
Filistin'in Sanatçıları New York'ta Direnişi Haykırdı: KADEM'den Unutulmaz Gece

KADEM, New York'ta Filistinli Kadınların Sesi Oldu
Filistin’de sanatla direnenler ve sanatlarıyla Filistin’i savunanlar, New York'taki Türk Evi’nde düzenlenen KADEM programında buluştu. Programa dünyaca ünlü komedyen Amer Zaher, şair Zeina Azzam, avukat Lamia Deek gibi Filistinli ünlü isimler katıldı. KADEM’in yapımını üstlendiği ve Filistinli iki kadın sanatçının hikayesini anlatan belgesel film büyük ilgi gördü.
Sanatın Birleştirici Gücüyle Filistin Direnişi
BM Kadının Statüsü Komisyonu’nun 69. Oturumuna katılmak üzere New York’ta bulunan KADEM'in düzenlediği “Filistin’de Bir Direniş Biçimi Olarak Sanat - II” etkinliği, sanatın birleştirici gücü aracılığıyla Filistin halkının direnişini dünyaya duyurdu. Etkinlikte, film gösterimi, şiir dinletisi ve sanat konuşmaları aracılığıyla Filistin halkının mücadelesi ve kültürel mirasının korunması konuları gündeme taşındı.
"Sanatla Direnmek: İki Kadının Hikayesi" Belgeseli
Etkinlikte gösterilen belgesel, Gazze’de yaşayan görsel sanatlar sanatçısı Emel Ebu Sibah ve Kudüs’te yaşayan kanun sanatçısı Sadin Tavil'in hikayelerini anlatıyor. Sibah, yıkıntılar arasında ayakta kalmış tek bir duvara resim çizerek umut, inanç ve direniş mesajı verirken; Tavil, müziğiyle geleceğe ve barışa olan inancını yansıtıyor.
"Filistin, Tüm İnsanlığın Vicdanî Sorumluluğudur"
KADEM Yönetim Kurulu Başkanı Saliha Okur Gümrükçüoğlu, açılış konuşmasında, Filistin'in sadece coğrafi bir mekân değil, aynı zamanda direnişin, umudun ve özgürlüğe olan sarsılmaz inancın simgesi olduğunu vurguladı. Gümrükçüoğlu, "Filistin, yalnızca Filistin halkının meselesi değildir; tüm insanlığın vicdanî sorumluluğudur." dedi.
Direnişin Simgesi: Sumud
Programın moderatörü KADEM Genel Müdür Yardımcısı Betül Özel Çiçek, Filistin kimliğinin en güçlü kavramlarından biri olan "Sumud"a dikkat çekti. Çiçek, Sumud'un toprağa, kimliğe ve kültüre sarsılmaz bir bağlılığı ifade ettiğini ve sanatın, Sumud’un en güçlü araçlarından biri olduğunu belirtti.
Şiir, Mizah ve Hukuk Yoluyla Direniş
Programda şair Zeina Azzam, şiirleriyle Filistin halkının direncini ve acısını dile getirdi. Komedyen Amer Zahr, mizah yoluyla Filistin mücadelesini anlatırken, avukat Lamis Deek, hukuk ve adaletin insanlık boyutuna değinerek Filistinlilerin karşılaştığı sistematik zorlukları ve kültürel mirasın korunmasına yönelik hukuki yaklaşımları anlattı.
KADEM'in Filistin'e Desteği
KADEM, Filistin’de yaşanan insanlık dramına karşı mücadele ediyor. Geçen yıl New York’ta “Görünmez Mücadeleler ve Cesur Yürekler: Filistin’de Kadın Olmak” eylemini düzenleyen KADEM, İsrail'i destekleyen ürünlerin boykot edilmesi için kampanyalar yürütüyor, Türkiye genelinde destek etkinlikleri düzenliyor ve Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne suç duyurusunda bulunuyor.
