Geri
Mustafa Hamdullah ERGİN Mustafa Hamdullah ERGİN Hasbihal

Yaşam İçin Gerekli Dört unsur(Anasırı Erbaa)dan Biri

Dünyanın 4/3ü sularla 4/1 karalarla kaplı olduğu gibi vücudumuzun da 4/3 ü su 4/1 i kemik ve ettir.

Su canlıların yaşam sebebi, hayat kaynağıdır. Ülkemizin yer altı ve yerüstü su kaynakları bakımından, bazı ülkelere oranla zengin olduğundan şüphemiz yoktur. Fakat bu sahip olduğumuz su kaynaklarını ne derece doğru bir şekilde kullandığımız ise meçhuldür.

Dünyanın 4/3ü sularla 4/1 karalarla kaplı olduğu gibi vücudumuzun da 4/3 ü su 4/1 i kemik ve ettir. Su canlıların yaşam sebebi hayat kaynağıdır. Ülkemizin yeraltı ve yerüstü su kaynakları bakımından, bazı ülkelere oranla zengin olduğundan şüphemiz yoktur. Fakat bu sahip olduğumuz Su Kaynakları’nı ne derece doğru bir şekilde kullandığımız ise meçhuldür. Bütün bunlara birde küresel ısınmayı dâhil edersek halimiz daha da yaman.

Havaların ısınmağa başlaması rüzgâr ve güneş yağmurun yağmaması, elde mevcut suyun israf edilmesi ileriki günlerde büyük bir su sıkıntısı yaşamamıza neden olabilir. Suyumuzun kıymetini bilmediğimiz gibi, geçici bir süre su kesintisi yaşadığımızda ortalığı birbirine katar, ver yansın ederiz. Suyu bol bulduğumuz zaman hoyratça kullanırsak ileride bizi susuz günlerin beklediğini bilmemiz gerekir.

Önümüzdeki yıllarda birde ülkemizin çölleştiğini düşünün. İlçemizde bulunan sulama kanallarına yeterince su gelmemesi bakın nelere sebep oluyor. Eşme ve Doğantepe Köylüleri kanaldan bahçelerini sulamak için sıra bekliyorlar. Doğantepe Köylülerinin yerleri daha önde olduğu için,Eşme Köylülerine hemen hemen hiç su gelmiyor. Mekece regülâtöründen Eşme Köyüne gelene kadar suyun kat etmesi gereken mesafe bir hayli uzun. Dolayısiyle en sondakine su yok.

Hal böyle olunca tarla veya bahçe sahipleri arasında kavga eksik olmuyor. Yapılan sulama sistemi bazı kişilerde salma sulama veya yağmurlama tipi olunca su tamamen heba oluyor. Aslında damla sulama sistemi yaygınlaştırılmış olsa, vatandaşlarımız bu hususta biraz daha duyarlı olsa, kanallara verilen su hem yetecektir, hemde aşırı israf olmayacaktır.

Olaya birde şu yönüyle bakacak olursak, içinde bulunduğumuz zaman diliminde dünya ülkeleri petrol için nasıl birbirleriyle kıyasıya mücadele ediyorsa mesela amerikanın ıraka saldırması gibi. Yarın bu mücadelenin yerini petrol yerine SU alacaktır.

SU, aslında MİLLİ bir servettir. Basın ve yayın organlarında suyun ehemmiyetine dikkat çekiliyor. Amma bu hususta hiçbir yol kat edildiğini söylemek mümkün değildir. Kellim kellim la yenfa.

SU tüketiminde iktisatlı olmamız için illaki susuz kalmamız mı gerekir?

Günümüzde her halükarda olduğu gibi SU konusunda da tasarrufa aşırı dikkat etmemiz gerekmez mi?

Özellikle ev hanımlarına sesleniyorum. Çamaşır ve bulaşık makineniz varken elde yıkama yapmayın? Diş fırçalarken, beyler traş olurken, abdest alırken suyumuzu devamlı açık tutmayalım. Duş alımlarını kısa tutup, Tuvalet sifonlarımızı boşa çekmeyelim, araçlarımızı hortumla değilde kovaya dolduracağımız su ile yıkayalım.

Efendim "Ben nasıl olsa su parasını kendim veriyorum kimse karışamaz." Demek suretiyle israf etmeyelim. Sonraki pişmanlığımız bizlere fayda etmez.

Etrafımıza baktığımızda yabancı ülkelerin çoğu kullandıkları atık suyu arıtıp geri dönüşümlü olarak tekrar kullanıyor. Bizler bırakın geri dönüşümlü kullanmayı suyumuzdan gerektiği gibi istifade etmesini bilmediğimiz gibi. Dere, Nehir, Göl veya Denizlerimizi sanayi ve kanalizasyon atıklarımızla alabildiğine hesapsızca kirletiyoruz.

Biran önce caydırıcı önlemler alıp, insanları yaptırıma zorlarsak, yarın susuzluk tehlikesiyle karşı karşıya kalmadan önce suyumuzun kıymetini bilmiş oluruz.

Suyumuzu ekonomik bir şekilde kullanmak dilek ve temennisiyle. Kalın sağlıcakla.

Mustafa Hamdullah ERGİN

mh_ergin@hotmail.com
hamdullahergin@gmail.com

Ofis Tel: 0 264 517 52 90
GSM “ : 0 534 404 77 55
“ “ : 0 542 250 44 90


 

#

YAZARIN SON YAZILARI

Mevlid Kandiliniz Kutlu Olsun

Mevlid Kandiliniz Kutlu Olsun

Sevgili Peygamber Efendimiz (s.a.s) 'in dünyaya teşrif ettikleri (20 Nisan 571 Pazartesi) Rebiülevvel ayının 12. gecesidir ki buna Mevlid-i Nebi veya Kutlu Doğum denir. Yani 19 Kasım Pazartesi 2018'i 20 Kasım Salı 2018'e bağlayan gece Mevlit Kandili'dir.
HİCRİ YILBAŞI HAYIRLI OLSUN

HİCRİ YILBAŞI HAYIRLI OLSUN

İslami Takvim; Rumi veya Hicri Takvim'dir ki, İslama göre Yılbaşı 1 Muharrem'dir.10 Eylül 22018 Pazartesi gününü 11 Eylül 2018 Salı gününe bağlayan gece Hicri Yılbaşı’dır. Yani Pazartesi'yi Salı'ya bağlayan akşamdan itibaren Hicri Yılbaşı başlar. Diğer bir deyimle; Müslümanların Yılbaşı’sı, Arabî aylardan Muharrem ayıdır.
Kurban Bayramı ve Teşrik Tekbirleri

Kurban Bayramı ve Teşrik Tekbirleri

Kurban; “Yaklaşmak, Allahü Teâlâ’ya yakınlık sağlamaya vesile olan nesne veya madde”anlamına gelir.
Şevval Orucu ve Bir Yılı Oruçlu Geçirmek

Şevval Orucu ve Bir Yılı Oruçlu Geçirmek

Ramazan-ı Şerif ayında Bazılarımız oruç tuttu. ALLAHÜ TEALA kabul etsin. Şimdi birde içinde bulunduğumuz ay olan ŞEVVAL ayı orucu var.
KADİR GECESİ

KADİR GECESİ

Kadir Gecesi 10 Haziran 2018 Pazar akşamını 11 Pazartesi 2018 Pazartesi gününe bağlayan geceye rast gelmektedir.
BERAAT KANDİLİ

BERAAT KANDİLİ

Kelime esas itibari ile Beraat kelimesinin galat olarak Berat şeklinde söylenmesidir.

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs