700 Yıllık Gelenek Devam Ediyor
700 Yıllık Gelenek
Mahalle(Köy)ilk olarak kurulduğundan beri devam eden gelenek hala sürdürülüyor. İlk zamanlarda "İstişare-Müşavere" diye adlandırılan geleneğin adı daha sonraları "Danışma Meclisi"diye adlandırılmış. "Cumhuriyet Dönemi" sonrası ise önceki ve sonraki isimlendirme halk arasında "Danışık"diye söylenmeğe başlamış.
Danışık'ın Hikayesi
Danışık'ın hikayesini ise mahalle'nin ileri gelenlerinden İbrahim Demir bize şöyle anlattı: "Bir genç evlenme zamanı geldiğinde kendisine kız istemeğe gidilir. Daha sonra biz filancaların kızını oğlumuza istedik sizler bu hususta ne diyorsunuz? diye uzak-yakın Mahalle(Köy) ve yerleşkelere haber göndeririz. Davetimize mutlaka icabet edip gelen kişiler, eskiden yaya veya merkep ile gelirler idi.
Konak Denir İdi
Dış Mahalle ve yerleşkelerden gelenler o akşam evlerine dönemeyecekleri için Mahalle(Köy) sakinleri bu gelenleri alıp evlerinde misafir ederlerdi. Evlere alınıp götürülenler her bir Mahalle(Köy)den gelenlere orada kalacakları için "Konaklama"dan kısaltılmış olarak "Konak" denir idi.
Düğünden Önceki Çarşamba Herkes Katılır
Mahalle(Köy)'nin Muhtarından, İmamına, dışarıdan ve Mahalle'den gelen herkesin katıldığı düğün gününden önceki Çarşamba Günü bu yapılan adet 700 yıldır gelenek olarak devam etmektedir. Şimdiki zamanda araçlar olduğu için gelen misafirler yatıya kalmıyor amma düğün yapılacak evin bahçesine gelen misafirler alınır kendilerine, çay, kuru pasta ve çerez ikram edilir. Herkes kendi masasında bulunan diğer misafirler ile sohbet yapar ve hoşça vakit geçirir.
Danışma Meclisi Danışık Oldu
gelen misafirlerin kendilerine: "Bizler filancaların kızını oğlumuza istiyoruz. Sizler ne dersiniz?"diye sorar fikirlerini alırız. Şimdiki zaman da buna biz "Danışık"diyoruz şeklinde ifade etti.
Mustafa Hamdullah ERGİN
GEYVE HABER