Geri

Kişisel temizlik kuralları

Sayın Geyveli can dostlarım,
Öncelikle Sizlere SAĞLIK- MUTLULUK VE ESENLİK DOLU YAŞAM DİLERİM

Amacım: Sağlığın bir değer olduğunu ; hastalanmadan önce size tanıtmak
Ben-sen-siz ve onlar ;hasta olmadan yaşamayı öğretmek
Ben-sen-siz ve onları; hastane ve ilaç masraflarından kurtarmak
 
 Genel amacım: Gülen , oynayan çocuklara , anne ve babalara ihtiyacımız var.
 Güçlü aile ekonomisi olan ailelere ihtiyacımız var. 
Sağlıklı TÜRK toplumuna ihtiyacımız var.
 Hastalıklarla değil , ülke kalkınmasında çapa sarf eden
 insanlarımıza ihtiyacımız var.
 
Biliyorsunuz Türk hamamları bütün dünyaca tanınır, belki de yüzlerce yıldan beri Türkler temizlik konusunda diğer toplumlara örnek olmuşlardır. Bu gerçeği hepimiz biliyoruz
ama çevremizde kişisel hijyene dikkat etmeyen çok sayıda insan da görüyoruz. Acaba Türklerin temizlik anlayışları zaman içinde değişti mi? Bence Türklerin temizlik anlayışı zaman içinde değişmedi fakat geri kaldı. Türklerin temizlik yöntemleri yüzyıllar içinde temizlik seçeneklerinin çoğalmasına ve akan sıcak su bulma olanaklarının artmasına rağmen değişmedi. Toplumun sayıca fazla kısmında zaman içinde öğrenilen mikroplarla ilgili bilgilere veya akan su ile temizlik kurallarına uyum sağlanamadı.
 
İlk önemli kural elleri sık yıkamak
Evet ellerinizi sık yıkamalısınız. Özellikle yemeklerden önce ve sonra ellerinizi yıkamanız sizi birçok hastalıktan koruyacaktır. Bunun yanında dışarıdan eve geldiğinizde, tuvaletten çıktığınızda veya evde temizlik yaptıktan sonra ellerinizi yıkamayı unutmayın. Ellerinizi yıkarken bol sıcak su ve saf sabun kullanabilirsiniz. Eller üzerinde cildin gözenekleri içinde birçok zararsız hatta bu dokuları koruduğu için yararlı denilebilecek mikroplar vardır. Piyasada satılan el temizliği için kullanılması önerilen mikrop öldürücü (antiseptik) maddeler içeren sıvılar veya sabunlar, bu yararlı mikropları kısmen de olsa öldüreceğinden gündelik olarak kullanılmamalıdır. Bu temizlik maddeleri ayrıca içerdikleri kimyasal maddeler nedeniyle cildinizde allerji yapabilir. Bu yüzden cildinizin temizliği söz konusu olduğunda sadece katkısız sabun gibi doğal maddeler kullanmalısınız.


Banyo Alışkanlığı
Her gün banyo yapmalısınız veya en azından kısa süreli bir duş almalısınız. Sık banyo yapmak cildinize ve saçınıza çok iyi gelecektir. Banyo yaparken yine yukarıda anlattığımız nedenlerden dolayı sabun veya katkısız temizlik maddeleri kullanmanız gereklidir. Aslında sabun gibi maddeler saçların temizliğinde kullanıldığında belki kozmetik yönden iyi sonuçlar alınamayabilir. Bu yüzden şampuan kullanacaksanız aldığınız ürünün az katkılı ve tanınmış bir markanın kaliteli bir ürünü olmasına dikkat edin.


Kadınların oturarak banyo yapması banyodan mikropların cinsel organlara bulaşmasına neden olabilir. Bu nedenle kadınların özellikle ayakta banyo yapılması gerekli. Kadınlarda hem ciltte hem de üreme organlarında yerleşen mantar gibi iltihabi hastalıkların en önemli bulaşma yollarından biri banyo ve tuvaletlerdir. Bunun yanında aşırı temizlik yapmak, özellikle vajinayı suyla veya başka bir sıvıyla yıkamak bu bölgenin doğal dengesini bozacağından son derece zararlıdır. Aşırı temizlik yapılırsa vajinada fırsatçı iltihaplar oluşabilir (vajinitler) veya nedeni belirsiz kasık ağrıları gibi birçok sorunla karşılaşabilirsiniz.


Vücuttaki kılların temizliği için toplumda çoğunlukla jilet veya ağda kullanılır. Aslında bu yöntemlerle ilk anda yeterli sonuç alınıyor gibi görünse de zaman içindeki yarattıkları etkiler çok kötü olabilmektedir. Örneğin kıl kökü iltihapları veya küçük kesikler nedeniyle cilt iltihapları çok sık görülür. Vücut kıllarının, özellikle cinsel organların yakınındaki kılların temizliği için bu yöntemler önerilmez. Bu kılların temizliği için piyasada özellikle erkeklerin bıyık veya sakal düzeltmesi için satılan motorlu küçük kıl kesme aletleri idealdir. Cinsel organlarla ilgili olmayan, örneğin koltuk altı kılları için de isterseniz kıl dökücü kremler kullanabilirsiniz.


Banyonuzu sık olarak temizleyin, bu sırada normal temizlik maddelerinin yanında antiseptik özelliği olan çamaşır suyu da kullanmalısınız. Özellikle banyo küvetleri ve musluklar gibi yerler mikropların üremesi ve yayılmasını engellemek için temiz tutulmalıdır. Banyonuzun duvarlarının tavana kadar fayans gibi kolay temizlenebilen bir malzemeyle döşeli olması daha sıhhi olacaktır. Ayrıca dolapların ayaklı veya tekerlekli olması da zeminin temizliğini kolaylaştıracaktır. En tehlikeli yerler tuvaletler
Evlerde veya işyerlerinde en kirli yerler tuvaletlerdir. Sonuçta insan vücudunda üretilen kirli atıkların yoğun olarak bulunduğu tuvaletler çoğu zaman hastalıkların da başlangıç yerleridir. Kapı kolları, musluklar, lavabolar veya tuvalet taşı sık temizlenseler de çok sayıda mikrop barındırırlar. Bîr insan için en tehlikeli mikroplar yine başka hasta bir insanın vücudundan dışarı atılmış türlerdir. Tuvaletler de bu mikropları barındırdığından bulaşıcı hastalıklar açısından çok tehlikeli olacaktır. Bu durumu göz önünde bulundurarak özellikle yabancı yerlerde tuvaleti kullanırken çok dikkatli olmalısınız.


Biliyorsunuz birçok kişi tuvalet sırasında eliyle taharetlenir, yani temizlik yapar. Bunun için Türkiye'deki tuvaletlerde yere yakın musluk bulunur. Alafranga tuvaletlerin de içine su akıtan bir musluk monte edilmiştir. Tuvaletleri kullananlar böyle temizlik yaptıktan sonra ellerini yıkamak için musluklara daha sonra da etraftaki eşyalara ve kapı kollarına dokunurlar. Bu durumda ellerine bulaşan pislikleri ve mikropları etrafa dağıtırlar. Mideniz bulandı değil mi? Sonuçta böylece Türkiye'deki tuvaletler temiz görünseler de kirli olmaya devam ediyorlar. Bu kadar insanın tuvalet alışkanlıklarını nasıl değiştiririz bilmiyorum ama hiç olmazsa siz doğrusunu yapın. Birinci olarak tuvaletten sonra vücudunuzun temizliğini bol suyla ve elle yapmalısınız. Temizlik için tuvalet kağıdı kullanmalısınız. Ellerinizi; üstünüzü toplamadan (etek ve pantolon ) sürmeden önce sabunlu ve bol su ile yıkayınız. Daha sonra giyininiz. Ayrıca haftada en az üç defa banyo yapmanız temizliğin tamamlanmasını sağlayacaktır. Bu sayede inanın herkesten daha iyi temizlik yapmış ayrıca etrafı da kirletmemiş olacaksınız.


Korkmayın!
Gerçekte vücudumuz, cildimizin yapısı, salgılar veya kanda bulunan hücreler ve bağışıklık sistemi nedeniyle mikroplara karşı oldukça dayanıklıdır. Böylece vücudumuza mikroplar girse de savunma sistemleri bunları etkisiz hale getirir. Fakat bazen mikropların çok güçlü olması durumunda veya savunma sistemimiz zayıflamış ise iltihap hastalıkları ortaya çıkar. Sonuçta hepimiz belli aralıklarla iltihap hastalıkları geçiririz. Fakat alacağımız basit önlemlerle hastalıklardan korunabiliriz ya da hastalıkları hafif atlatırız. Aşırı temizlik ise tersine hastalıkları azaltmaz biçim değiştirmesine neden olur. Bu yüzden bilinen temizlik yöntemlerinin dışına çıkmayın.
 
Kişisel hijyenin yeterli olması için karmaşık yöntemler veya pahalı temizlik maddeleri gerekmez. Her evde bulunan basit temizlik maddeleri ve kolay yöntemlerle temiz ve sağlıklı kalabilir- siniz.
 
Parolamız : Senin temizliğin benim temizliğim kadar önemlidir. Senin Sağlıklı oluşun benim Sağlıklı oluşum kadar önemlidir.

 
01/02/2009
İSMAİL YEL
GEYVE SAĞLIK MESLEK LİSESİ
MÜDÜRÜ

#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs