Geri

Hünnap Nimeti Geyve'den

Geyveli üretici Orhan Zeki Önen(80)yetiştirdiği Ünnap(Hünnap)ları pazara sunuyor.

Editör Editör

Geyve denince insanın aklına meyve gelir. Yani Geyve=Meyve.

Geyve'de Her Çeşit Meyve Yetişir

Meyveciliği ile ün tutmuş olan Geyve'de narenciye hariç hemen hemen her çeşit sebze ile meyve yetişir.

Değişik bir damak tadı olan meyvelerden Hünnap(ünnap)Yetiştiricisi Orhan Zeki Önen: "250 ağaç diktim. 4-5 yaşına geldikleri zaman meyve vermeğe başlayan ağaçları; betona gömülü galvaniz direklere bağlı tellere tırmandırdım. Böyle yapmazsak dalları aşırı yükten kırılıyor. Ünnap meyvesi ağacı bazı kişilerin kapılarında da var. Lakin bakım yapılmadığı için meyvesi yeterli derecede büyüyemiyor. Özel olarak bakımı yapılırsa irileşebiliyor.

Damla Sulama ve Özel Bakım

Yetiştirilmesinde damla sulama sistemi ve sistemde besin olarak Kalsiyum veriyoruz. Geyve'de bahçe olarak sadece bizde var. Topladığımız Hünnapları toptan 5-6 TL'den pazara veriyoruz. Pazarlar da 8-10 TL'den satışa sunuluyor. Birçok derde deva olan ve bizim yetiştirdiğimiz Ünnaplar yaklaşık olarak Ferik Elması büyüklüğüne kadar irileşiyor. Toptan isteyenlere de satış yapıyoruz."şeklinde konuştu.

Hünnap(Ünnap) Ağacı ve Hünnap Meyvesi: 

Asıl vatanı Suriye olan Ünnap; Nisan-Mayıs ayları arasında, sarı renkli çiçekler açan, hoş kokulu, 4-5 m yüksekliğinde dikenli bir ağacın, kırmızı kabuklu, sert çekirdekli, iri zeytin biçiminde ve büyüklüğünde bir meyvesidir.

En dış çeperi derimsi ve ince, pulpasi (yumuşak kısım) sari renkli ve tatlı lezzetlidir Ünnap da denilir. Üreticiler tarafından bahçelerde yetiştirildiği gibi yabânî olarak da bulunur. Yabanisi İğde büyüklüğündedir. Kastarca eriği büyüklüğünde olanları da vardır.

Ağacının gövdeleri silindir biçiminde, esmer kabuklu, çok dallıdır.Yapraklar karşılıklı 2 sıra hâlinde, kısa saplı, diken 

şeklinde 2 küçük yaprakcıklıdır. Çiçekler 3-6 tânesi bir arada ve oldukça küçüktür. Çanak yaprakları 5 parçalı ve yeşil renklidir. Taç yaprakları sarı renkli, kıvrık olup 5 parçalıdır. 

Diğer İsimleri : Ünnap, Çiğde, Zizypphus vulgaris, Rhamnaceae. 

Güneşte kurutulan olgun hünnap meyveleri çerez olarak çay ile tüketilebilir.

Ayrıca kaynatılıp içilmekte ve reçeli de yapılıp nebati ilaç olarak kullanılmaktadır. 

Faydaları:

Kanı temizler,vücuda rahatlık verir, şeker hastalığına karşı faydalıdır, hünnap yüksek tansiyona iyi gelir, nezle ve soğuk algınlığında faydalıdır, idrar söktürücü etkisi ile kabızlığa karşı etkilidir, göğsü yumuşatır, öksürüğü keser ve balgam söktürür, ünnapın kolestrol ve trigliserit düşürücü faydası var, ünnap yemişi ve hünnap suyu kalp damar hastalıklarına iyi gelir. 

Hünnap yaprağı çay olarak bronşit, astım, mide ve bağırsak rahatsızlıklarında kullanılır.

Hünnap meyvesi, hastalık sürecini tersine çevirir; ağır hasta bedenini rahatlatır ve gücü artırdığı söylenir. Ortak inanç; meyveler günlük olarak normal oranda alınırsa, fiziksel olarak ten rengi ve tonu geliştirir. Meyvesi; aspirin gibi, ateşi düşürüp ağrı ve stresi azaltmada ve güçlü bir zihinsel yorgunluk, fiziksel güçsüzlük veya ağrı kaynaklı uykusuzluk durumlarında önerilir. Romatizmal semptomlarının tedavisinde saltanatınızı sürmeye ve stres veya yaştan muzdarip olup, gövdeyi gençleştirdiği söylenmektedir. Bağırsak veya solunum gribini önlemek ve birlikte kurtarma işlemi hızlandırmak için kullanılır. Yorgunluğun neden olduğu stres gibi sendromlarda vücudun tekrar kendini inşa etmesini hızlandırarak gücü arttırdığından koruyucu hekimlikte kullanıldığı eski kaynaklarda geçer.

Hünnap meyvesi, guanozin siklik monofosfat (cGMP) ve siklik AMP (cAMP), hücresel düzeyde vücut için haberci olarak hareket en yüksek konsantrasyon içerir. 

İçeriğinde niacin, riboflavin, tiamin ağır konsantrasyonları ve A vitamini iki türde içerir. 100 Kat daha fazla C vitamini sonra elma ve 20 kat daha fazla narenciye içerir. Mineraller; kalsiyum, bakır, demir, magnezyum, manganez, fosfor, potasyum, sodyum ve çinko içerir. Hücresel ve sağlık damar işlevlerine destek fenoller ve dokuz bioflavonoid’lerden bir dizi içerir. 18 24Amino asitler, insan için yaşamsaldır; içeriğinde organik asitler, en önemli varlık betulinic asit çok çeşitli Betulinic Asit bir anti-kanser ajanı olarak geçtiğimiz on yıl içinde araştırmalar yapılmıştır: Neden sadece mitokondri (kanser hücreleri)ni hedefleyerek apoptoz veya programlanmış hücre ölümü gerçekleştirir ve sağlıklı hücrelere dokunmamakta olduğu üzerinde. Ayrıca HIV1 enfeksiyonun ilerlemesini geciktirir bulundu.

Araplar; bitkinin yapraklarını ishal, bağırsak parazit ve solucanları öldürmekte kullanır. Meyveleri, öksürük tedavisi ve diğer akciğer şikayetlerini gidermek için, hatta iç organları yatıştırmaya ve onların su tutmasını azalttığı söyleniyor.

Hünnap Nasıl Kullanılır? Yaşken yenildiği gibi, Hünnap meyvesi toplanıp güneşte kurutulup sonra çerez olarak ya da suda kaynatılarak kullanılır.

Ayrıca kaynatılıp içilmekte ve reçeli de yapılır. 

Arzu edenler bitkisel ilaç olarak kullanabilir. 

Hünnap meyvesı eczacılık da 21 günlük kürler halinde (sabah aç 2 tane meyve), Kolestrol ve lipid düşürücü olarak kullanılır.

Çay: 4 bardak süte 30-60 gr. meyve konularak 15-20 dakika kaynatılır. Günde 4 kere 1′er bardak içilir. 

Hünnap meyvesi, hastalık sürecini tersine çevirir; ağır hasta bedenini rahatlatır ve gücü artırdığı söylenir.

Yabani hünnap; özellikle mide ve genel bir tonik olarak kullanılan küçük, ekşi meyve üretir.

Ortak inanç; meyveler günlük olarak normal oranda alınırsa, fiziksel olarak ten rengi ve tonu geliştirir. Meyvesi; aspirin gibi, ateşi düşürüp ağrı ve stresi azaltmada ve güçlü bir zihinsel yorgunluk, fiziksel güçsüzlük veya ağrı kaynaklı uykusuzluk durumlarında önerilir. Romatizmal semptomlarının tedavisinde saltanatınızı sürmeye ve stres veya yaştan muzdarip olup, gövdeyi gençleştirdiği söylenmektedir. Bağırsak veya solunum gribini önlemek ve birlikte kurtarma işlemi hızlandırmak için kullanılır. Yorgunluğun neden olduğu stres gibi sendromlarda vücudun tekrar kendini inşa etmesini hızlandırarak gücü arttırdığından koruyucu hekimlikte kullanıldığı eski kaynaklarda geçer. 

Modern Çin tıbbında hünnap, nefes ve ciddi duygusal sıkıntı ve sinirlere bağlı halsizlik darlığı tedavisinde ve tatsız otları maskelemek için ve dalak, mide için kullanılır. Bilim adamları hünnapla beslenen farelerin dayanıklılığını, karbontetraklorüre maruz bırakılan tavşanlarda bir hafta boyunca günlük hünnap çay tükettiriliyor, onlar diğer gruba göre daha hızlı iyileşiyor. Ayrıca karaciğer üzerindeki hünnap olumlu etkisinin göstergesi olarak; tavşanlara bir toksik kimyasal meyve yedirilerek hünnap tükettirilen grubun daha hızlı iyileştiği dahası; hünnap hepatit ve siroza muzdarip olan hastaların karaciğer fonksiyonlarını geliştirdi.

Taze hünnap, yaralar ve karın ağrısı için mükemmel kabul edilir. Yaprakları tifo hastası çocukların tedavisinde kullanılır. Ayrıca, bulaşıcı hastalıklar için odun özü, güçlü bir kan tonik olarak kabul edilir. Çiçek hastalığı, kızamık ve suçiçeği gibi çocukların döküntülü ateş tedavisinde, son olarak, kabuğu iltihaplı gözler için göz yıkamak için kullanılır. 17. yüzyılda Gerard, söz ettiğinde bir anda Avrupa'da yeterince tanındı. Özellikle akciğer ve böbrekler için mükemmel bir toniktir: Böbrekler ve mesane, boğaz, göğüs ve akciğerlerin pürüzlülüğü ve öksürüğe karşı iyidir.

Hintliler ve Pakistanlılar bir hastalığa eğilimde hünnabı, iyi bir kan temizleyici ve herhangi bir diyet için harika bir ek besin olduğunu kabul ediyorlar. Her iki kültür genel bir tonik, sağlamlaştırıcı ve hastalık önleyici olarak kullanmaktalar.

Mustafa Hamdullah ERGİN

GEYVE HABER


#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs