Müslüman Türk Bilim Adamları
İçimizde yaşayan bazıları vardır ki bulunmuş, icad edilmiş hemen her şeyi bir Hristiyana bir dinsize bir gavuroğlu gâvura mal ederler.
Nuh A.S. Su'yun Kaldırma Gücünü
Aslında bunların birçoğunu Müslüman Türk Âlimleri bulmuştur da haberimiz bile yoktur. Mesela, Yunanlı Arşimed’den yüzyıllar evvel, Allahü Teâlâ Hz.leri Nuh(A.S.)a Ağaç(Ahşap)tan bir Gemi(Sefine)yapmasını emretmiş ve böylece Suyun kaldırma Gücü’nü de öğretmiştir.
Arşimed Bulunmuşu Buldu
Arşimed hamam’da yıkanırken Gözlerini sabunladığı zaman başına su dökmek için elini tasa götürünce tasın yüzdüğünü görmüş ve”Evreka, Evreka” “buldum, buldum” diye peştemalla dışarıya fırlamıştır. Aslında bulduğu bir şey yoktur. Allahü Teâlâ onu Nuh(A.S.)a öğretmişti.
Zakkumcu Özel
Dr. Ziya ÖZEL Zakkum’dan Kanser için ilaç yapmayı başardı. Fakat bizdeki taharetsiz, Abdest alıp Namaz kılmasını bile beceremeyen veya Namaz kıldıramayan sözüm onlara ne idüğü belirsiz Prof. bozuntuları, ÖZEL’İ eleştiri yağmuruna tuttu.
”Medeniyet Kuşağı” üzerine baktığımız zaman ileri medeniyetleri yapanların Müslümanlar ve Türkler olduğu görülmektedir.
Mesela: Orta Asya’dan Göç eden bir kısım Türkler Sibirya üzerinden Bering Boğazı’ndan geçerek(o zamanlarda Boğaz kışın donar ve kalın buz tabakalarıyla kaplanırdı. Zira Ren Geyikleri sadece Kanada’da olmasına rağmen Asya’ya yine bu yolla geçmişlerdir.)Amerika Kıtası’na geçmişler ve en İleri Medeniyetler olan, Mayalar, İnkalar, Grönland Eskimoları ve Kızılderilileri oluşturmuşlardır… Bunlar Şaman(Kam)kültüründe oldukları gibi aynı zamanda hala bu kavimlerde Türkçe konuşulan kelimelere rastlanmaktadır. Aslına baktığımız zamanda ne Ameriko Vespuçi nede Kristof Kolomb Amerika’yı bulmuştur. Zira içinde insan yaşayan bölge zaten bulunmuştur. Lakin Hristiyan Âlemi, içlerinde bulunan çapulcu takımı zindan kaçkınlarından kurtulmak için onlara araç ve gereç vererek buralara göndermiş bilahare gelerek kendileri de yerleşmişlerdir.
------------------------------------------------------
Abdüsselam : ( 1926 – 19 ) Pakistanlı “Fizik Bilgini” İlk Nobel ödülü alan Müslüman bilim adamı.
Ahmed Bin Musa : ( 10 yüzyıl ) Sistem Mühendisliği’nin Öncüsü. Astronom ve Mekanikçi.
Akşemseddin Hz. : ( 1389 – 1459 ) Pasteur(Pastör)den Dört y.y.(400) önce Mikrobu buldu. İzafiyet Teorisi’ni Einstein(Aynştayn=Şeytan’ın Gözü)den yüzyıllar evvel ortaya attı. İstanbul’un Fethi’nin manevi babasıdır. Fatih Sultan Mehmet(Muhammed Han Hazretleri)' in Hocası’dır.
Ali Bin Abbas : ( ? - 994 ) 1000 sene önce ilk Cancer (Kanser) ameliyatını yapan bilim adamı. “Kılcal Damar” sitemini ilk defa ortaya atan bilim adamıdır. Eski çağın en büyük hekimlerinden olan Hipokrates’in (Hipokrat) “Doğum olayı” görüşünü kökünden yıktı.
Ali Bin İsa : ( 11. yüzyıl ) İlk defa “Göz” hastalıkları hakkında eser veren Müslüman bilim adamı.
Ali Bin Rıdvan : ( ? — 1067 ) Batıya Tedavi Metot’larını öğreten İslam Âlimi.
Ali Kuşçu : ( ? — 1474 ) Büyük Astronomi ve Matematik Âlimi’dir. İlk defa Ay’ın safhalarını anlatan bir kitap yazmış olup Ay’ın ilk Haritası’nı çıkarmıştır. Ay’da bir Bölge’ye onun ismi verilmiştir.
Ammar : ( 11. yüzyıl ) İlk “Katarakt” ameliyatını kendine has biçimde yapan Müslüman bilim adamı.
Battani : ( 858 – 929 ) Dünyanın en meşhur 20 astrononumdan biri Trigonometri’nin mucidi, Sinüs ve Kosinüs tabirlerini kullanan ilk bilgin. Ay’ın ve bazı Gezegen(Planet) yörüngelerini hesaplamıştır. Güneş Yılı(Şemsi sene)nı, Dünya’nın Ekliptik Meyl’ini bugünkü değerlerine çok yakın hesaplamıştır.
Beyruni veya Biruni : ( 973 – 1051 ) “Dünyanın Döndüğünü”Galileo(Galile)den yüzyıllar evvel(600 yıl) bulan bilim adamı. Ümit burnu, Amerika ve Japonya’nın varlığından bahseden ilk bilim adamı. Beyruni Amerika kıtasının varlığını Cristof Colombus (Kristof Kolomb)'un Keşfinden 500 sene önce bildirmiştir. Matematik, Jeoloji, Coğrafya, Tıp, Felsefe, Fizik, Astronomi gibi dallarda eserler yazmıştır. Çağın En Büyük Âlimidir.
Bitruci : ( 13 yüzyıl )Copernicus (Kopernik)'e yol açan öncülük eden Astronom bilim adamı.
Cabir Bin Eflah : ( 12 yüzyıl ) Ortaçağın büyük matematik ve astronom bilginidir. “Çubuklu Güneş Saati”ni bulan ilk bilim adamıdır.
Cabir Bin Hayyam : ( 721 – 805 ) “Atom Bomba”sı fikrinin ilk mucidi ve Kimya İlmi’nin babası olan büyük bir dahi’dir. Maddenin en Küçük parçası atomun parçalanabileceğini bundan 1200 sene önce söylemiştir.
Cahiz : ( 776 – 869 ) “Zooloji İlmi”nin öncülerindendir. Hayvan gübresinden amonyak elde etmiştir.
Ceziri : ( 1136 – 1206 ) İlk sistem mühendisi ve ilk sibernetikçi ve elektronikçi Bilgisayarın babası; oysa bilgisayarın babası yanlış olarak İngiliz matematikçisi Charles Babbage olarak bilinir…
Demiri : ( 1349 – 1405 )Avrupalılardan 400 yıl önce ilk Zooloji(Hayvanlar Bilimi) Ansiklopedisi’ni yazan Âlimdir... Hayatül Hayavan isimli kitabı yazmıştır.
Dinaveri : ( 815 – 895 ) Botanikçi Ve astronom bir Âlim olarak bilinir.
Ebu Kamil Şuca : ( ? — 951 ) Avrupa’ya matematiği öğreten İslam bilgini.
Ebu'l Fida : ( 1271 – 1331 ) Büyük Bir bilgin tarihçi ve coğrafyacıdır.
Ebu'l Vefa : ( 940 – 998 ) Matematik ve Astronomi bilginidir. Trigonometriye tanjant, kotanjant, sekant ve kosekantı kazandıran matematik bilginidir.
Ebu Maşer : ( 785 – 886 ) Med-Cezir(gel-git)olayını ilk keşfeden bilgindir.
Evliya Çelebi : ( 1611 – 1682 ) Büyük Türk seyyahı ve meşhur “Seyahatname”nin yazarıdır. Elli iki(52)yıl seyahat etmiştir.
Farabi : ( 870 – 950 ) Ses olayını(Fonetik=Phonetik) ilk defa fiziki yönden ele alıp açıklayıp izah getiren ilk bilgindir.
Fatih Sultan(Muhammed Han) Mehmet : ( 1432 – 1481 ) İstanbul’u Feth eden ve “Havan Topu”nu icad eden “Yivli Top”ları döktüren padişahtır. Fatih’in kendi icadı olan ve adı "Şahi" olan topların ağırlığı 17 ton ve bakırdan dökülmüş olup 1,5 ton ağırlığındaki mermileri 1 km ileriye atabiliyordu bu topları 100 öküz ve 700 asker ancak çekebiliyordu…
Fergani : ( 9 yüzyıl ) “Ekliptik Meyl”i ilk defa tespit eden astronomi âlimi.
Gıyasüddin Cemşid : ( ? — 1429 ) Matematik âlimi. Ondalık kesir(Kesr-i Aşar) sistemini bulan Cemşid Cebir ve Astronomi âlimi.
