Kutsal ve Manevi Değerlere Hitap
tap edileceğini ya bilmeyiz,yada farkında değilizdir.Bu yazımda siz değerli okurlarıma, Kutsal ve Manevi değerlerimize nasıl hitap edilmesi gerektiğini yazmağa çalışacağım.İnşaallahü Teala.
Yazıma,sizlere karşılaşmış olduğum ve hiç bir zaman unutamadığım bir anımı nakletmekle başlamak istiyorum.
Her yıl Mayıs ayının son haftasındaki Pazar günü, Bolu İli Göynük İlçesinde Medfun bulunan,Fatihin Hocası Akşemseddin Hz.lerini anma günü sempozyumları yapılmaktadır.Her sene,Fakir ve hakir Acizane bu sempozyumlara bende katılırım.Göynük İlçesinin içinden,Göynük Suyu akar.Yine böyle bir sempozyuma katıldığım bir günde,Çarşı içindeki köprünün üzerinden geçerken,Hiç Kurbağa sesi duymadım.Yanımdaki arkadaşa dönerek hiç Kurbağa sesi duyulmuyor,dedim.Bana dönerek cevaben şöyle dedi:Burada Şemseddin varya onun için Kurbağa ötmüyor,diye cevapladı.Bu tür cevaba çok taaccüp eyledim.
Bir Makam ve Mevki sahibine,Eğer Erkekse Sayın,Bay,Bey,Beyefendi veya Muhterem veya Bayansa Hanım,Hanımefendi veya hanfendi yahut da Sayın Bayan şeklinde hitap ediyorsak ve bu hitap karşımızda bulunan şahsa iltifat veya hitap tarzı ise,O zaman Kutsal ve Manevi değerlerimize de hitap tarzımız gayet güzel olmalıdır.Bu bizim hem İslami ve hemde Aile terbiyemizin gereğidir.
ALLAHÜ Teala Hz.leri,Mukaddes Kitabımız Kuranı Kerimde,Her yapılan iyiliğe 1 e 10 sevap(Ecir) vereceğini söylüyor. Ha keza Her okunan harfe de yine aynı şekilde Sevap vereceğini buyuran ALLAHÜ Teala,Konuşulan güzel veiyi sözlere de aynı Sevabı(Ecri) vereceğini,Hatta 1 e 700 e kadar çıkacağını söylüyor.Amma 1 e 10 Mutlak verilecek sevap'tır.
Mesela;ALLAH deyip geçeriz.Halbuki Hz. ALLAH,ALLAH (C.C.),ALLAHÜ AZİMÜŞŞAN,ALLAHÜ Teala Hz.leri gibi.ifadeler kullanmak alacağımız sevabı arttırır.Peygamber veya Muhammed Mustafa değilde,Peygamber Efendimiz (S.A.V.),veya Muhammed Mustafa (S.A.V.),şeklinde hitap etmemiz daha uygun olur.
Sahabelerden(Peygamber Efendimizin Yanında bulunan arkadaşları)bahsederken,Radiyellahü Anha(ALLAH(C.C.)onlardan razı olsun.şeklinde hitap etmemiz gerekir.
Örneğin;Dört büyük Meleğin isimlerini zikrederken, Cebrail,Azrail,Mikail,İsrafil şeklinde değil de,Cebrail(A.S.),Azrail(A.S.),Mikail(A.S.),İsrafil(A.S.),şeklinde hitap etmemiz gerekir.
ALLAH(C.C.) dostu evliyalardan bahsederken,MevlanaAkşemseddin v.s. değilde Mevlana Celaleddini Rumi Hz.leri,Akşemseddin Hz.leri gibi ifadeler kullanmamız gerekir.
Faraza;Mekke ve Medine değilde,Mekke-i Mükerreme ve Medine-i Münevvere diye söylenmesi daha evladır.Cami yerine;Camii Şerif,Kur'an yerine,Kur'anı Kerim,Kelamı Kadim,Mushafı Şerif veya Kur'anı Azimüşşan dememiz gerekir.
Aylardan bahsederken;Receb,Şaban,Ramazan değilde,Recebi Şerif,Şabanı Şerif,Ramazan-ül Mübarek şeklinde yazıp,söylememiz gerekir.
Selam verirken bile mesele böyledir.Selam konusunu başka bir zaman sizlere yazmağa çalışacağım.İnşaallah.
Bir dahaki yazım da buluşmak ümidiyle,Mubarek Kurban Bayramınızı Kutlar,Sizlere ve İslam Alemine Hayırlara vesile olmasını dilerim.Kalın Sağlıcakla.
#