Geri

Değirmenin Suyu Nereden Geliyor?

Geyve Boğazı Sakarya Nehri üzerinde yapılmakta olan HES(Hidro Elektrik Santralı)için, kamulaştırmaya vatandaş büyük tepki göstermesine rağmen zamanaşımına uğratılmış, harçlar yatırılmayıp başka taraflara pompalanmıştı.
Editör Editör

Değirmenin suyu nereden geliyor?
Gelen paralar harç olarak yatırılması gerekir idi, ki yatırılmadı.
Değirmenin öğüttüğü un ne oldu, kimler ekmek yaptı ve yedi?
Değirmenin öğüttüğü un, özel şirketlere pompalandı. Onlarda ellerine geçen bu unu ekmek yapıp kendi çevresi ile yedi.

Filmin Hikâyesi
Acele el koyma yasası ile alınan yerlerin parası bankaya yatırıldı. Daha sonra yatırılan paranın çok verildi denip yarısına el koyuldu. Sakarya Nehri kenarında yeri olup üzerinde meyve ağaçları dikili olan vatandaşların tepkisi ise büyük olmuştu.

Harçlara ne oldu?
EPDK’nın yatırıp, müteahhit inşaat firmasından tahsil edilmesi gereken harçlar yatırılmayıp, devlet ve vatandaş bilinçli olarak zarara sokuldu. Örencik Köyünde ikamet edip yerleri HES için kamulaştırılan vatandaşlarla görüştük. Şimdiye kadar açılan 500 dosyanın üzerinde olan davaların harçları inşaat firmasınca yatırılmayıp, binlerce lira zarara sokulup Devlet Hazinesine girmesi veya vatandaşa dönmesi gereken para kim veya kimlerin cebinde deniliyor.

Harç Yatırılmaz ise ne olur?
Adli işlem yapılması gereken bir dava harç yatırılmaz ise, herhangi bir adli işlem yapılması mümkün değildir.

Doğançay HES davalarında; Harç yatırmadan davalar nasıl bitti?
1- Peşin harç,
2- Başvuru harcı,
3- Vekâlet harcı. Yatırılmamış. Özellikle harç alınmadan dava açılmış sayılmamış ve buna rağmen davalar bitirilmiştir.

Zararı kim ödeyecek?
Harçlar yatırılmayıp başka taraflara aktarılınca Devlet ve vatandaş bilinçli olarak zarara uğratılmış, paralar özel firmalara pompalanmıştır.

Vatandaş galeyan halinde
Örencik Köyünden Nihat Ören: “Yerlerimizi HES için hemen acele el koyma yasası gereğince elimizden aldılar. Hesabımıza yatırılan paraların daha sonra yarısını alabilirsiniz dediler. Bu güne kadar yerimi kullanabilirdim. Üzerinde kaç yıllık meyve ağaçlarım vardı. Bunları kendi ellerimle dikmiştim. Yer üzerinde ağaç yok diye tutanak tuttular, bu ağaçlar meyve ağacı değil mi? Daha bir o kadarını da kestiler. Fakat öyle bir yaptılar ki paramızın tamamını vermediler. Bizleri oyalayarak zaman aşımına uğrattılar. Paralarımız ilk yatırıldıktan 2 yıl sonra keşif gelip yaptılar. Önce keşif yapılıp bedel mi ödenir? Yoksa önce para yatırılıp, sonra mı keşif yapılır?

Makbuz İsteyenler Geri Çevriliyor
Yasalara göre; açılması gereken davalar için gerekli merciye harç yatırılması gerekir. Harç Yatırıldığına dair makbuz verilmesi gerekir iken, neden vatandaşa makbuz verilmiyor?

EPDK tarafından yatırılıp, yüklenici inşaattan tahsil edilmesi gereken harçlar yatırılmadı. Eğer yatırılmış olsa idi. Bizlere makbuz verilirdi. Makbuz istemeğe gittiğimiz zaman geri çevriliyoruz. Alınan ve yatırılması gereken harç paraları kimin veya kimlerin cebine giriyor?"

Şikâyet Dilekçeleri Veriliyor
Adalet Bakanlığı,Maliye Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na gerekli şikâyet dilekçelerimizi verdik. 500 âdetin üzerinde çözüm bekleyen dosya var.”

Bakanlık önüne çadır kuracağız
Bu olayın araştırılması için, köylü elele verip Ankara’ya gidip Bakanlık önüne çadır kurup, hakkımızı orada arayacağız. İyice bıktık usandık. Zararlarımız giderilsin.”dedi.

Vesikada gizlilik
Diğer meseleler ve keşifler konusunda daha evvel şikâyetler yapıldığı için gizlilik kurallarına uyarak vesika yayınlamıyoruz.

Mustafa Hamdullah ERGİN
mh_ergin@hotmail.com
hamdullahergin@gmail.com
OFİS Tel: 0 264 517 52 90
GSM “ : 0 534 404 77 55
“ “ : 0 542 250 44 90


 

#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs