

Geyve Merkez camisinden emekli müezzin Hafız Osman Kaba şunları söyledi: 1940 yılında Pamukova'ya bağlı Kemaliye köyünde doğdum. Osmaneli'de hafızlığımı tamamladım. 1963 yılında Çardak köyünde fahri imamlık yaptım. O zamanlar cami hocasının iaşesini köy halkı karşılardı. Camilere müezzin ve imam görevlendirmesi olunca, Geyve'ye atandım. Önce Atapaşa camisine, 1970 yılında da Merkez Camiye müezzin oldum. 37 yıl 8 ay görev yaptıktan sonra emekli oldum. Bu arada yaz tatillerinde yüzlerce çocuğa Elif cüzünü okuttum, namaz surelerini ezberlettim. Çocuk okutmak çok güzel bir şey.

 

NECATİ DEMİR

Hafız Necati Demir, 1943 Taraklı'nın Alballar köyünde doğdum. Hafızlığımı kendi köyümde tamamladım. Askerlik öncesi çeşitli köylerde 7 yıl fahri imamlık yaptım. Osman hocanın dediği gibi o yıllarda imamlara devlet maaş vermez, komşular yetiştirdiği üründen hocanın hakkını verir, cami hocaları da o şekilde geçimini sağlardı. 1963-1965 yılları arasında askerliğimi yaptım. Asker dönüşü Taraklı Ortaokuluna hademe olarak girdim. Geyve Müftülüğüne tayin oldum. 4 yıl 7 ay hizmetli olarak çalıştım. Bu arada hafız olduğum için müezzinlik kadrosuna geçtim. Doğançay camisinde, Taraklı Yusufbey camisinde ve Geyve Atapaşa camilerinde uzun yıllar müezzinlik yaparak emekli oldum.

 

SAADETTİN ARMAĞAN

1949 yılında Taraklı'nın Esenyurt köyünde doğdum. 1970 yılında Geyve'nin Eşme köyünde hocalığa başladım. 1973 yılından sonra Atapaşa camisi ve Geyve Merkez camisinde görev yaptım. İstanbul Bahçelievler Cengiz Topel camisi ve Şirinevler Ulucamide hocalık yaparken emekli oldum. Şirinevler Ulu Camisi, cumhuriyet döneminde İstanbul'un Sur dışında yapılan en büyük camisidir. Bu camide 5 bin kişiye Teravih namazı kıldırmak, insan başka bir zevk veriyor. 14 yıldan beri Pamukova'daki Akgıda fabrikasının camisinde cuma namazı kıldırıyor ve vaaz ediyorum. Adapostası gazetesinde de dini konularda köşe yazısı yazıyorum.

Kadir Keskin, Hamza Ünal ve Ali Ünal: "Sayın hocalarımız, sizlerle güzel bir çay sohbeti yaptık. Sağlık ve mutluluklar dileriz." dediler.

MEHMET AYDOĞAN

#geyve #kahve #sohbet #

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs