Geri

Namaz Günüllüleri Geyve'de Buluştu

Eğitim-Bir Sen ve Geyve Eksen Derneği’nin organize ettiği Namaz Gönüllüleri paneli Geyve Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezinde gerçekleşti.
Ali ARICI Ali ARICI

Panele konuşmacı olarak İlahiyatçı-Yazar Nuri Çalışkan, Ümran dergisi editörü akit gazetesi yazarı Abdullah Yıldız ve Akabe Vakfı yönetim kurulu üyesi Hasan Hafızoğlu katıldı.


Program Eksen-der üyesi Ahmet EROL’un sunumuyla başladı. İlk olarak Onur Özdemir tarafından sözlerin en güzeli olan Kur’an-ı Kerim okundu. Ardından 6 yaşındaki Ömer Asaf İnce Fatiha Suresini okudu.


İlk sözü alan AbdullahYıldız, Kur’an-ı Kerim’de bütün peygamberlere namazın emredildiğini, tevhid inancından sonra ilk kulluk vazifesinin namaz olduğunu vurguladı. İbrahim Yıldız sözlerine peygamberimizin hayatından bir kesit anlatarak şöyle devam etti: “Hicrî 9. yılda Tebük Seferi dönüşünde, İslâm’a girmek üzere Medine’ye bir heyet gönderen Sakif Kabilesi’nin, ön şart olarak ileri sürdüğü zekât/öşür vermeme, cihada gelmeme vb. tekliflerine “hayır” demeyen Peygamberimiz (sas), “namaz kılmayalım” teklifine net olarak şu cevabı verir:
‘Sizden öşür alınmasın, siz cihada da çağrılmayın. Ama rükûsuz/namazsız dinde hayır yoktur.’
 Bunun üzerine Sakif kabilesi bu şartlar altında Müslüman olurlar. Ertesi yıl zekat vermek için peygamberimize gelen ilk kabile Sakif kabilesi olmuştur. Çünkü bilinçli bir namaz insan nefsini terbiye eder. Namaz insanı kötülüklerden ve ahlaksızlardan koruyan bir zırh gibidir.”

 İkinci olarak söz alan Doç. Dr. Nuri Çalışkan namazın insanın doğumunda ölümüne kadar olan bir kulluk olduğunu söyledi ve sözlerine şöyle devam etti. “Namaza engel olan bütün güçler Ebu Cehilliktir. Sosyal statüye ve zenginliğe rağmen cimrilik göstermek Ebu Lehebliktir. Mala ve makama takılıp namaz kılmamak Ebu Lehebliktir.
 Kul namazla Allah’a yönelir ve O’na yaklaşır, Allah da kuluna en iyi şekilde karşılık verir. Çünkü Allah rahmandır ve rahimdir. O kullarına merhamet eder ve onları en güzel şekilde ödüllendirir. Allah kullarından en güzelini arıyor. Namazın da dereceleri vardır. Gümüş namaz, altın namaz, elmas nama… Allah ibadetlerin sevabını en güzel ibadeti ölçü alarak ödüllendirir. Kötülüklerin ise sadece karşılığını verir. Allah ile kimseyi korkutmayın. Çünkü O merhametlilerin en merhametlisidir.”

 Üçüncü olarak söz alan Hasan Hafızoğlu ise şöyle konuştu: “Allah bizden namazı ayağa kaldırmamızı istiyor. Kur’an’da ‘namaz kılın!’diye bir ibare yok. ‘Namazı ikame edin!’ şeklinde emir var. Kur’an’da bazı peygamberlerden bahsederken, ‘onları an!’ şeklinde ifadeler var. ‘ibrahim’i an, İsmail’i an, Meryem’i an!’ gibi. Bu ne demek? Onlar gibi kulluk et, onlar gibi namaz kıl, onlar gibi kul ol, onlar gibi teslim ol, onlar gibi secdede ağlayarak secdeye kapan mesajı var.
Namazda gafil olmamak için kendimiz için birtakım değişiklikler yapmamız gerekir. Öncelikle bir günlük oluşturarak namazla ilgili tüm ayetleri ve hadisleri bir günlükte toplayalım. Kitaplığımızda namazla ilgili kitapların bulunduğu bir rafımız olsun. Evimizde günde en az bir vakit namazı eşimiz ve çocuklarımızla cemaatle kılalım. Her namazımızı son namazımız gibi kılalım.”
 Programın ardından konuşmacılara çiçek takdim edildi. Konuşmacılar daha sonra dinleyicilere kitap imazaladı.

#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs