PİLMEDİKLERİMİZ !!!
11/A Sınıfı Öğrencileri
Yelda Musluk, Merve Ünalan, Neslihan Demirel
Piller; cıva, kadmiyum, kurşun, çinko, mangan, lityum, demir, nikel, kobalt ve birçok kimyasal maddeden üretilir. Metaller toprağa ve oradan da yeraltı sularına karışır. Küçük bir kalem pil bile 4 metrekarelik alana zarar verir. Zamanla toprak kullanılamaz hale gelir.
Aynı zamanda metallerin oluşturduğu su kirliliği sudaki ekosistemi ve dolaylı olarak tüm ekosistemi alt üst eder. Bu olumsuzluklar sadece ekosistem üzerinde değil, insan üzerinde de etkilidir.
Atık pillerin insanlar üzerinde sebep olduğu hastalıkların başında; nörolojik bozukluklar, merkezi sinir sistemi hastalıkları, kanser, böbrek ve karaciğer hastalıkları gelir. Pillerin içindeki maddelerin zararları kimi zaman öldürücü boyuta ulaşabilir.
Kadmiyum; insanlarda yüksek tansiyona, kalp ve akciğer hastalıklarına, kansızlığa, böbrek üstü bezlerinin tahribine neden olur. Kurşunun meydana getirdiği olumsuzluklar; vücudun hassaslaşması, kuvvetten düşme, uykusuzluk, zihin bulanıklığı hatta kimi zaman da felçtir.
Cıva elementi ise kansere ve kromozomların tahribi sonucunda sakat doğumlara sebep olur. Sinir sisteminin cıva bileşiklerine karşı çok yüksek hassasiyeti vardır. En önemlisi de beyin hücrelerinin yitimine sebep olmasıdır.
Şimdiye kadar ifade ettiklerimiz pil hakkında bilmediklerimizin sadece bir kısmıdır. Hayatımızda küçük fakat önemi açısından büyük bir yer kaplayan pillerin çevreye ve insana olan zararları kimyasal yollarla yayıldığı için gözlemlemek çok zordur. Bilinçsizce kullanıldığı sürece öldürücü olmaya devam etmektedir.
Siz de böyle basit bir ayrıntıyı gözden kaçırmak yerine gelin pil toplama kampanyamıza destek olun. Hem doğa hem de hayatımız “pil” kadar kısa ömürlü olmasın !!!
Evlerinizde veya işyerlerinizdeki atık pilleri okulumuzda toplayabiliriz.. Desteklerinizi bekliyoruz.
Mustafa Hamdullah ERGİN