HAS Parti İlçe Başkanı’ndan Basın Açıklaması
Yönetim kurulu 4+4+4 kesintili eğitim sistemini tartıştı. Sonuç olarak kanun teklifinin ülke için çok ciddi artı ve eksileri var, şeklinde bir karara varıldı.
HAS Parti Geyve İlçe başkanı Y.Emre Özkan şunları söyledi: “Teklifin tamamını değerlendirildiğinde özetle;
1-Teklif, 28 Şubat sürecinde alınan sekiz yıllık kesintisiz zorunlu eğitimin, toplumda ve eğitim sisteminde yol açtığı tahribatın tamiratı noktasında yerinde hükümler öngörmekle birlikte pek çok eksik nokta bırakmaktadır.
2-Zorunlu ilköğretime başlama yaşının, teklif bu haliyle yasalaşması durumunda, İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde zorunlu değişikliğe gidilmesini gerektireceği, bunun da mevcut tartışmaları ileriki bir zamana taşıyacağı dikkate alınarak ilköğretime başlama çağının yıl yerine ay olarak ifade edilmesi yerinde olacaktır.
3-Yine 12 yıla çıkarılan zorunlu eğitimin kesintili olarak öngörülmesi 28 Şubat sürecinde siyasi gerekçelerle göz ardı edilen hususların tamiri ile pedagojik açıdan önemli bir hatadan dönülmesini sağlayacaktır.
4-İlköğretim birinci ve ikinci kademe gibi ibareler yerine halk diline yerleşmiş ilkokul ve ortaokul kavramlarının yeniden kullanımının sağlanması sistemin oturması ve benimsenmesi açısından oldukça yararlıdır.
5-Ortaöğretim kurumlarında (lise) örgün eğitimin yanında yaygın eğitime imkân sağlanmış olması ne kadar yerinde ise de aynı imkânın ortaokul kademesinde tanınmamış olması o ölçüde eksikliktir.
6-Tasarıya göre şu an eğitimine devam eden 5. sınıfların mevcut siteme göre okuması öngörülüyor. Şu anki 5. sınıfların yeni siteme göre okuması daha uygun olacaktır. 6-7. sınıfların ise seçmeli derslerden faydalanması mümkün olabilmelidir.
7-Ortaöğretimin dört yıl süreyle zorunlu tutulması kaynak israfına neden olacak, liselerin toplam performansını düşürecek, bu okulları okula ve eğitime devam etmek istemeyen bir yığın isteksiz öğrenci ile baş başa bırakarak asıl fonksiyonlarını icra etmekte akamete uğratabilecektir.
8-Yine dört yıldan daha kısa sürede liseyi bitirme imkân ve kabiliyetine sahip gençlerin yok sayılarak bu yönde bir düzenleme getirilmemesi de bir eksikliktir.
9-Üniversiteye giriş ve yerleştirmede katsayı adaletsizliğinin giderilmiş olması, fırsat eşitliğini ve öğrenci başarısını ön plana çıkaracak olup yerindedir. Ancak teklif kapsamında YÖK’ün üniversiteye giriş ve yerleştirme konusundaki yetkisinin sınırlarının çizilmiş olması gerekirdi.
Mustafa Hamdullah ERGİN
#