Başbakan'ın İşaret ettiği TUSİAD Raporu
Başbakan Erdoğan, 28 Şubat'taki MGK kararlarında yer alan ve ilk uygulamaya geçen yenilik olan 8 yıllık kesintisiz eğitimin fikir babasının TÜSİAD olduğunu söyledi. Erdoğan “İmam-Hatiplerin orta kısmının kapatılmasını sağlayan TÜSİAD'ın raporuydu” dedi.
Başbakan'ın bu sözlerle işaret ettiği raporun, TÜSİAD'ın 1990'da kamuoyuna sunduğu "Türkiye'de Eğitim" adlı raporu olduğu saptandı. Bu raporda yer alan "kesintisiz eğitim" dayatması 28 Şubatçılar tarafından sonradan hükümetlere dayatılmış ve zorla da olsa faaliyete geçirilmişti.
1990 yılındaki bu raporun neredeyse her cümlesinde İHL'ler konu edilmiş. Sanki rapor sadece İHL'ler kapatılsın diye yazılmış.
RAPORU YAZAN KİM?
"Türkiye'de Eğitim" raporunu hazırlayan isim eski Talim Terbiye Kurul başkanlarından Zekai Baloğlu. Ayrıca Baloğlu, 6 Kasım 1983 seçimlerinde, Milli Güvenlik Konseyi'nce desteklendiği, kollandığı ve yeni dönemin iktidar partisi olarak tasarlandığı izlenimini vermesine karşın Özal karşısında ağır bir yenilgiye uğrayan Turgut Sunalp'in genel başkanlığını yaptığı Milliyetçi Demokrasi Partisinin kurucularından.
Başından sonuna İmam-Hatip konusu serpiştirilmiş TÜSİAD raporunun ana hatları şöyle:
* İmam-Hatiplerin sayısı, Türkiye'deki din adamı ihtiyacından fazladır.
* İmam-Hatipler genel öğretim kurumu haline dönüşmektedirler.
* İmam-Hatip mezunları,
Meslekî alana değil, her üniversiteye yönelmekte ve buralarda bir İmam-Hatipli birikimi oluşmaktadır.
* Din eğitimi kaynaklı kişilerin devletin değişik kademelerinde yönetici olarak yer almaşı, laik yönetim ilkesini zedelemektedir.
* İmam-Hatiplerin sayılarının artması ve her üniversiteye gidebilmeleri, eğitimde birlik ilkesini zedelemektedir.
Raporda bu tesbitlerin peşinden, bunlara uygun teklifler geliyordu. Tekliflerin özü, İmam-Hatip neslinin kökünü kazımaya yönelikti. Neler isteniyordu:
* İmam-Hatiplerin okul ve öğrenci sayısının "din görevlisi ihtiyacı"na göre sınırlandırılması.
* İmam-Hatip mezunlarının sadece ilahiyat Fakültelerine alınması ve diğer fakültelere gitmelerinin önlenmesi.
* Halkın İmam-Hatip binası ve Kur'an Kursu yapımının önlenmesi ve buralara yönelik yardımların doğrudan Milli Eğitim Bakanlığı'na yapılması. Şu anda yapılan binaların da Milli Eğitim Bakanlığına devri.
* İmam-Hatip liselerinin orta kısımlarının kapatılması, bu okullara 8 yıllık İlk Öğretim Okullarından sonra öğrenci alınması...
* Kur'an Kurslarının gündüzlü kurslar haline dönüştürülmesi ve 8 yıllık temel eğitime gitmeyen öğrencilerin bu kurslara alınmaması.
* Yatılı Kur'an Kurslarının öğrenci yurdu olarak kullanılmak üzere Milli Eğitim Bakanlığına devri...
* Yönetim ve Öğretim personelinin laik eğitimden gelen kişilere verilmesi, yani eğitim ve öğretim kademelerinde görevli bulunan imam-Hatip çıkışlı yöneticilerin değiştirilmesi...