Geri
Yusuf Talha Yusuf Talha Buz

Adamlık Üzerine

Adam olamayanlar, adam olamamalarının hıncını "adam" kelimesinden çıkarıyorlar. Adamlık makamına çıkamadıkları için adamlık kelimesini lügatten, kitaptan, hayattan çıkarmaya azmediyorlar. Bir insan, adam kelimesinden nasıl bu kadar rahatsız olur? "Adam" kelimesini açıp TDK'den anlamına bir kez bile bakmamışlar sanırım. Sözlükteki ilk anlamı "insan"dır. Yani "adam olmak" öncelikle "insan olmak"tır. İnsandan sonra "erkek kişi" anlamına gelir.

"Adam" kelimesi!..

Ne çekiyor bu kelime, şu feministlerden ve feminen kafalı erkeğimsilerden!..

Adam olamayanlar, adam olamamalarının hıncını "adam" kelimesinden çıkarıyorlar. Adamlık makamına çıkamadıkları için adamlık kelimesini lügatten, kitaptan, hayattan çıkarmaya azmediyorlar.

Bir insan, adam kelimesinden nasıl bu kadar rahatsız olur? "Adam" kelimesini açıp TDK'den anlamına bir kez bile bakmamışlar sanırım. Sözlükteki ilk anlamı "insan"dır. Yani "adam olmak" öncelikle "insan olmak"tır. İnsandan sonra "erkek kişi" anlamına gelir.

İş çığırından çıktı artık!.. Erkek düşmanlığı modern kadının iliklerine kadar işledi, erkeği çağrıştıran her şeyden rahatsız oluyorlar. Müthiş bir aşağılık kompleksi!.. Bu kompleksle yapılan saçma sapan eylemler, söylemler!.. Haydi, modern dünyanın çarkları arasında zihniyeti, şahsiyeti un ufak edilmiş kadının bu kompleksle saçmalamasını anlamasam da anlamaya çalışıyorum. Ama modern kadını çığırından çıkarıp şahsiyetini törpüleyip cinsiyetini ön plana çıkarıp hovardaca kullanan erkeğimsilerin, kadınlardan önce "adam" kelimesine düşman olup savaş açmasını aklım havsalam almıyor.

Önce "bilim adamı" kavramıyla başladı "adam" kelimesine karşı alerji... Neymiş efendim, "adam" kelimesi, fazla erkeksi imiş ve bu alanda çalışma yapan bir sürü kadını görmezden gelmek anlamına geliyormuş. Başladılar "bilim insanı", "bilim kadını" demeye...

Sonra "iş adamı" kavramı rahatsız etmeye başladı aşağılık kompleksi sahibi feministleri ve onlar gibi düşünen erkeğimsileri... Medya da zaten hazır onların değirmenine su taşımaya...

Koskocaman bir iş adamları(!) derneği, isminde geçen "adam" kelimesinden rahatsız olup çıkarmış. Adam kelimesinden rahatsız olup "Türk Sanayicileri ve İş Adamları Derneği" olan isimlerini "Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği" olarak değiştirmişler.

Güler misin, ağlar mısın?

Bir milletvekili vardı yıllar önce... Başkanın arkadaşlarına "adam" demesinden rahatsız olup "Onlar adam değil, sözünüzü geri alın!.." demişti. Adamlığı kabul etmeyenlere zorla kabul ettirecek değiliz ancak bizim adamlığımıza dokunmayın.

Adam üzerine o kadar çok deyim ve atasözü var ki!.. Ne yapalım siz istemiyorsunuz diye kültürümüzden, geleneğimizden, tarihimizden vazgeçemeyiz ya!.. Siz güncel dilde bu kelimeyi kullanmayınca edebiyattan, dilden, eski eserlerden de mi bu kelimeyi çıkarıp yok edeceğiz? Silecek miyiz bu kelimeyi kültürümüzden?

"Adam etmek, cin olmadan adam çarpmak, kalıbının adamı olmamak, tam adamına çatmak, adam almak, adama dönmek, adam sırasına girmek, adam yerine koymak" deyimlerini kullanmayalım mı, çıkaralım mı sözlüklerden, kitaplardan, hayattan?

"Adam adama gerek olur. Adam adama yük değil, can gövdeye mülk değil. Adam adamdır, olmasa da pulu; eşek eşektir, olmasa da çulu. Adamın iyisi iş başında belli olur." atasözlerini ne yapalım? Bir çırpıda kurtulalım mı bunlardan da?

Mesela "insanoğlu" kelimesini de atalım mı dilimizden, ne kullanalım yerine?


Bu konuda son olarak Nef'i ne demiş ona bakalım:

 

Ey dil hele âlemde bir âdem yoğ imiş,
Vâr ise de ehl-i dile mahrem yoğ imiş,

Gam çekme hakîkatde eğer ârif isen,
Farz eyle ki el'ân yine âlem yoğ imiş...

#adam #insan #kadin #feminist #turkce #sozluk

YAZARIN SON YAZILARI

28 ŞUBAT’TAN 15 TEMMUZ’A GİDEN YOL

28 ŞUBAT’TAN 15 TEMMUZ’A GİDEN YOL

28 Şubat-Fethullah Gülen-FETÖ Örgütü Zamanla kimin ne olduğu da ne olmadığı da ortaya çıkmış; ak koyun da kara koyun da belli olmuştur. HİZMET’in nasıl HEZİMET’e dönüştüğü ayan beyan ortaya çıktı. HİMMETİ bu ülke insanından alıp HİZMETİ terör devleti İsrail’e ve anavatanları ABD’ye yapanları ve bu millete, devlete, ümmete darbe yapmaya kalkışanları bu millet artık lanetle anacaktır.
Öğretmenlik, Eğitim, Çocuk ve Aile

Öğretmenlik, Eğitim, Çocuk ve Aile

Eğitimde okul-aile-öğretmen koordinasyonu iyi sağlanmalı, aileler çocuklarını "Sütten çıkmış ak kaşık." olarak görmemelidir. Çocuklarıyla daha iyi iletişim hâlinde olmalı, bir sorun olduğunda öğretmeni, eğitim kurumunu suçlamamalı; öğrencideki sıkıntıları gidermeye çalışmalıdır. Aile, kendi sorumluluklarını öğretmene, eğitim kurumuna yıkarak istediği sonucu elde edemez. Hiçbir öğretmen, anne ve babanın; hiçbir eğitim kurumu aile kurumunun yerini tutamaz.
İhanet ve Hain

İhanet ve Hain

İhanet denilince tek bir ihanet, hain denilince tek bir hainlik yoktur. İhanetin ve hainin envai çeşidi vardır.
ERKEKLEŞEN KADINLAR VE KADINLAŞAN ERKEKLER

ERKEKLEŞEN KADINLAR VE KADINLAŞAN ERKEKLER

Sokaklarda, caddelerde kadına benzemeyen kadınlar, erkeğe benzemeyen erkekler kol geziyor. Kadınlar, hâl ve hareketleriyle, söylemleriyle gittikçe erkekleşiyor. Erkekler ise aynı şekilde hâl ve hareketleriyle, söylemleriyle gittikçe kadınlaşıyor. Korkarım ki yakın zamanda bu iki karşı cins, birbirine benzeye benzeye birbirinden farksız olacak ve orta noktada buluşacak. "Kadın, erkeğin yaptığı her şeyi yapabilir.’’ diye diye kadın fıtratından, nezaketinden, zarafetinden, nahifliğinden, uzaklaşmış ucube erkeğimsiler ortaya çıkardılar. "Erkek; centilmen olur, kılsız olur, tüysüz olur." vb. diye diye erliğinden, heybetinden, liderlik özelliğinden soyutlanmış, uzaklaşmış ucube kadınımsılar ortaya çıkardılar.
DİLİM SENİ DİLİM DİLİM DİLEYİM

DİLİM SENİ DİLİM DİLİM DİLEYİM

Hayatı boyunca Osmanlı İmparatorluğu’nu parçalamak için bir "Haçlı Birliği" oluşturmaya çalışan, tam bir İslam düşmanı olan İngiliz Gladstone, “Türklerin elinden Kur’ân-ı Kerim’i almadıkça onları yenemeyiz.” demişti. Onlar, bunu kendileri başaramadı ama yerli işbirlikçileri bu yolda çok büyük mesafeler kat ettiler.
EĞİTİM, ÖĞRETMEN, MÜFREDAT VE ÖĞRETMENE, EĞİTİME BAKIŞ AÇISI

EĞİTİM, ÖĞRETMEN, MÜFREDAT VE ÖĞRETMENE, EĞİTİME BAKIŞ AÇISI

Herkesin çocuğu kral, kraliçe; herkesin çocuğu sütten çıkmış ak kaşık... Peki, bu kadar sorunlu çocuk kimin? Çocuklarımızın doktor, mühendis, avukat olmasını değil de insan olan bir doktor, bir mühendis, bir avukat olmasını istiyorsak çocuklarımızı iyi tanımalı, olumsuz özelliklerini törpüleye törpüleye, olumlu özelliklerini ön plana çıkara çıkara çocuklarımızı eğitmeliyiz. Çocuklarımızın başarılı olmasından önce insan olmasını istemeli, en azından başarısı için gösterdiğimiz çaba kadar insani özelliklerle donanması için çaba göstermeliyiz.

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs