Geri

Kaçmaz’dan Alifuatpaşada Gaziler Günü Sunumu

Alifuatpaşa Sosyal Tesislerinde Atatürk ve Ali Fuat Cebesoy’un silah arkadaşı, 1.Dünya Savaşı, Çanakkale Savaşı ve Kurtuluş Savaşına katılan “Dünyanın En Yaşlı Gazisi” Ünvanını almış Hüseyin KAÇMAZ’ın oğlu Dünya Barış ve Kültür Elçisi emekli öğretmen Turgut Kaçmaz Çanakkale ve dünyanın en yaşlı Gazisi Hüseyin Kaçmaz’ın hatıralarını anlattı.
Editör Editör

Programın sunumunu GİÖO Öğrencisi Zeynep Karaçayır ve AFPaşa belediye personeli Mustafa Ekim yaptı.

Geyve’ye bağlı Alifuatpaşa Beldesi’nde Gaziler günü 91.yılı anma töreni coşku ile belediye sosyal tesislerinde gerçekleşti. Anma törenine konuşmacı olarak dünya barış ve kültür elçisi Turgut Kaçmaz’ın konuşması damga vurdu. Programa; Geyve Kaymakamı İdris Akbıyık, Geyve belediye başkanı Murat Kaya ve Alifuatpaşa Bld. Bşk. Şuayip Erkan Çalık, kurum ve daire amirleri, sivil toplum kuruluşları, milis kuvvetleri, muharip gaziler ve geniş katılımlı halk topluluğu dikkatlerden kaçmadı.

Hüseyin Kaçmaz’ın oğlu Turgut Kaçmaz babasının bir hatıratını şöyle anlattı: “1991 yılında Londra’da yapılan ANZAK törenlerine katılan Gazi babam, 76 yıl önce çarpıştığı İngiliz, Avustralya ve Yeni Zelandalı’larla tanışma fırsatı bulmuştu. Hazırlanan tören programı çerçevesinde yaklaşık 100 metrelik bir mesafeyi yürümesi gerekiyordu. Savaşa katılan diğer tüm gazilere olduğu gibi kendisinin de tekerlekli sandalye ile tören alanından geçmesi istenmişti.

Ancak Gazi babam: “Ben galip bir devletin askeriyim. Mustafa Kemal’in askeriyim yürürüm.”diyerek buna karşı çıktı. Geçiş sırasında bastonuyla izleyenleri selamlamış ve ayakta alkışlanmıştı. Akşam yapılan törende kendisine bir konuşma yapma fırsatı verilmişti. Tercümandan konuşmasını harfiyen çevirmesini isteyerek: “Siz İngilizler öyle bir milletsiniz ki; yine yapacağınızı yaptınız! Analarımızın, bacılarımızın altınlarıyla, gözyaşı, göz nuru dökerek yaptıklarıyla bedeli ödenen iki gemimizi bize teslim etmediniz. Bunun karşılığında o gemilerle arkadaşlarınızı Çanakkale’ye gönderdiniz ve onlar Çanakkale’nin derin sularına gömüldüler. Şayet bizim gemilerimizi verseydiniz şimdi onlarda burada sizlerle beraber oturuyor olacaktı. Siz yine yapacağınızı yaptınız. Ama İlahi Adalet’ten kaçamadınız.”diyerek sözlerini tamamladı.

Tüm salondan yükselen alkışlar ve gözyaşları o geceye ayrı bir renk katar. Bu samimi, temiz yiğidimizi içtenliğinden dolayı bağırlarına basarlar. O’na bir şeyler vermek, O’nun için bir şeyler yapmak isterler… O, hiçbir maddi teklifi kabul etmez. Ancak biri çok ısrarcıdır. “Hiç olmazsa bunu kabul et!” Diyerek 10 Pound uzatır. Gazi babam, parayı almak ismedi. Ben: “Baba al”diye ısrar edince karşısındakini kırmamak için 10 Poundu aldı. Ortadan ikiye yırtarak: “Al, diğer yarısı sende hatıra kalsın.”dedi.

Ayrıca Turgut Kaçmaz’ın kendisine ait fotoğraf sergisi de belediye sosyal tesislerinde halkın ziyaretine sunuldu.

Dünyanın en yaşlı Gazisi Hüseyin Kaçmaz Kimdir?
Balkan ve Çanakkale Savaşları’na katılmış, 10 Ağustos 1915 Conkbayırı Savaşı’nda yaralanarak Gzi olmuş, 1922 Dumlupınar Meydan Savaşı’nda kahramanlıklar göstermiş ve İstiklal Madalyası almıştır.
Doğum yeri olan Zonguldak-Ereğli-Kestaneci Köyü’nde 10 Eylül 1994 tarihinde 110 yaşımda vefat etmiştir.
1993 yılında yapılan 57. Alay Şehitliği’nin açılışına katılmıştır.

Mustafa Hamdullah ERGİN

GEYVE HABER Yazıişleri müdürü Mustafa Hamdullah ERGİN'in, Çanakkale'de bulunan dünyanın en yaşlı Gazisi Hüseyin Kaçmaz'ın heykeli önünde çekilmiş fotoğrafı.

Sunucu Mustafa Ekim

Sunucu Zeynep Karaçayır
#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs