Cuma Hutbesi Camilerde Saf Tutmak
İmama uyacak kişi sadece bir erkek ise imamın sağına durur. Soluna ve arkasına durmak sünnete aykırı olduğu için mekruhtur. İmama uyanlar birden çok iseler imamın arkasına saf dururlar. Ön saf dolunca ikinci saf oluşturulur. Ön safta yer var iken ikinci safa durulmaz.
Ön safta namaz kılmanın sevabını peygamberimiz şöyle açıklamıştır:
“İnsanlar ezan okumanın ve ilk safta yer almanın sevabını bilselerdi, ön safta durabilmek için kur’a çekmekten başka yol bulamazlardı.” (Müslim, Salât, 129; Buhârî, Ezan, 9, 32)
Caminin önlerinde yer varken arka taraflarda saf tutmak mekruhtur. Bazı camilerde imamın arkasında bir iki saf tutuluyor, müezzin ve birkaç kişi de müezzin mahfilinde saf tutuyor. Bu, kesinlikle sünnete ve cami adabına aykırıdır. Saflar sağ omuz ve ayak hizasına göre ayarlanmalı ve düzgün tutulmalıdır. (Ebû Dâvûd, Salât, 94)
Peygamberimiz (s.a.s.); “Saflarınızı düzgün tutunuz, çünkü safların düzgün olması namazın kemalindendir.” (Ebû Dâvud, Salât, 94) sözleriyle saf düzeni konusunda cemaati uyarmıştır. Bu itibarla Müslüman, camiye sağ ayağı ile besmele ve dua (Ellahümeftah Aleyna Ebvabe Rahmetik) ile girer, caminin arka taraflarına değil boşsa ön safa, ön saf dolu ise boş olan safa oturur, ön safa geçmek için insanların üzerinden atlamaz, cemaat ta arkadan gelecek olan cemaatin üzerlerinden atlamaması için ön saflarda boş yer bırakmaz, camide kendisine özel bir yer edinmez. (İbn Mâce, Salât, 200)
Ne zaman camii şerife gitsek ön taraflarda boş yer olmasına rağmen en arka tarafa geçmiş hatta duvara dayanmış cemaat var. Dışarıdan gelen cemaat namaza başlandığı zaman onun önünden geçmek zorunda kalıyor. Bu durumda önünden geçen cemaati günaha sokuyor. Aslolan bu günah, ön saflarda boş yer var iken arka tarafta safta duran kişiye aittir.
Camii Şeriflerde Müezzin Kayyımı efendiler; “Ön safları doldurmadan namaza durmayalım” diye ikaz etmelerine rağmen kimsenin bu duruma aldırış ettiği yok.
Peygamber Efendimiz(s.a.v.) safların sık tutulmasını arada boşluk bırakılır ise şeytan aleyhillanenin aralarda gezindiğini buyuruyor.
Ön saflarda boş yer var ilen en arka tarafta saf da durulmaz. Saflar arasında boş yer hiç bırakılmaz.
Mesela bir kabın alt tarafı dolmadan üst tarafının dolduğu hiç görülmemiştir. Lakin Camii Şeriflerde ön saf dolmadan arka safların dolduğu sıkça görülmektedir.
Peygamber Efendimiz döneminde o kadar sık saf tutarlar imiş ki namaz kılarken aralarında biri vefat edecek olur ise selam verdikten sonra onun vefat ettiğini anlarlarmış.
Camii Şeriflerde Namazlarımızı kılar iken saflarımızı sık ve düzgün tutmak dileğiyle. “Saflarınızı sık ve düzgün tutunuz, ALLAH’ın rahmeti ve bereketi üzerinize olsun.”
Mustafa Hamdullah ERGİN
mh_ergin@hotmail.com
hamdullahergin@gmail.com
OFİS Tel: 0 264 517 52 90
GSM “ : 0 534 404 77 55
“ “ : 0 542 250 44 90