Meyve Ağaçlarının Düşmanı: Beyaz Kelebek !
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü özellikle meyve ağaçlarında büyük oranda kayıplara neden olan Amerikan Beyaz Kelebeği için üreticilere uyarılarda bulundu.
Yapılan açıklamada ayrıca önlem alınmazsa neredeyse bütün mahsulün yok olmasına neden olan Amerikan Beyaz Kelebeği ile mücadelenin yolları da üreticilere anlatıldı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, Amerikan beyaz kelebeğinin esas renginin beyaz, sırt ve karın kısmının ise kül rengine çalan boz bir rengi olduğu belirtilerek, "Tırtılları ise ilk gelişme dönemlerinde donuk tereyağı sarısı olup üzerinde beneklerden başka şekiller görülmez. Tırtılların gelişmesinin ileri safhalarında bu beneklerden birçok kısa ve renksiz kıllar meydana gelir. Tırtılların başı siyah, göğüs ayakları koyu boz renkli, karın ayakları ise donuk sarıdır. Kışı muhtelif yerlerde pupa halinde geçirirler. Kelebek çıkışı Mayısın ilk haftası ile 3. haftası arasıdır. İkinci döl kelebek çıkışı Temmuz ayının 3.haftasına rastlar. Kelebeklerin yaşam süreleri 4-15 gündür. Yumurtalarını yapraklara yapışkan bir madde ile bırakırlar. En şiddetli rüzgarlarda yumurtaları tahrip olmaz. Yılda 2-3 döl verirler. Yaprak içlerini yiyerek zarar yaparlar Fazla zarar gören yapraklarda sadece yaprak ana damarı kalır. Bu zararından başka olgunlaşmaya başlayan körpe meyveleri de yiyerek mahsulün azalmasına veya tamamen yok olmasına sebep olurlar" ifadeleri kullanıldı.
Amerikan Beyaz Kelebeği ile mücadelenin Kültürel ve ilaçlı olmak üzere olduğu belirtilen açıklamada şunlar belirtildi: "Kültürel Önlemler: Yumurta paketleri toplanıp imha edilmeli. Ağ içerisindeki tırtıl kümeleri kesilip yakılmalı. Ağaç gövdelerine bağlanan kuşaklarda toplanan tırtıllar imha edilmelidir. İlaçlı mücadele ise Haziran ve Ağustos aylarında (Şayet 3. döl larva çıkarsa Eylül ayında) tırtılların yaprak içlerinden çıkıp ağlarını örmeye başladıkları zaman (Daha ziyade tırtılların 2. ve 3. gelişme döneminde olduğu bir devrede) yumurtaların açıldığı bir dönemde yapılmalıdır. Her döle karşı bir ilaçlama yapılmalıdır" denildi.