Harizmi : ( 780 – 850 ) İlk cebir kitabını”El-Cebr Ve’l Mukabele” yazan ve batıya cebiri öğreten bilgin. Adı algoritmaya isim oldu rakamları Avrupa' ya öğreten bilgin. Cebiri sistemleştiren Bilgin.
Hasan Bin Musa : ( - ) Dünyanın çevresini ölçen, üç kardeşler olarak bilinen üç kardeşten biri…
Hasanü’r-Rammah: Güdümlü Füze ve Roket’in babası olup. Suriye’de yaşamış bir âlim’dir.
Hazini : ( 6 – 7 yüzyıl ) Yerçekimi ve terazilerle ilgili izahlarda bulunan bilgin.
Hazerfen Ahmed Çelebi : ( 17 yüzyıl ) Havada uçan ilk Türk. Planörcülüğün öncüsü. Teknik İlimlerdeki Bilgi’si yüzünden(Hazerfenn=Bin(1000) Fenn’ne, Bin(1000)teknik bilgiye sahip)Lakabını(Lağup=Lağap) kazandı. IV. Murad’ın(1623-1640)huzurunda, Cenevizliler döneminde İstanbul’da yapılmış olan Galata Kulesinden kanat takarak kendini bırakmış. Uçarak Üsküdar-Doğancılar mevkiine inmiştir. Mükafatlandırılan Ahmet Çelebi, tehlikeli görüldüğü için Cezayir’e gönderilmiştir.İstanbul’da doğmuş olup,yine bir Osmanlı şehri olan Cezayir’de ölmüştür.(Galata Kulesi’nde kanat takmış bir heykel ve plaketi vardır.)
Huneyn Bin İshak : ( 809 - 873 ) Göz doktorlarına öncülük yapan bilgin.
İbni Avvam : ( 8 yüzyıl ) Tarım alanında ortaçağ boyunca kendini kabul ettiren bilgin.
İbni Battuta veya Batuta : ( 1304 - 1369 ) Ülke ülke, kıta kıta dolaşan büyük bir seyyah.
İbni Baytar : ( 1190 – 1248 )1240 yılında Barut’un Formülü’nü bulmuştur. Ortaçağın en büyük botanikçisi ve eczacısıdır.
İbni Cessar : ( ? — 1009 ) Cüzzam hastalığının sebep ve tedavilerini 900 sene önce açıklayan müslüman doktor.
İbni Ebi Useybia : ( 1203 – 1270 ) Tıp Tarihi hakkında eşsiz bir eser veren doktor.
İbni Fazıl : ( 739 – 805 ) 12 asır önce ilk kâğıt fabrikasını kuran vezir.
İbni Firnas veya Fernas : ( ? — 888 ) Wringht kardeşlerden 1000 sene önce ilk uçağı yapıp(Kuşlardan İlham alarak) uçmayı gerçekleştiren âlim.
İbni Haldun : ( 1332 – 1406 ) Tarihi ilim haline getiren sosyolojiyi kuran mütefekkir. Psikolojiyi tarihe uygulamış, ilk defa tarih felsefesi yapan büyük bir İslam tarihçisidir. Sosyolog ve şehircilik uzmanı. Meşhur “Mukaddime”kitabının yazarı. Büyük İslam Mütefekkiri’dir.
İbni Hatip : ( 1313 – 1374 ) Vebanın bulaşıcı hastalık olduğunu ilmi yoldan açıklayan doktor.
İbni Havkal : ( 10 yüzyıl ) 10 asır önce ilmi değeri yüksek bir coğrafya kitabı yazan Âlim.
İbni Heysem : ( 965 – 1051 ) Optik ilminin kurucusu büyük fizikçi. İslam dünyasının en büyük fizikçisi, batılı bilginlerin öncüsü, göz ve görme sistemlerine açıklık kazandıran âlim. Galile(Galileo) Teleskop’u, onun eserlerinden yararlanarak bulmuştur.
İbni Karaka : ( ? — 1100 ) Dokuz yüz yıl önce torna tezgâhı yapan bilgin.
İbni Macit : ( 15 yüzyıl ) Ünlü bir denizci ve coğrafyacı. Vasco dö Gama onun bilgilerinden ve rehberliğinden istifade ederek Hindistan’a ulaştı.
İbni Rüşd : ( 1126 – 1198 ) Büyük bir doktor, astronom ve matematikçidir.
İbni Sina : ( 980 – 1037 ) Doktorların sultanı. Avicenna adıyla eserleri Avrupa üniversitelerinde 600 sene temel kitap olarak okutulan dahi doktor. Hastalık yayan küçük organizmalar, cıva ile tedavi, Pastör' e ışık tutması, ilaç bilim ustası, dış belirtilere dayanarak teşhis koyma, Botanik(bitki Bilimi) ve Zooloji(Hayvan Bilimi) ile ilgilendi, Fizikle ilgilenmiş olup, Jeoloji İlmi(Yer Bilimi)nin babası.
İbni Türk : ( 9 yüzyıl ) Cebirin temelini atan İslam bilgini.
İbni Yunus : ( ? — 1009 ) Galile'den önce sarkacı bulan astronom.
İbni Zuhr : ( 1091 – 1162 ) Endülüs’ün en büyük Müslüman doktorlarından asırlarca Avrupa'da eserleri ders kitabı olarak okutuldu.
İbnünnefis : ( 1210 – 1288 )Avrupalılardan 300 yıl evvel Küçük Kan dolaşımını bulan ünlü İslam âlimi.
İbrahim Efendi : ( 18 yüzyıl )Osmanlılarda ilk Denizaltıyı(Tahtel Bahir) gerçekleştiren mühendis.
İbrahim Hakkı Hz. : ( 1703 – 1780 ) Büyük bir sosyolog, psikolog, astronom ve fen adamı. En ünlü eseri “Marifet name” Burçlardan, insan fizyoloji ve anatomisinden bahsetmiştir.
İdrisi : ( 1100 – 1166 ) Yedi asır(700 evvel) önce bugünküne çok benzeyen dünya haritasını çizen coğrafyacı(İlm-i Heyet).
İhvanü-s Safa : ( 10 yüzyıl ) çeşitli ilim dallarını içine alan 52 kitaptan meydana gelen bir ansiklopedi yazan ilim adamı. Astronomi, Coğrafya, Musiki, Ahlâk, Felfese kitapları yazmıştır.
İmam Cevheri: İnsanoğlu’nun kanatlı olarak ilk uçuşunu gerçekleştiren, Horasan’ın Nişabur şehrinde oturan büyük bir Lügat Âlimi’dir.
İsmail Gelenbevi : ( 1730 – 1791 ) 18 yüzyılda Osmanlıların en güçlü matematikçilerinden.
İstahri : ( 10 yüzyıl ) Minyatürlü coğrafya kitabı yazan bilgin.
Kadı zade Rumi : ( 1337 – 1430 ) Çağını aşan büyük bir Matematikçi ve Astronomi bilgini. Osmanlı’nın ve Türklerin ilk Astronomu’dur. Fizik kurallarını Astronomi’ye uygulamıştır.
Kambur Vesim : ( ? — 1761 ) Verem(Tüberküloz) mikrobunu Robert Koch(Rabırt Koh)'dan 150 sene önce keşfeden ünlü doktor.
Kâtip Çelebi : ( 1609 – 1657 ) Osmanlılarda Rönesans’ın müjdecisi coğrafyacı ve fikir adamı.
Kazvini : ( 1203 – 1283 ) Ortaçağın Herodot'u Müslümanların Plinius’u, astronom ve coğrafyacı bilgin.
Kemaleddin Farisi : ( ? — 1320 ) İbni Heysem ayarında büyük İslam matematikçisi, fizikçi ve astronom.
Kerhi : ( ? — 1029 ) İslam Matematikçilerinden.
Kindi : ( 803 – 872 ) İbni Heysem'e kadar optikle ilgili eserleri kaynak olan bilgin. İzafi Fizik ve İzafiyet Teori’sini Einstein(Aynştayn)den 1100 yıl evvel ortaya atmış, felsefe ve matematik alanında yaptığı hizmetleri ile tanınmıştır.
Kurşun oğlu Behram : ( 1922 - ? ) Genelleştirilmiş izafiyet teorisini ortaya atan beyin güçlerimizden. Halen prof. Behram Kurşun oğlu Amerika da Florida üniversitesinde teorik fizik merkezinde başkanlık yapmaktadır.
Lagarî Hasan Çelebi : ( 17 yüzyıl ) Füzeciliğin atası, Osmanlılarda ilk defa füze ile uçan bilgin. Vücuduna bağladığı Yedi(7)adet havai fişeği Elli(50)Okka(Takriben 64 Kg.)Kara barut ile doldurmuş,bunları ateşleyerek bir füze gibi havaya yükselmiş.Barutun yanması bitince,Vücuduna bağladığı Kartal Kanatları’nı kullanarak yavaş yavaş denize inmiş ve yüzerek sahile çıkmıştır.Bu tarihten 326 sene sonra Uzay’a ilk insanlı roket(Rus Yuri Gagarin) gönderilmiştir.
Macriti : ( ? — 1007 ) Matematikte başkan kabul edilen Endülüslü Matematikçi ve astronom.
Mağribi : ( 16 yüzyıl ) Çağının en büyük matematikçilerinden. Mağribinin eseri olan Tuhfetü'l Ada isimli kitabında üçgen “Paskal Üçgeni”diye bilinen denklemi, Paskal(Pascal) Altıyüz(600) yıl evvel bulmuş, dörtgen, daire ve diğer geometrik şekillerinin yüz ölçümlerini bulmak için metotlar göstermiştir.
Maaşallah : ( 72? - 815 ) Meşhur İslam astronomlarındandır. Usturlapla İlgili ilk eseri veren bilgindir.
Mes'ûdi : ( ? - 956 ) Kıymeti ancak 18. 19. Yüzyıllarda anlaşılan büyük tarihçi ve coğrafyacı. Mes’udi günümüzden 1000 sene önce depremlerin oluş sebebini açıklamıştır. Mes’ûdinin eserlerinden yel değirmenlerinin de Müslümanların icadı olduğu anlaşılmıştır.
Mimar Sinan : ( 1489 – 1588 ) Seviyesine bugün dahi ulaşılamayan dahi mimar. Mimar Sinan tam manası ile bir sanat dâhisidir.
Muhammed Bin Musa : ( 9 yüzyıl ) Dünyanın Çevresini ölçen 3 kardeşten biri. Matematikçi ve astronom.
Mürsiyeli İbrahim : ( 15 yüzyıl ) Piri reisten 52 sene önce bugünkü uygun Akdeniz haritasını çizen haritacı. Günümüzden 500 sene önce kadar önce yaşamıştır.
Nasirüddin Tusi : ( 1201 – 1274 ) Trigonometri sahasında ilk defa eser veren, Merağa Rasathanesini kuran, matematikçi ve astronom.
Necmeddinü-l Mısri : ( 13 yüzyıl ) Çağının ünlü astronomlarından.
Ömer Hayyam : ( ? — 1123 ) Cebirdeki binom formülünü bulan bilgin. Newton veya binom formülünün keşfi Ömer Hayyam’a aittir.
Piri Reis : ( 1465 – 1554 ) 400 sene önce bu günküne çok yakın dünya haritasını çizen büyük coğrafyacı. Amerika kıtasının varlığını Cristof Colombus (Kristof Kolomb)'dan önce bilen ünlü denizci.
Razi : ( 864 – 925 ) Keşifleri ile ün salan asırlar boyunca Avrupa'ya ders veren kimyager doktor ünlü klinikçi. Devrinin En büyük bilgini İbni Sina ile aynı ayarda bir bilgin.
Sabit Bin Kurra : ( ? - 901 ) Newton' dan Asır’lar önce Diferansiyel(Difransiyel) hesabını keşfeden bilgin. Dünyanın çapını doğru olarak hesaplayan ilk İslam bilgini. Matemetik ve astronomi âlimi.
Sabuncu Oğlu Şerefeddin : ( 1386 – 1470 ) Fatih devrinin ünlü doktor ve cerrahlarındandır. Deneysel fizyolojinin öncülerindendir.
Seydi Ali Reis : ( ?-1562 ) Ünlü bir denizci, matematik ve astronomi âlimidir.
Şemsettin Halili : ( ?-1397 ) Büyük bir astronomi bilginidir.
Şihabettin Karafi : ( ? — 1285 ) orta çağın en büyük fizikçi ve hukukçularından.
Takiyyüddin Er Raşit : ( 1521 – 1585 ) İstanbul rasathanesi ilk kuran çağından çok ileride asrın önde gelen astronomi âlimidir.
Uluğ Bey : ( 1394 -1449 ) Çağının en büyük astronomu ve trigonometride yeni çığır açan ünlü bir âlim ve hükümdar.
Zehravi : ( 936 -1013 ) 1000 sene önce ilk çağdaş ameliyatı yapan Böbrek Taşlarının nasıl çıkarılacağını ve ilk böbrek ameliyatını gerçekleştiren bilim adamı…
Bir daha ki yazımda buluşuncaya dek. Kalın Sağlıcakla.
Mustafa Hamdullah ERGİN
Araştırmacı-Gazeteci-Yazar
mh_ergin@hotmail.com
hamdullahergin@gmail.com
OFİS Tel: 0 264 517 52 90
GSM “ : 0 534 404 77 55
“ “ : 0 542 250 44 90
#