Geri

Tadım İskender Beşevler’de

Tadım İskender Geyve dışında bulunan yerleşim yerlerinde de hizmet vermeğe başladı.
Editör Editör
Bilecik-Osmaneli Beşevler(İznik yolu üzerinde olduğu için İznik Beşevler’de deniyor) Köyü’nde ikamet eden; Hacı Ahmet Erol’un torunu, Emine-Hüseyin Erol’un kızları Melek ile Mehmet Öztürk’ün torunu, Emine-İlhan Öztürk’ün(Haşmet Ağa)oğulları Erhan Öztürk’ün evlilik düğün yemekleri; ‘TADIM İSKENDER’tarafından yapıldı.

Düğünün organizesi; ‘SEVİL-ENGİN DİKMEN ORGANİZASYON' tarafından gerçekleştirildi.

Düğün Cemiyetinde davetlilere; 20 bayan, 10 erkek garson hizmet etti.

Yemek servisi bilinenin aksine adetleri veçhile 11.00-14.00 arası icra edildi. Yemek ikramını müteakiben davetlilere çay verildi.

Önce Sala verildi
Halkın Camiye gelip mevlüd dinlemesi için önce sala veriliyor.

Değişik bir adet
Gelin almağa giden kafilenin içinde bazı hanımlar yerel giysili olanlardan daha değişik giyim ve kuşamları vardı. Kendilerine sorduğumuz zaman ‘Dünürcü’olduklarını ifade ettiler.

Gelin alıp getirilince eve 50 metre kala gelin arabası durduruldu. Damadın giydiği takım elbisenin ceketi çıkarılıp iç, dış edildi. Beline bağlanan halatın ucu gelin arabasına bağlanan damadın ağzına emzik verilip aracı çekmesi istendi. 20 metre kadar arabayı çeken damadı başka bir sürpriz bekliyordu.

Bol acılı, bol tuz, bol karabiberli ve bol yağlı yumurta
Piknik tüpü istendi. 10 adet yumurta, bir litre sıvı yağ, bir paket tuz, bir paket karabiber, bir paket de pul biber getirildi. Tüp yakıldı. İçine sıvı yağ konuldu ve bir avuç tuz atıldı. Pul biber ve karabiberin tamamı içine katıldı.

Yumurtalar kafalarda kırıldı
Getirilen yumurtalar, damat, sağdıç ve arkadaşlarının kafalarında kırılarak ocaktaki tavaya konuldu. Pişen yumurtaları birbirlerine yedirmek için taze ekmek getirildi. Damat sağdıca ve arkadaşına yedirirken onlar da damada yedirdi. Peşinden su içtiler.

Damadı su dolu leğene soktular
Daha sonra getirilen leğen içine su doldurup damadı ayakkabıları ile beraber suyun içine soktular.

Düğün evlerinin yanına Pazar kuruluyor
Önceleri bayanlara; incik, boncuk, yemeni, başörtüsü gibi hizmet verirken daha sonraları erkeklere ve çocuklara yönelik hizmet vermeğe başlayan sergiler kurulmağa başlandı.

Düğüne gelen davetli veya diğer halk sergilerden alış-verişlerini yapıyor.

GEYVE HABER ailesi adına çiftlere ömür boyu mutluluklar, adetlerinin berdevam olmasını dileriz.

NOT: Fotoğrafların SAKARYA BÖLGE HABER'de devamını izlemek için lütfen aşağıdaki linki tıklayınız.
http://www.sakaryabolgehaber.com/?NetPaper.ANKAmedya=NEWS&NEWS_CODE=8939&HABER=Tadim_Iskender_B
Mustafa Hamdullah ERGİN

#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs