Geri
Enes ÇINAR Enes ÇINAR Aklımdan Fikrimden

Anneler Günü Neden Pazar Günü

İyi ki bu yıl da "Anneler Günü" pazar gününe denk geldi(!) Yoksa Güneşin altında günün anlam ve önemini belirten bir öncekine bir önceki yıldan kalan protokol konuşmalarını dinleyip, ilgili atasözleri ve şiirler okuyup derin kolda hizaya geçip, uygun adım yürüyüşü yapmak zorunda kalabilirdi minicik çocuklar, her biri annelerinin şefkatli bakışları altında. Sonra bu çocuklar büyüyüp pilot, doktor, mühendis olduklarında akılları başlarına gelirdi ve o gün güneşin altındaki kendilerine işkence gibi gelen tekrarlanan ritüele götürülmelerine annelerinin neden izin verdiğini sorgulayıp, onlara düşman kesilip, annelerini yaşlılıkta, pazardan gereksizce alınmış fakat taşınmak istenmeyen bir yükmüş gibi bir kenara bırakmak isteği doğabilirdi içlerinde. Anneler Gününü, mayıs ayının ikinci pazar günü olarak belirleyen elemanlar bunu düşünmüş olmalı ki, böyle bir karar almışlar.

Dalga mı geçiyorum?

1 - Evet, dalga geçiyorum "Anneler Günü", "Babalar Günü", "Falanlar Günü", "Filanlar Günü"... Altın günü mü tertip ediyorsunuz? Anne bu.. renkler ve zevkler yerine göre tartışılabilir, fakat anne sevgisi veya annenin çocuğuna sevgisi tartışılmaz.

2- Hayır, dalga geçmiyorum. "YUH!" diyorum. Annesini babasını ihtiyarlığında huzur evlerine terk edenlere ve ilgili günlerde ziyaretine gidip, utanmadan şirinlik gösterenlere. Hiç gitmeyenler de var tabii. Onlara sözüm kısa: "OHA!"

3- Gazeteci gözüyle bakıyorum: Anneler Gününün pazar gününe denk gelmesinin biz gazeteciler açısından da önemi büyük. Bilirsiniz, pazar günleri gündemin nabzı genelde düşük olur. Kış günüyse, ve güneş açmışsa insanların sokağa çıkması haber konusudur. Anneler günü için de Sivil Toplum Örgütlerinin ve Belediye gibi kurumların etkinlikleri haber konusudur. Neredeyse her kategori için seçilen yılın anneleri, o bölgedeki en yaşlı anne bizim için haber konusudur. Bir devlet büyüğünün, annesinin elini o gün öpmesi de. Günün anlam ve önemini genelde bir önceki yıldan kalma yazılarla köşelerimize taşırız. Bizi yadırgamayınız; biz işimizi yapıyoruz.

4- Ekonomik gözle bakıyorum: Anneler Gününün pazar günü olmasının bir diğer faydası da, hediye alanların hediyelerini bir an önce alıp, pazar günü dinlenecek işletmelere de dinlenmeleri için izin vermesidir. Ekonomiye katma değeri vardır. Hep o işletme sahiplerinin de anneleri var.

Şimdi çıkalım biz de kerevetine. Madem yapmışlar böyle bir gün... Pazar günü de genelde tatil. İmkanınız varsa, şimdiden başlayın bunu yıllık değil, daha sık tekrarlamaya... Anneniz yanınızdaysa kıymetini bilin oturun kaç kardeşseniz dizinin dibine. Varsa eşleriniz çocuklarınız, hep beraber. Gerekirse, susun oradayken, o anın hiç bitmemesi huzuruyla yaşayın.

Gökten elma düşmüş, anne yememiş, çocuklarına bölüştürmüş
 

#

YAZARIN SON YAZILARI

Kestane Kebap: Kestane Çizelim

Kestane Kebap: Kestane Çizelim

Biz eskiden mektup yazardık. Trump da şimdiler de yazmış, kestane mevsiminde.
Akıllı Olun!

Akıllı Olun!

Yazar Demek

Yazar Demek

Gezi Parkını Gezdiniz Hiç Mi?

Gezi Parkını Gezdiniz Hiç Mi?

(Sabırla Bekletilmiş Bir Yazı)
Asıl Görmek İstedikleri Oradakilerin Ne Yaptığı Değil, Oradakilerin Resimlerini İstedikleri Gibi kullanmak.

Olayların, birilerinin manipülasyonuyla gaza gelmiş insanlar olduğunu öğrendik. Asıl amacı da biliyoruz da, Gezi Parkı'nın ne olduğunu biliyor muyuz?
Dikey Düzlem Düşünceleri

Dikey Düzlem Düşünceleri

Acaba...

Acaba...

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs