Mühendislik Harikası Köprüler
Alifuatpaşa Mahallesi'nde ikamet eden vatandaşlar: "Yapılan Köprülerin altında bulunan ayaklar perde beton şeklinde yapılmış lakin üzerinden sökülen kalıplardan sonra fazla olan demirler kesilmemiş. Dere yatağının iki tarafı taş duvar olmasına rağmen dere yatağının içi boşaltılmamış. Bu dere sularını Sakarya Nehrine taşımaktadır."
Tahliye Büzü 1 Metre Çapında
Yağmur yağıp derenin suyu çoğaldığı zaman Sakarya Nehrine ulaştığı yerdeki suyu nehire boşaltacak büzün genişliği ise 1 metre olduğu görülüyor. Susuz zamanda tahliye kısmına gerek yok. Biraz yağmur yağdığı zamanda derenin içindeki su nasıl tahliye olacak. Daha fazla yağmur yağıp, sökülen kalıplardan kalan uzun demirlere ve köprü ayaklarına bu dallar, kökler ve ağaç gövdeleri takılmayacak mı? Derenin içinde bulunan su isale boruları kopmayacak mı?
Karaçay Köprüsü'nde Aynı Olay Yaşandı
Nitekim Karaçay Köprüsü'nün ayaklarına ağaç dalları, kök ve gövdeler takılıp selin çarşı içine girmesine neden olmadı mı?
Viyadük Köprü Yapılabilirdi
Halbuki bu köprülerin boyu fazla uzun değil. Belki de Viyadüklere konulan yekpare gövdeli ve altında direği olmayan köprü yapılamaz mı idi? Kışın yağacak fazla bir yağmurda veya eriyen karların suyunu bu içi dolu dere yatağı ve tahliye için konulan 1 metre çapında ki büz çekebilecek mi?diyerek serzenişte bulundu.
Mustafa Hamdullah ERGİN
GEYVE HABER