Mustafa Hamdullah ERGİN
Hasbihal
Cemaat İle Namaz Kılmak
İmamla namaz kılmak
İmama uyan kimseye muktedi yani iktida eden denir. İmama uyduktan sonra cemaat imam efendinin tekbirleriyle beraber yapılması gerekenleri yapar. Yani imamdan önce hiçbir hareket yapılmaz. İmam tekbir aldıktan sonra tekbir alınacak kıyam, rükû, secde, teşehhüt miktarı oturmak ve selam vermek imamdan sonra yapılacaktır. Eğer bu yapılması gerekli olanları imamdan önce yaparsa imama uymamış(iktida)olur. Dolayısıyla namazı da fasit olur.
Peygamber efendimiz(s.a.v.) mescitte namaz kılan birini bu şekilde ikaz ederek: “Sen ne imama uydun ve nede münferid(ferdi=tek başına)kıldın.”demiş. “Tekrar dön namazını eda et.” diye uyarmıştır.
Cemaatle namaz kılanlar imamdan aşağıda olursa..
Cemaatle namaz kılanlar imamdan aşağıda olursa ve imamı görmez veya imamı göreni görmezse namazları olmaz. Hele hele hoparlörden gelen sesle hiç olmaz. Ancak imamı gören cemaati görecek bir yerede ikinci bir imam dikilerek, imamdan sonra tekbir alarak imamlık yaparsa ve de cemaat bu ikinci imamı görüyor veya göreni görüyorsa namazları olur.
Aksi sada(eko, hoparlör v.s.)ile namaz olurmu?
İslam âlimleri bugünkü kullanılan cihazları o dönemde aksi sadadan gelen sesle amel edilmez. Yani secde edilmez namaz kılınmaz demişlerdir. Aksi sadanın bugünkü karşılığı, önceleri taş plak, plastik plak, bant, kaset, iki kanallı kaset, betamaks video, vhs video, CD, DVD ve şimdide flaş bellek veya hafıza kartı deniyor. Bunlarda ses ister radyo ister TV isterse CD çalar, telsiz veya telefondan gelsin bunlarla hiçbir amel yapılmaz. Ne namaz kılınır ve nede secde ayeti okunsa secde yapılır. Ancak bu tür hallerde mutlaka okuyucunun görünmesi şartı vardır.
Teknolojiye güvenme tedbirli ol!
Nasıl ki bir araca bindiğiniz zaman hızınızı kontrol altında tutmayıp hızlı gider teknolojiye güvenerek nasıl olsa frenim tutar deyip gaza basar sonra duramayıp kaza yaparsanız burada da cemaat namazını kılamamış olur.
Merkez Camii Şerifimiz Perşembe, Cum’a ve bazı cenaze günleri çok kalabalık oluyor. Bu kalabalık dışarı avluya taşıyor. Avluda bulunan cemaat ne imamı görüyor ve nede imamı göreni görüyor. Ancak hoparlörden gelen sesle namaz kılıyor. O zaman bir kasetçalar veya CD koyarak oradan gelecek olan sesle namaz kılsınlar olurmu? El cevap: Olmaz. Ne yapılması gerekir. Giriş kapısının bulunduğu yerde bir kişi durarak ikinci imamlık yapması gerekir.
Geçen gün cenaze vardı dışarıda bile cemaat kalabalıktı. Milletvekilleri, Vali, Siyasi parti başkanları, belediye başkanları, işadamları ve yerli yabacı cemaat. İmamın sesi az çıkıyor. Namaza başlayınca elektrikler kesildi. Öndeki cemaat secdede arkadaki cemaat rükûda dışarıda olanlar ise henüz kıyamda. Ne oldu şimdi. Hâlbuki elektrik olsun olmasın ikinci imam hemen kapının yanında durarak imam efendinin tekbirlerini arka tarafta veya avluda bulunan cemaate ulaştıracaktı. Amma heyhat. Kıpırtı yok.
Merkez caminin eski müezzin kayyımı rahmetli Mustafa Önal(amca) Perşembe ve Cum’a günleri bu şekilde hareket ederdi. Ondan sonra gelen müezzin kayyım Ömer Osman Kaba’da bu minval üzere hareket ederek namaz kıldırmışlardır.
Müezzin arka tarafta kapı üzerinde durarak eğer tekbirleri almış olsa idi elektrikler kesilse bile cemaat rahatlıkla namaz kılardı. Minarelere çıkılmaya çıkılmaya minareler örümcek ağı bağladı. Dikkatinizi çekerim.
Elde ses cihazları düğün bayram dolaşıp para peşinde koşacağınıza aldığınız paraları hak etmenin hesabını yapın. Eskiden imam efendilerin ücretini köylü verirdi. Bazı köylerde birçok imamın alacağı kalmıştır. Amma yinede vazifelerini aksatmamışlardır.
Şimdiki imam veya müezzin kayyımlarına bu işi fi sebilillah(ALLAH rızası için)yapın veya yarı maaşla yapın deseniz. Nasıl istif a edip gideceklerini şaşırırlar.
Bir dahaki yazımda buluşuncaya dek kalın sağlıcakla.
Mustafa Hamdullah ERGİN
hamdullahergin@gmail.com
GEYVE HABER
#