AK Parti'nin Yerel Seçim Hesapları ve Sakarya
Birkaç aydır AK Parti, “Mart 2014'te” yapılacak yerel seçimlerin erkene alınmasını tartışıyor. Bu bir tesadüf değil, stratejik bir aklın ürünü olarak AK Parti yerel seçimleri erkene almak istiyor. Çünkü 2014'te bir başka seçim daha var; Cumhurbaşkanlığı... 2013'te yerel, 2014'te cumhurbaşkanlığı, 2015’te de genel seçimler yapılacak.
Görünen o ki, önümüzdeki “üç yılı” seçimlerle geçireceğiz. Önceki hafta Başbakan Erdoğan'ın da katıldığı “AK Parti MYK'da” meselenin bir kez daha tartışılması ve yine önceki gün AK Parti Yerel Yönetimler Başkanlığı'nca Kocaeli'de düzenlenen “2. Bölge Yerel Yönetimler Toplantısı'nda” konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi'nin muhalefet partileri ile anlaşılması halinde yerel seçimlerin öne alınabileceğini söylemesi seçimlerin büyük olasılıkla öne alınacağını gösteriyor. AK Parti'nin yerel seçimleri öne almak istemesinin görünür nedeni "kış şartları" olsa da başka gerekçeler de var. En önemlisi de Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi yerel seçimlerin bir "test seçimi" işlevi görmesi.
Başbakan Erdoğan, yerel seçimlerde partisinin oylarını 12 Haziran Genel Seçimleri’nde aldığı “yüzde 50 oy” oranının üstüne taşıyarak cumhurbaşkanlığı halk oylaması seçimlerine girmeyi hedefliyor. “Çıtayı yükselten” Başbakan Erdoğan, bu nedenle de Sakarya İl Kongresi’nde Sakarya’da ki “oy oranları” ülke genelinin üstünde olmasına rağmen oyların daha da “arttırılması” talimatını teşkilatlarına verdi.
Yerel seçimlerin öne alınmasının başka bir önemli nedeni de teşkilatların "sahada tutulma" ihtiyacı... AK Parti Sakarya kongrelerini yeni tamamladı. Kongreler de birçok “ilçe ve belde teşkilat başkanı ve yönetimi” değişti. Bu değişimin “en önemli adımı” yerel seçimler öncesi atılacak. AK Parti Sakarya’da büyük bir “revizyona” giderek mevcut belediye başkanlarının birçoğunu tekrar aday göstermeyecek. “Yenilenen kadrolar” hiç şüphesiz AK Parti’nin “dinamizmini” arttıracaktır. AK Parti, CHP ve MHP kongrelerine baktığımızda üç dönemdir iktidarda olmasına rağmen AK Parti'nin kongreleri daha dinamik ve heyecanlı geçti. Bu dinamizm soğumadan seçimlerin “Ekim 2013'te” yapılması halinde sandıkta AK Parti gücüne güç katacaktır.
Yerel seçimlerde AK Parti’nin “en büyük kozu” hiç şüphesiz ki “Sakarya Büyükşehir Belediye Başkan’ı Zeki Toçoğlu ve çalışmaları olacaktır.” Başbakan Erdoğan’ın AK Parti kongresinde ki konuşmasının büyük bir bölümünü Başkan Toçoğlu’na ayırması, Başkan Toçoğlu ve ekibini çalışmaları nedeniyle kutlayıp övmesi “AK Parti’nin yerel seçimlerde Büyükşehir Belediye Başkan Adayı’nın Zeki Toçoğlu olduğunu kesinleştirdi.”
Seçimlerin 2013 Ekim’ine çekilmesi Başkan Toçoğlu’nun “devasa yatırımlarının” bitimiyle de örtüşüyor. Bu yatırımların birkaçını saymakta yarar var. Sakarya’nın onlarca yıldır hayali olan “Hafif Raylı Sisteme” geçirmiş olacak. Hafif Raylı Sistemin 1. etabı olan Gar-Yeni Terminal hattı “2012 Sonbaharında” hayata geçiyor. Hafif Raylı sistemin 2. etabı olan Adapazarı-Yenikent hattı da muhtemelen “2013’te” hizmete girmiş olacak. Belediye otobüslerinin “yüzde 90’nı” yenileyerek güçlü bir ulaşım filosu kuran Büyükşehir Belediyesi SAÜ Kampusu-Adapazarı ve Yenikent arasında işleyecek “metrobüs /traybüslerle de” ulaşım sorununu yüzde yüz çözmüş olacak. Çevre düzenlemeleri, alt ve üst yapı, arıtma tesisleri ile “HES Barajlarının” yapımı tamamlanacak. Sakarya’nın yeni ve modern yüzleri olan “meydan ve bulvarlar” tamamlanarak hizmete açılmış olacak. “Orhan Camii Meydanı’ndan sonra Gar Meydanı da” Kent Meydanı ile bütünleşerek hizmete girecek. Bu meydanlara AKM yanında ki alanda katılacak. “Yazlık-Yenikent Çark Deresi Rekreasyon Projesi” tamamlanacak. “Eski Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Binası Sakarya Sanat Merkezi'ne” dönüşmüş olacak. “Yenikent Parkı’nın” hizmete açılması ardından “Koru Park’ta” hizmete girmiş olacak. Yeni Terminal’in alt bölümü modern bir gara dönüştürürken “hızlı tren” Sakarya’ya ulaşacak. Sakaryalılar 2.5 saate Ankara’ya, bir saatte de İstanbul’a ulaşacaklar. Başkan Toçoğlu’nun başka projeleri bir yana sadece ulaşım açısından “raylı sistemin devreye girmesi” şehirde büyük rahatlama yaratacak. “Hiç şüphesiz ki duble yol gibi bu kez de gönülleri hayatı kolaylaştıran demir raylar etkileyecek.”
Sakarya’da CHP’nin belediye başkanı yokken MHP’nin biri ilçe olmak üzere üç belde belediye başkanlığı bulunuyor. CHP ve MHP “sancılı kongre” süreçleri geçirdiler. Bu iki partinin kongreleri “parti içi kavgalara ve çekişmelere “sahne oldu. Parti içi kavgalar kongre sonrasına da taşınarak adeta kangrenleşti. Her iki partinin “İl başkanları milletvekilleri ile kavgalılar.” İl başkanları ve milletvekilleri arasında yaşanan kavga aday tespiti nedeniyle yerel seçimler öncesi alevlenmesi ve şiddetini arttırması muhtemel. “Muhalefet partileri böyle giderlerse ve bir siyaset değişikliği yapmazlarsa 2004 seviyesine geri dönerler... Yani oyları yüzde 10 ve altına düşer.”
Bu şartlarda yerel seçimlere girecek olan AK Parti Sakarya’da 12 Haziran Genel Seçimlerinde aldığı “yüzde 61.6 oyu” geçebilir. 12 Eylül Referandumunda sandıktan çıkan “yüzde 67.2 “evet oyuna ulaşması da mümkün.