Günlük hayatta, Kelime hazinemiz ne kadar olmalıdır?
Kelime Dağarcığında Hedef:
Okullarımızda Kelime Hazinesi veya Kelime Dağarcığını zenginleştirici metodlar maalesef yeterince uygulanamamıştır. Bunun başlıca nedenleri arasında; yeterince kitap okumamak veya hiç okumamak gelmektedir. Hatta hangi yaş grubundaki çocuğa ne kadar kelime öğretilebileceği hedefi de tam olarak tesbit edilememiştir.
İngilizler ve Almanlar Okul öncesi çocuklarına 2 bin Kelime, 7–12 yaş grubundaki (İlkokuldan mezun) çocuklarına en az 5 bin kelime öğretmeyi hedeflemektedirler.
Bir insanın günlük hayatında azami 3 bin kelime kullandığını, Kültürlü bir insanın kelime hazinesi veya Dağarcığında yaklaşık olarak 22 bin–27 bin kelime bulundurmasının ve kullanmasının gerektiğini, tesbit etmişler ve eğitim öğretimde hedef göstermişlerdir.
Her ne kadar tesbit edilen bu rakamlar İngiliz ve Almanlar için geçerli ise de muvafıktır. Çünkü Türk İnsanı ve Türk Millet(Ulus)i,İngiliz ve Alman’dan daha az Zekâlı değildir.
Medeniyetler ve Uygarlıklar Tarihi Kuşağına baktığımız zaman, Türklerin Kalıcı Medeniyetler ve Uygarlıklar kurduğu görülür. Dil gelişimi ve Zihin gelişiminin paralellik gösterdiği iyi bilinmelidir.
Kelime Hazinesi veya Kelime Dağarcığında bulundurulması gereken hedef kelime sayısını yaş gruplarına göre(Otuz üzerine on artı Metodu ile, ki bu Metodu aşağıda sizlere açıklamağa çalışacağım.)şöyle tesbit edilebilir:
0–6 Yaş grubu: 2 bin kelime,
7–12 Yaş grubu: 5 bin kelime(Bu yaş grubundaki çocuklar standart dildeki kelimelerden 15 tanesinin tarifini yapabilmelidir.)
13–18 Yaş grubu: 20.000 bin
19-Artı Yaş grubu: 35 bin kelime bilmesi gerekir.(Rakamlar kesin olmamakla beraber üç aşağı beş yukarı değişebilir.)
Kelimelerde Fonksiyon ve Anlam(Mana) Merhale(Aşama)leri :
Bir kelimenin hakiki(Asıl, Temel, Konuluş) ve Mecazi (Kullanış, Yakıştırma) Olmak üzere iki türlü Manası vardır. Genelde ise kelimelerin 16 değişik manası(deyim, terim, lügat, yan anlam, düz anlam, hakiki anlam v.s.) vardır.
İfadede başarı, kelimenin hakiki ve mecazi(değişmeceli) manalarını bilmek ile mümkün olur. Bir kelimenin deyim, terim ve argo olup olmadığını; Hakiki ve mecazi manada kullanılıp kullanılmadığını; Vazifesini ve yapısını bilmek anlatımda kolaylık sağlar.
İlmi yazılarda ve Yönetmeliklerde kelimenin mecazi manasını kullanmak sakıncalı iken, Edebi yazılarda anlatım ve İfadeye güç katar.
Mustafa Hamdullah ERGİN
GEYVE HABER
#