Geri
Mustafa Hamdullah ERGİN Mustafa Hamdullah ERGİN Hasbihal

Kul Hakkı..

Ana cadde, sokak veya yol kenarlarında yapılmış olan yaya kaldırımları şahıs olarak kimsenin uzun süre işgal etmeye kesinlikle hakkı yoktur.

Allahü Teâlâ hazretleri benim huzuruma: “Kul hakkı ile gelmeyin.” buyuruyor. Kul hakkı nedir? Nasıl ödenir? Üzerimizde başka insanların hakkı varken yaratan rabbimizin huzuruna çıkarsak ne olur?
İnsanın bir diğer insan üzerinde hakkı var mıdır? Komşunun diğer komşu üzerinde hakkı olur mu? Nasıl yapmamız gerekir ki bu hakları ödeyelim?

MÜSLÜMANIN DİĞER MÜSLÜMAN KİŞİ ÜZERİNDE OLAN HAKLARI..

Herkesin bir diğeri üzerinde mutlaka hakkı vardır. Mesela; Bir Müslümanın diğer Müslüman üzerinde bazı ulemaya göre beş(5), bazılarına göre altı(6) ve bazı âlimlere göre ise yedi(7) hakkı vardır denilmiştir. Nedir bu haklar? Sırasıyla sayalım.
1-Kişi selam verirse selamını almak,
2-Kişi aksırdığı zaman hamdele okursa(Elhamdülillah derse)aksıran kişiye (Yerhamukellah)demek,
3-Davet ederse, davetine icabet etmek,
4-Hasta olursa ziyaretine gitmek,
5-Ölünce, cenazesine gitmek,
6-Kendisinden nasihat istenirse, nasihat etmek,
7-Zalimin elinden mazlumu kurtarmak.
Bunlar bir Müslümanın diğeri üzerinde olan hakkıdır.

KOMŞU HAKKI..

Bir rivayette komşu hakkından Allah Resulü o kadar çok bahsetmiştir ki; komşumuzu bize mirascı olacak zannettik demişlerdir. Kişinin komşusu gayri Müslim ise; bir tek komşuluk hakkı vardır, komşusu Müslüman ise; komşuluk ve İslam kardeşliği olmak üzere iki hakkı vardır, komşusu hem Müslüman ve hemde akrabası ise; komşuluk, akrabalık ve İslam kardeşliği olmak üzere üç hakkı vardır.

VATANDAŞLIK HAKLARI..

Yağmurlu havalarda aracınla seyir halinde giderken yaya, bisikletli veya başka bir araçla seyir halinde olan vasıta veya yol kenarında bulunan binalara hiçbir surette çamur/çamurlu su veya taş fırlatmaya hakkın yoktur. Eğer bunları yaparsan belki bu dünyada kendini kurtarabilirsin amma yarın mahşer gününde bazı insanların iflas ettiği zamanda bu hakları ödeyemediğin gibi onun günahından alıp sana yüklerler.

BANKET VEYA YAYA KALDIRIMLARI İHLAL..

Ana cadde, sokak veya yol kenarlarında yapılmış olan yaya kaldırımları şahıs olarak kimsenin uzun süre işgal etmeye kesinlikle hakkı yoktur. Zira böyle yerler umumun istifadesine sunulmuş herkesin hakkı olan yerlerdir. Hiçbir kimseye bu tür yerleri işgal etme hakkını gasp edemez. Yayalara ait olan yer işgal edildiği zaman yaya insan yoldan gidecek olurda herhangi bir kazaya kurban giderse onun müsebbibi biz oluruz. Zira banket veya yaya yolunu işgal ederek diğer vatandaşı araçlara ait olan yürümek mecburiyetinde bıraktığımız için sorumlusu biziz başkaları değil. Ben aracımı bankete çeker işgal edersem, öbür vatandaş, kum veya çakıl dökerek işgal ederse, bir diğeri satılacak emtiasını koyarak işgal ederse, bir başka vatandaş avlusunu veya duvarını diğer komşusunun duvarından ileri geçerek yolu işgal ederse bunlar tamamen vatandaşlık ve kul hakkına tecavüz olur. Hem yasal olarak sorgulanır ve hemde yarın mahşer gününde mücazat görür. Hiçbir kimsenin bu hakları ihlale hakkı yoktur.

ÜZERİMİZDE HAKKI OLANLARDAN..

Üzerimize herhangi bir sebeple hakkı geçmiş olanlardan helallik isteyerek haklarını helal etmelerini istemeliyiz. Helallik isteyeceğimiz şahıs vefat etmiş ise işimiz daha da zor. Geride kalan varislerinden helallik isteyerek üzerimizdeki haktan kurtulmağa gayret etmeliyiz. Varisleri kalmamış ise durum biraz daha değişik olur.

Üzerimizde hakkı olan şahsın adına hayır ve hasenat da bulunarak ve istiğfar ederek üzerimizdeki bu haktan kurtulmağa gayret sarf etmemiz lazım gelir. Diyelim ki bir kişi de değil de milyonlarca vatandaşın hakkını gasp ettik çaldık nasıl bu hakları ödeyeceğiz?

Milyonlarca insanın hakkı nasıl çalınır derseniz, ormanları yakar, izinsiz kesersek, herhangi bir meseleyi veya rejimi protesto ediyoruz diye vatandaşın cam çerçeve vitrin kırıp dökersek, araçlarına taş sopa Molotof kokteyli gibi malzemelerle saldırırsak yani dolayısıyla millet malı ve semene zarar verirsek, milyonlarca insanın hakkına tecavüz etmiş, Devlet ve Ulus malına zarar vermiş oluruz ki kaç kişiden helallik isteyerek haklarından kurtulabiliriz.
**********************
Bir dahaki yazımda buluşuncaya dek, kalın sağlıcakla..
******************
Kimden çıkarın varsa onun kölesi oldun. Kimin de senden çıkarı varsa onun da efendisi. Üzülme yakışmayan beyefendilik olsun.
**********
hamdullahergin@gmail.com
mh_ergin@hotmail.com

#

YAZARIN SON YAZILARI

Mevlid Kandiliniz Kutlu Olsun

Mevlid Kandiliniz Kutlu Olsun

Sevgili Peygamber Efendimiz (s.a.s) 'in dünyaya teşrif ettikleri (20 Nisan 571 Pazartesi) Rebiülevvel ayının 12. gecesidir ki buna Mevlid-i Nebi veya Kutlu Doğum denir. Yani 19 Kasım Pazartesi 2018'i 20 Kasım Salı 2018'e bağlayan gece Mevlit Kandili'dir.
HİCRİ YILBAŞI HAYIRLI OLSUN

HİCRİ YILBAŞI HAYIRLI OLSUN

İslami Takvim; Rumi veya Hicri Takvim'dir ki, İslama göre Yılbaşı 1 Muharrem'dir.10 Eylül 22018 Pazartesi gününü 11 Eylül 2018 Salı gününe bağlayan gece Hicri Yılbaşı’dır. Yani Pazartesi'yi Salı'ya bağlayan akşamdan itibaren Hicri Yılbaşı başlar. Diğer bir deyimle; Müslümanların Yılbaşı’sı, Arabî aylardan Muharrem ayıdır.
Kurban Bayramı ve Teşrik Tekbirleri

Kurban Bayramı ve Teşrik Tekbirleri

Kurban; “Yaklaşmak, Allahü Teâlâ’ya yakınlık sağlamaya vesile olan nesne veya madde”anlamına gelir.
Şevval Orucu ve Bir Yılı Oruçlu Geçirmek

Şevval Orucu ve Bir Yılı Oruçlu Geçirmek

Ramazan-ı Şerif ayında Bazılarımız oruç tuttu. ALLAHÜ TEALA kabul etsin. Şimdi birde içinde bulunduğumuz ay olan ŞEVVAL ayı orucu var.
KADİR GECESİ

KADİR GECESİ

Kadir Gecesi 10 Haziran 2018 Pazar akşamını 11 Pazartesi 2018 Pazartesi gününe bağlayan geceye rast gelmektedir.
BERAAT KANDİLİ

BERAAT KANDİLİ

Kelime esas itibari ile Beraat kelimesinin galat olarak Berat şeklinde söylenmesidir.

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs