Geyve Doğuş gazetesinden...
Mustafa Hamdullah ERGİN
M. Aydoğan
Müşterinin ayak ölçüsünü kâğıt kalıp ile ölçerdim. Ölçeğim ebadında lastik keserdim.
Taban kısmının lastiği üst kısmına nazaran biraz daha kalın olur parmak ucundan başlayarak üst kısmın lastiği tabana küçük çivilerle çakılarak çivilerin ucu perçinlenir.
Bu şekilde yapılmış olan pabuçlar su bile geçirmez ve şimdiki fabrika imalatı olan kara lastikten daha dayanıklı idi. O vakitler bir çift pabucu 25–40 kuruşa satardım. Köyümüzün halkı fakir olduğu için halk lastik pabuç giymeyip çarık giyerdi.
Dikmiş olduğum pabuçları komşu köylere götürerek buğday, mısır ve zeytin gibi yiyeceklerle takas ederek ailemi geçindirirdim. İlkel insan tarafından çeşitli çanak çömlekler yapılmıştır.
Bunlar sır (çanak çömlek gibi toprak kaplarının su sızdırmamaları için sürülen sırça çeşidinden cila) sız olarak yapılmıştır. İçlerine konan sıvı yiyecekler bu kaplardan dışarı sızdırmıştır. Sıvıların dışarı sızmamalarını önlemek ve kabı temiz tutmak için yüzlerini sıvamış. Böylece renkli ve cilalı seramikler elde edilmiştir.
Sırlanmış çanak ve çömlek Türkler vasıtasıyla diğer uluslara tanıtılmıştır. Çanak ve çömlek “Tıka”denilen kırmızıya yakın renkli özel çamurun iyice yoğrularak biçimlendirilip sır sürülür ve kızgın fırında pişirilmesiyle meydana getirilir.
Anadolu halkı uzun seneler topraktan yaptığı çanak, çömlek, testi, yayık, küp.. Kullanılmıştır. Günümüzde plastik ve madeni kapların yaygınlaşmasıyla toprak kaplar kullanılmaz hale gelmiştir. 5 Ocak 1984
Hazırlayan: Mustafa Hamdullah ERGİN