Geyve'de forklift kursu
Kurs pratik ve teorik olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Teorik eğitim günlük dört saat ve haftanın altı günü yapılacaktır.
Teorik eğitim 2 hafta devam edecek ve 48 saat yapılacak. Pratik eğitim ise bir hafta süreyle devam edecek ve Teorik eğitimde başarılı olanlar katılabilecek.
Kursun ikinci grubu ise Teorik eğitimin akbinde başlayacaktır.
Kursun teorik eğitimi Alifuatpaşa Cemal Gürsel İÖO’da, Pratik Eğitim ise S.S. Alifuatpaşa Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Soğuk Hava Deposunda yapılacaktır.
Bu amaçla kursa katılmak isteyen kursiyerlerle Alifuatpaşa Cemal Gürsel İÖO’da bir rehberlik toplantısı yapıldı. Taleplerin devam etmesi halinde üçüncü grup İş Makinaları Kullanma (Forklift) Kursu açılacaktır.
Forklift nedir?
Forklift, ağır yükleri ataşmanları aracılığıyla kaldırmak ve özellikle bir araca ya da rafa yüklemek için kullanılan bir çeşit iş makinesidir. Forkliftler daha çok paletlerin üzerine yüklü ağırlıkları taşımak ve kaldırmak için kullanılırlar.
Forkliftlerin elle hareket ettirilebilen küçük modelleri olduğu kadar büyük ve motorlu olan kamyon tipi modelleri de vardır. Açık alanlarda kullanım için dizel motorlu tipleri ve kapalı alanlarda kullanım için elektrik motorlu ya da akülü tipleri vardır.
Bu aracı forklifiti kullanabilmek için alınması gereken belgeye forklift belgesi denir.
Forklift operatörü kimdir:
Forklift Operatörü, kendi başına ve belirli bir süre içerisinde, forklift kullanarak, çeşitli yükleri emniyetli bir şekilde yükleme, boşaltma ve forkliftin bakım ve kontrolünü yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.
Forklift operatörlük belgesi ile hangi makineler kullanılır:
Forklift belgesi ile ancak forklift sınıfına giren makineler kullanılabilir. Operatörlük belgesi ehliyete g sınıfı olarak işletildiyse ehliyet sınıflarının yan tarafına forklift ibaresi yazılır, taşıt trafiği yolunda ve iş sahalarında sadece forklift kullanabilir.
İş makinesi operatörlük belgesi:
İş makineleri operatör belgesi İş kanunu gereğince makinenin kullanılabilmesi için mecburi olan bir belgedir.Yasal olarak bir operatörün aracı kullaması için alınması zorunludur.Belgesiz kullanıldığı takdirde kullanan ve kullandıran aynı sorumluluğu taşımaktadır.
Taşıt yolunda bir aracı kullanmak için ehliyet ihtiyaç olduğu gibi işyerin, iş sahalarında, şantiyede, araç parkında vb. yerlerde Belge bulundurmak operatör belgeli olarak kullanmak mecburidir. İş makinesi taşıt trafiğine açık alanda kullanılacaksa mutlaka sürücü belgesine G sınıfı olarak işletilmek zorundadır.
Mustafa Hamdullah ERGİN