Geri

ÇANAKKALE SAVAŞLARI

Birinci Dünya Savaşı'nda, Osmanlı Devletinin Çanakkale Boğazını ele geçirmeye ve İstanbul'u işgal etmeye yönelik İngiliz-Fransız ortak harekâtına karşı yürüttüğü savunma savaşlarına Çanakkale Savaşları denir.

Mustafa Hamdullah ERGİN Mustafa Hamdullah ERGİN


ÇANAKKALE SAVAŞLARI


Birinci Dünya Savaşı'nda, Osmanlı Devletinin Çanakkale Boğazını ele geçirmeye ve İstanbul'u işgal etmeye yönelik İngiliz-Fransız ortak harekâtına karşı yürüttüğü savunma savaşlarına Çanakkale Savaşları denir.


Osmanlı topraklarına karşı böyle bir harekat 1904-1911 arasında İngiltere'de planlandı. Ağustos 1914' den itibaren Çanakkale Boğazı giriş çıkışları kontrol altına alındı. Kasım 1914'te Osmanlı Devleti ile İtilaf devletleri arasında savaş başlayınca plan uygulanmaya başlandı. Kasım-Aralık 1914'te İngilizler, Seddülbahir ve Kumkale tabyalarını topa tuttular. 2.Ocak 1915'te İngiliz hükümeti Çanakkale Boğazının ele geçirilmesi kararını aldı. (Deniz Kuvvetleri Bakanı Winston Churchill (WC)). 28 Ocak 1915'te Deniz harekatı kararı verildi. 19 Şubat 1915'de Çanakkale savaşları fiilen başladı. Boğazın dış tabyaları tahrip edildi.


Bombardımana 12 büyük zırhlı ve diğer gemiler katıldı. Deniz savaşının yeterli olmayacağı anlaşılarak çıkarma kararı verildi. Dış tabyaların 19 Şubat'ta tahribi (Toplam 19 top) sonucu İtalyanlar İtilaf Devletlerine meyletti, Ruslar telaşlandı ve İstanbul'un Yunanlıların eline geçeceğinden korkarak 40.000 kişilik bir yardımcı kuvvet göndermeyi teklif etti; ancak, İngiliz ve Fransızlar boğazları Ruslara vermeyi vaat ettiler.


Asıl çıkarmanın 18 Mart'ta olmasına karar verildi. Orta tabyalar sürekli bombardıman edildi, dış tabyalar için karaya asker çıkarıldı. Boğazda mayın arama ve temizleme işi sürekli uygulandı.



Nusrat(Nusret)Mayın Gemisi Tarsus Park Müzesinde Teşhir Edilmektedir.


18 Mart 1915'te düşmanın Büyük Taarruz'u sabah saat 11.00 de başladı. 18 büyük zırhlı, birçok muhrip ve denizaltı mevcut idi . Toplam 506 topa karşılık savunmada toplam 150 top vardı. Sonuç aynı gün 17:45 te alınmıştı. İki İngiliz, bir Fransız zırhlısı battı. Bir İngiliz, iki Fransız zırhlısı ağır yara aldı, üç gemi karaya oturdu. Kayıplarımız kırkdört şehit, yetmiş yaralı, sekiz top idi.



Şanlı Yavuz Zırhlısı(Goeben)


Neticede, düşman boğazı denizden geçemeyeceğini anlamıştır. Avustralya'dan Kanada'ya kadar sömürgelerden toplanan askerler de savaşa sürülmüştür. Bu gruptan en savaşcı askerler: "Australia and New Zealand Army Corp.", "ANZAK" lardır.


25 Nisan 1915 Çanakkale Savaşlarının en kanlı muharebeleri başlamıştır. Sabahın erken saatlerinde İngiliz ,Fransız ve ANZAK kara -deniz birlikleri, Seddülbahir ve Arıburnu'na, 70.000 kişi ile 109 harp gemisi, 308 taşıt gemisi desteğinde çıkarma yaptı. Aynı anda Fransız birlikleri Kumkale'ye yanıltıcı küçük bir çıkarma yaptılarsa da tutunamadılar.


Arıburnu'na çıkan ve Conkbayırı'na doğru ilerleyen İngiliz birliklerini, Mustafa Kemal'in komuta ettiği 19. Tümen karşıladı. Mayıs, Haziran, Temmuz ayları boyunca gögüs göğüse kanlı çarpışmalar oldu. 9 Ağustos ve 20 Ağustos'taki büyük saldırı ve geri püskürtülmeden sonra Çanakkale'yi karadan da geçemeyeceklerini anlayan İngiliz ve Fransızlar Kasım 1915'ten itibaren savaşı sona erdirmeye karar verdiler ve 9 Ocak 1916'da son düşman kuvvetleri de çekildi. Savaş boyunca 300.000 kadar İtilaf Devletlerinden, 250.000 kadar Türk askerinden şehit oldu.


250.000 şehit içerisinde ise kesin olmayan rakamlara göre,tıbbiyeli,Hukukçu,Polis ve Okur -Yazar Şehit olduğu tahmin edilmektedir.


Çanakkale Savaşları'nın olduğu dönemde,Galatasaray Lisesi,Balıkesir Lisesi gibi Ülkemizin güzide okulları Mezun verememiş,bu dönemde Mezun olması gereken bütün öğrenciler Çanakkale'de Şehit olmuşlardır.(Hepsinin Ruhları Şad Olsun.)



Çanakkale'de Teşhir Edilen Nusrat Mayın Gemisi(Maket)



261 Rakımlı Tepe,Gelibolu yarımadası'na Hakim bir tepe


Çanakkale için ne kadar yazsak yinede azdır.Ben sizlere burada yapılması istenen,düşmanın asıl maksadı matufasını izah etmeğe çalışacağım.


İKİNCİ TRUVA SAVAŞI


 


Çanakkale'ye saldıran düşmanların görünen amaçlarının,Çanakkale Boğazı'nı geçip İstanbul'u işgal etmek olsa da asıl gizli amaçları daha başkadır...


İngiliz Deniz Kuvvetleri Lordu Winston Churchill'in,Londra'daki savaş kabinesi toplantısında Çanakkale üzerine yapılacak seferi,ikinci bir Truva Savaşı'na benzetip,eski Yunan Medeniyet ve Kültürünün tek temsilcisi olarak İngiltere'nin,Barbar Türkleri Anadolu'dan atacağını,hatta Orta Asya'ya kadar süreceğini iddia etmiştir.


Truva Efsanesi,Savaş Planına da yansıtılmış ve 18 Mart'ta Boğaza ilk giren,Savaş Gemisi,Eski Yunan(Kadim Yunan)Kültürü'nün temsilcisi sayılan İngilizlerin Queen Elizabeth gemisi,onun hemen arkasında da Truva Savaşı'nı çakaran Yunan Kralı Agamennon'un adını taşıyan Zırhlı,Bununla birlikte aynı filoda Phaeton(Yunan Mitoloji'sinde;Güneş Tanrı'sı Helios'un oğlu),yine aynı filoda,Euryalus(Yunan Mitoloji'sindeki kahramanlardan biri),yine aynı filoda Arcadian(Yunan Mitoloji'sinde bir dağın adı)gibi isimler takılmış gemilerin burada bulunması tesadüfi değildir.


Bütün bunların yanı sıra ne ilginçtir ki;düşmanların saldırısı hezimetle neticelenince,savaş alanından ilk kaçan gemi de yine Agamennon olmuştur.


 

#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs