Geri

ROMA DÖNEMİNDE İMRAN AİLESİ

Beyazlar içersinde ak olanı belirlemek zordur ama karalar içersindeyse durum başkalaşıyor.İmran ailesi ikibin yıl öncesinden adanmışlıkları, iffet ve tertemiz oluşlarıyla hala bizlere tebessüm ediyorlar.Allah onlardan razı olsun.
Yüce Rab'bimiz Kuran'ı Kerimde İmran ailesi ve onun seçilmişliğinden bahseder. Konumuza mevzu bahis olan ayet ise adını da o süreden alan yani Al-i imran suresi ayet 33-34 mealen Allah( c.c ) şöyle söylüyor'' Allah birbirinden gelme bir nesil olarak Adem'i Nuh'u,İbrahim ailesi ile İmran ailesini seçip alemlere üstün kıldı.Allah işitendir bilendir.


İmran kimdir dediğimizde karşımıza iki seçenek çıkıyor. Birincisi Kitab-ı Mukaddes'in baş tarafında adını ''Amram'' olarak andığı ve Hz.Musa ve Hz.Harun'un babası olarak bilinen ve içinden din adamları zümresinin çıktığı Hz. Harun'un soyunu belirten bir durum. Örneğin hem annesi hem de babası aynı soydan gelen Hz.Yahya ki Luka İncil'i 1-5 te annesi hakkında ''Harun'un kızları''ndan biri olarak telaffuz ederken Kuran-ı Kerimde de Hz.Yahya'nın yakın akrabası olan Hz.Meryem'dende'' Harun'un kız kardeşi'' (19/28 )olarak bahseder.Diğeride Hz.Meryem'in babasının adının İmran olması .Her iki halde de eski Sami adetlerine göre bir şahsın veya bir halkın ismini tanınmış bir aileye atfetme vardır.


Hz.Meryem'in babası İmranın yaşadığı dönem Roma imparatorluğunun ünlü Jül Sezar (m.ö 100-m.ö 44) dönemine denk düşmektedir. Roma dönemi her ne kadar toplam olarak 2100 yıl varlığını devam ettirip, hükmettiği topraklarınıda 5.900.000 km kareye ulaştırmış olsada bu dönem ahlaksızlığın tavan yaptığı,yaygınlaştığı özelliklede livata gibi cinsel sapkınlığın son kertesine vurduğu bir dönemdi.Tarihte Pompei halkının bu işte tamamiyle azıttığı ve bir gece ansızın patlayan volkan lavlarının altında can verdikleride aşikardır


.Romalılar tarihi ipek yoluyla ve kıtalar arası dış ticaretin gelişmesiyle,şehirlerin nüfusu ve sayısının artarak her türlü mal girişi sağlanarak büyük ölçüde servete ve bolluğa kavuştular.eğlence hayatı arttı. Tiyatrolar, sirkler,şatolar,büyük tapınaklar yapıldı.Hamamlar çoğalarak zevk ve eğlence yeri haline geldi.Savaşta esir alınanlar ve gladyatörlerin birbirlerini öldürmeleri ve ölüme mahkum edilenlerinde vahşi hayvanlara parçalatılması yaygınlaştı. 37 ve 41 tarihleri arasında iktidarda olan imparator Caligula'nın aile içi ensest ilişkileri olduğu gibi Kudüs'e kendi heykelini diktirmek istiyordu.Bundan sonra iktidara gelen ve 13 yıl iktidarda kalan Claudius ise karısı kendisini aldattığı için onu öldürdükten sonra kendisi genç yeğeniyle evlenir.Roma çağlar boyu dünyanın en büyük egemen gücüydü, lakin güçlü olduğu kadar tüm dünyaya ahlaksızlığıda yayıyordu.İlerleyen yüzyıllarda çok tanrılı dinlerine iman edip kurban kesmeyi reddettiği için büyük bir hristiyan katliamı da yapacaktır(303-304 yılları)Her şeye rağmen Nikomedia fermanı ile katliamlara uğrayan Hristiyanlar Roma sınırları içersinde çoğalmayı başardılar ve sonunda İznikte kilise kurulmasını sağladıkları gibi 375 yılında imparator Theodosis'in herkesin önünde papa tarafından günah çıkartılmasınada şahit oldular.


Tekrardan Hz.Meryem ve Hz. İsa dönemine dönersek yahudi cemaatininde karışıklıklar içersinde bocaladığını görüyoruz.Her ne kadar Esseni kardeşliği gibi dini emir ve yasakları uygulamada hassas bir grup varsada Saduki'ler ve Ferisi'ler gibi dini ve siyasi ayrılıklar,çelişkiler içersine düşmüş guruplarda vardı


.Kişisel görüş ve tatminliğin vede hırsın olumsuzluklarından korkan Hz.Zekeriyya çareyi Rabbine yakarmakta bulur ve şöyle dua eder ''Rabbim! dedi, benden kemiklerim zayıfladı,saçım başım ağardı.Ve ben,Rabbim, sana dua sayesinde hiç bedbaht olmadım.Doğrusu ben,arkamdan iş başına geçecek olan yakınlarımdan endişe ediyorum .....'' (meryem 19/4-5)


O dönem hem imparatorluk hemde kudüs çalkantılıydı.İşte bu çalkantılar ve karışıklıklar içersinde'' İmran'ın karısı şöyle demişti;Rabbim !Karnımdakini azatlı bir kul olarak sırf sana adadım.Adağımı kabul buyur.Şüphesiz hakkıyla işiten ve bilen sensin.''(3/35) Kimi makam,kimi güç,kimide dünyalık zevk peşinde koşarken İmranın karısı Hanne doğacak olan çocuğunu Rabbine adıyor.Allah'ta Meryem'i seçiyor ve tertemiz yaratarak onu bütün dünya kadınlarına üstün kılıyor.Ve yine yüce yaratıcı ona hiçbir erkek eli değmediği halde kendi kelimesinden ona bir erkek çocuk müjdeliyor,yani Meryem oğlu İsa Mesih'i müjdeliyor ki o hem dünyada itibarlı olacak hemde ahirette,aynı zamandada Allahın kendine yakın kıldıklarından olacak.İmran ailesinin durumu çölde bir vaha'yı andırıyor,Meryem'in durumu ise bataklıkta açan bir gül.Beyazlar içersinde ak olanı belirlemek zordur ama karalar içersindeyse durum başkalaşıyor.İmran ailesi ikibin yıl öncesinden adanmışlıkları, iffet ve tertemiz oluşlarıyla hala bizlere tebessüm ediyorlar.Allah onlardan razı olsun.
#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs