Geri

RAMAZAN TOPU TARİH OLUYOR

Ramazan topu tarih oluyor
Ali ARICI Ali ARICI
Osmanlı'dan kalan geleneklerden biri olan Ramazan topunun yerini aynı ses bombası aldı. Klasik olarak topa barut konarak yapılan patlatma yerine, daha güvenli, daha ucuz ve kullanımı kolay ses bombaları tercih edilmeye başlandı. Havai Fişek Üreticileri Satıcıları ve Atıcıları Derneği Başkanı Arif Coşkun, Türkiye'de Ramazan ayında ortalama 100 bin ses bombasının patlatıldığını söyledi.
Klasik topta 500 gram barut kullanılırken, aynı görevi yapan ses bombalarında sadece 65 gram barut kullanıldığını belirten Coşkun, "Klasik usulde Ramazan topu patlatmanın maliyeti 25 lira. Aynı görevi gören ses bombasının satış fiyatı ise sadece 10 TL'dir. Bu sebeple belediyeler tarafından tercih ediliyor." dedi.

Ses bombasının Ramazan topuna göre oldukça güvenli olduğunu ifade eden Coşkun, geleneksel toplarda barutun patlaması sonucu namlunun parçalanmasıyla birçok görevlinin yaralandığına şahit olduklarını kaydetti. Ancak aynı görevi gören ses bombasında böyle bir risk olmadığı bilgisini veren Coşkun şöyle konuştu: "Bunun kullanımı çok kolay. Sadece silindir kısmının devrilmeyecek şekilde yere sabitleyip fitili ateşlemeniz yetiyor. Ateşlenin fitil 10-18 saniye sonra baruta ulaşıyor. Bu da bombanın yanından uzaklaşma imkanı veriyor. Havan topu gibi bir sistem. 80 metre yüksekliğe çıkarak patlıyor. Bombanın sesi 4 kilometre yarıçapında duyuluyor. Ses bombasının içindeki patlayıcı maddenin tahrip gücü yok. Mukavemetli olan kartonu patlatarak çıkardığı sesten ibaret. İçinde herhangi bir şarapnel parçası ya da tehlike yaratacak bir şey de yok. İnsanların 20 metre yakınında dahi patlasa zarar vermez." diye konuştu.
100 BİN SES BOMBASI PATLATILIYOR

Türkiye'de 18 yıldan bu yana ses bombası üretildiğini, ancak son on yıldan beri daha yaygın olarak kullanıldığını anlatan Coşkun, sözlerini şöyle sürdürdü: "Geçen Ramazan ayında 100 bin ses bombası patlatıldı. Bu Ramazan'da da sayının 100 bini geçmesini bekliyoruz. Ramazan topu vazifesi gören ses bombaları sadece belediyeler tarafından kullanılıyor. Bazı belediyeler sadece iftarda bazı belediyeler ise hem iftar hem de sahurda patlatıyor. Genellikle Anadolu'daki belediyelerimiz geleneklerine daha bağlı oldukları için onlar daha çok kullanıyor. Ancak Türkiye'de kullanmayan şehir ve ilçe belediyesi yok gibi. Ramazan topunun ülkemizde daha da yaygınlaşmasını istiyoruz. Çocukluğumdan hatırlıyorum, iftar vakitlerinde top patlamasını beklerdik. Halen bu gelenek sürüyor. Güzel bir gelenek. Ramazan topu ile akşam ezanı birbirinden ayrılmamalı."

Coşkun, ses bombasını belediyelerde bu konuda eğitim almış itfaiye ya da zabıta memurunun patlattığını sözlerine ekledi.

#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs