Koç suyu kullanıyor, dava bize açılıyor!
Parayı tahsil edecek olanlar onlar.. Ama her nedense, sanki o parayı tahsil etmek istemiyorlarmış gibi veya en azından parayı kısa sürede tahsil etmek istemiyorlarmış gibi bir görüntü veriyorlar dışarıya..
Onlar sessiz, ancak Sakarya Valiliği bir açıklama ile iddialara cevap veriyor. Daha doğrusu, cevap vermiş görünüyor..
Diyor ki valilik, “İsnatsız, yanlış yorumlara yol açabilecek haberler için, hukuki yollara başvurulacaktır.”
Valiliğin “İsnatsız, yanlış yorumlara sebeb olacak” nitelemelerini tartışırız da, “hukuki yollara başvurma” da ne demek oluyor?
Vatandaşın hakkını korumak için yapılan haberler üzerine, bedava su kullanana dava açmadan, Vakit’e mi dava açacaksınız siz?
Bedava suyu kullanan TÜPRAŞ.. Ama dava Vakit’e açılacakmış!
Hayret ki ne hayret!
Peki ne olmuş da Vakit’e dava açılacakmış? Valilik açıklamasında gerekçe şöyle gösteriliyor: “TÜPRAŞ'ın ve diğer kurumların Sapanca gölünden su alması bugünün olayı olmayıp, 1960 yılından beri süren bir olay olduğu ve ücret ödemeyeceğine ilişkin mahkeme kararlarının mevcut bulunduğu aşikardır. Kaldı ki söz konusu kuruluş, suyu Kocaeli il hudutlarından almaktadır. Sakarya Valisi'nin başka bir il hudutlarındaki olaya olumlu ya da olumsuz müdahalesi yasal ve teknik olarak mümkün değildir.''
Yanlışı neresinden düzeltelim?..
Bir değil; birden fazla yanlış var açıklamada.. 1960 yılından beri devam eden uygulama, 2003 yılındaki Büyükşehir sınırlarının belirlenmesi ile kesilmiş bir defa.. 1960’ların Sakaryası’ndan değil, 2006’nın Sakaryası’ndan bahsediyoruz.. Dolayısı ile, 1960’da gölden bedava su kullandı diye, 2006’da da bedava su kullanma hakkı kimseye verilemez.
Bu yanlışın birincisi..
Yanlışın ikincisi, 1960’larda ve kısa süre öncesine kadar TÜPRAŞ bir devlet şirketi idi. Dolayısı ile bu tür kullanımlar, belki üzerinde çok titiz durulması gerekmeyen konulardı. Ama şimdi TÜPRAŞ’ın kasasına giren, devletin kasasına değil, Koç’un kasasına girmiş oluyor. Dolayısıyla bedava su kullanımına, eskisi gibi hoşgörü ile yaklaşmak artık mümkün değildir..
Bunlarla bitiyor mu yanlışlar?
Hayır..
Mahkeme kararı var, diyor.. Ama mahkemenin kararını açıklamıyor. Çünkü kararın bugünkü hukuki statü ile, uzaktan yakından ilgisi yok.
Açıklamanın devamında, “Kuruluş, Kocaeli il hudutlarında” diyor valilik..
İyi de, bedava suyun çekildiği, göle giriş yapılan yer hangi il sınırları içinde?
Sakarya’da değil mi? Pompalar Sakarya’da değil mi? Şirket, göle girişi Sakarya’dan yaptığına göre, konunun Sakarya Valiliği’ni de ilgilendiren yönü olduğu açık..
Yapılacak iş de, Sapanca gölüne, Sakarya ili dahilinde giriş yapılan yerde, boruların girişini tıkamaktan ibaret.. Nasıl ki kaçak su alan boruyu gidip kesiyor görevliler.. Burada da kaçak su alımı yapılan boruyu, Sakarya’daki yetkililer tıkayacaklar, olup bitecek!..
ADASU’nun görevlileri yapmıyorlarsa, valilik idari vesayet hakkını kullanarak yapacak bu işi! Gerekirse vazifesini yapmayan memuru savcılığa sevkedip, tavrını net olarak ortaya koyacak!..
Dolayısı ile yasal ve teknik olarak mümkün olmadığı ileri sürülen müdahale, hem yasal olarak mümkün, hem de teknik olarak mümkün..
Yeter ki, bu yönde bir irade olsun! Kafada “topu taça atma niyeti” olmasın!
Ali İhsan KARAHASANOĞLU Vakit 09.01.2007
#