Cuma Hutbesi-Aşure Ayı
Muharrem ayı; “eşhur-ul hurum”denilen dört haram ayların birincisidir. İslamiyetten evvel yani Cahiliyye Dönemi’nde Arap Kabileleri arasında vuruşmanın ve muharebenin haram kılındığı; Zilkade, Zilhicce, Muharrem ve Receb aylarının ilkidir. Hicri yılbaşı olduğu gibi, aynı zamanda “Aşure Ayı”dır Muharrem ayı…yani haram aylardandır.
Kuran-ı Kerim’in bahsettiği haram aylar(eşhur-ul hurum): (Tevbe 9; 36–37) Muharrem, Recep, Zilkade ve Zilhicce aylarıdır.
Kuran-ı Kerim, savaş ve yağmayla geçinen Arapların bu aylarda ateşkes ilan ettiklerini ve sonra da hileyle bu ayların yerlerini değiştirdiklerini anlatır. Samimiyetsizliklerinden bahseder.
Musevilerde oruç tutardı
Muharrem ayı’nın onuncu günü yani Aşure Günü’nde Yahudiler oruç tutarlardı. Peygamber Efendimiz(S.A.V.) onlara ne yaptıklarını sordu. Onlarda cevaben: “Musa(A.S.)nın Firavun’dan kurtuluşunu kutlamak için oruç tututyoruz.”dediler. Efendimiz cevaben: “Biz Musa(A.S.)ya sizden daha yakınız. Bizde oruç tutarız.”dedi.
Yahudilere benzememek için
Lakin bizler Yahudilere benzememek için; Aşure ayının 9-10 veya 10-11. Günleri oruç tutarız.”dedi. Farz olan Ramazan-ı Şerif Ayı orucundan sonra efdal olan oruç Muharrem ayı orucudur.
Aşure Günü’nde bazı olaylar olmuştur;
1- ALLAH, Hz. Musa(a.s.)’ya aşure gününde bir mucize ihsan etmiş, denizi yararak Firavun ile ordusunu sulara gömmüştür.
2- Hz. Nuh(a.s.), gemisini Cudi Dağı’nın üzerine aşure günü demirlemiştir.
3- Hz. Yunus(a.s.), balığın karnından aşure günü kurtulmuştur.
4- Hz. Ádem(a.s.)’in tövbesi aşure günü kabul edilmiştir.
5- Hz. Yusuf(a.s.), kardeşlerinin atmış olduğu kuyudan aşure günü çıkartılmıştır.
6- Hz. İsa(a.s.) o gün dünyaya gelmiş ve o gün semaya yükseltilmiştir.
7- Hz. Davut(a.s.)’un tövbesi o gün kabul edilmiştir.
8- Hz. İbrahim(a.s.)’in oğlu Hz. İsmail o gün doğmuştur.
9- Hz. Yakup’un, oğlu Hz. Yusuf’un hasretinden dolayı kapanan gözleri o gün görmeye başlamıştır.
10- Hz. Eyyüb(a.s.), hastalığından o gün şifaya kavuşmuştur.
Peygamber efendimiz(s.a.v.) in vefatından sonra da torunu Hz. Hüseyin, 10 Muharrem’de Kerbela’da şehid edilmiştir. Rahmetle anıyoruz.
Oruç tutmak sünnettir
Muharrem ayında ve aşure günü oruç tutmak sünnettir. Yalnız aşure günü, yani Muharrem’in onuncu günü oruç tutarken bunu bir gün önce veya bir gün sonrayla birleştirmemiz uygun olur. Yani, 9–10 veya 10–11 günleri oruç tutulmalıdır.
EVLERDE AŞURE PİŞİRME ÂDETİ
Aşure Ayı gelince evlerde de aşure pişirme telaşı başlar. Pişirilen aşureler bir kapla gezdirilerek kapı kapı gezilir ve hanelere dağıtılır. Nuh (A.S.) tufan bitip de karaya çıktığı zaman ambarlarında kalan bütün erzakı bir araya getirmiş ve pişirerek kendisi ile beraber gemide olanlara ikram etmiştir. Güzel bir adet olup yapılmasında sevap vardır. Yapılan hayır ve hasenatımızı ALLAHÜ TEÂLÂ kabul eylesin. Âmin.
Mustafa Hamdullah ERGİN
GEYVE HABER
#