Geri

GEYVE KAYMAKAMI MURAT GÜVEN İLE RÖPORAJ

Gazeteci Öğretmen Mehmet Aydoğan, bir yıl önce göreve başlayan Geyve Kaymakamı Murat Güven ile görüştü.
Mehmet AYDOĞAN Mehmet AYDOĞAN


BİR YIL ÖNCE GEYVE'YE GÜVEN GELDİ

*Sayın kaymakamım, sizi tanıyabilir miyiz?
-Aslen Adanalıyım. Ancak babamın memuriyeti sebebiyle 1977 yılında Ankara’da doğdum. Memur bir aileye mensup olmam dolayısıyla ve kendi görevim itibariyle ülkemizin hemen hemen her bölgesinde bulunma fırsatım oldu. İlkokul, ortaokul ve liseyi çeşitli illerde okuduktan sonra 9 Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldum. Ardından Selçuk Üniversitesinde Avrupa Birliği Hukuku üzerine yüksek lisans yaptım. 2003 yılında kaymakamlık mesleğine girdim. Bakanlığımızın kaymakam adaylarına yönelik zorunlu kurs süreci, Afyon’un Hocalar ve Evciler İlçeleri ile Çankırı’nın Yapraklı İlçesinde kaymakam vekilliği, 1 yıl İngiltere’de yabancı dil ve idare sistemi hakkında kurslar aldıktan sonra 2006 yılında Konya’nın Tuzlukçu İlçesi’ne atandım. Daha sonra sırasıyla Tekman Kaymakamlığı, Ağrı Vali Yardımcılığı, Cumayeri Kaymakamlığı, Kula Kaymakamlığı, İçişleri Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanlığında Şube Müdürlüğü ve Gerze Kaymakamlığı’nın ardından Geyve’ye geldim. 

 

*İlçemize atama haberini aldığınızda neler hissettiniz, nasıl bir Geyve ile karşılaştınız?
-Ülkemizin her köşesi şüphesiz çok kıymetli. Geyve de havasıyla doğasıyla güzide İlçelerimizden biri. Tabi Düzce’nin Cumayeri İlçesinde görev yapmam dolayısıyla bu bölgeyi biliyorum. Eşimin de Düzceli olması hasebiyle Geyve’ye atanmaktan memnuniyet duydum. 

 

*Sayın Kaymakamım, Geyve ile ilgili düşünceleriniz nelerdir? 
-D-650 karayolunun ilçemizden geçiyor olması, ikliminin hemen hemen her türlü sebze ve meyve üretimine uygun olması, tarımsal arazilerin korunması ve Taraklı, Göynük gibi turistik lokasyonların güzergahında bulunması Geyve’miz için önemli bir şans vesilesi. Yerel yönetimimizle, genel idaremizle bu unsurların farkındayız ve zaman zaman bu artı unsurları değerlendirmek için bazı temaslarda da bulunuyoruz.

 

*Geçimi meyve ve sebze ağırlıklı olan Geyvelilere ne gibi hizmetler yaptınız veya neler yapmayı planlıyorsunuz?
-Evet Geyve’de yoğun bir tarımsal üretim var. Ama çoğu çiftçimiz geleneksel yöntemlerle üretim yapmakta. Bu da ürün kalitesi ve dayanıklılığına olumsuz etki etmekte. Ayrıca tarımda teknoloji kullanımı çok yaygın olmadığından işgücüne ihtiyaç duyulmakta. Ancak malumunuz olduğu üzere genç neslimiz gitgide çiftçilikten uzaklaşıyor. Çiftçilik faaliyetlerinin devamını sağlamak, kaliteyi ve ürün verimliliğini artırmak, işgücü ihtiyacını azaltmak amacıyla bölgemizde uygulamayı düşündüğümüz teknolojik altyapıyı inşa etmek için “Akıllı Tarım Uygulamaları Merkezi Fizibilite Projesi”ni hazırladık ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA)’ndan finans desteği almaya hak kazandık. Sözleşme imzaladığımız fizibilite çalışmasını yapacak firma, Haziran ayı itibariyle saha çalışmalarına başladı. Hatta ara raporunu hazırlayıp teslim etti. Bu fizibilite çalışması bizlere bölgemizde akıllı tarım uygulaması yapılıp yapılamayacağını, yapılabilirse hangi yöntem ve cihazların kullanılabileceğini gösterecektir. Ve netice itibariyle teknoloji yatırımcılarına ışık tutacaktır. 
Ayrıca; son yıllarda artan ürün hırsızlığını engellemek için İl Jandarma Komutanlığından bir tim asayiş komandosunun hasat sonuna kadar İlçemizde görev almasını sağladık. Tabi bununla da sınırlı değil. Savcılarımızla, Belediye Başkanımızla, Emniyet ve Jandarmamızla, muhtarlarımız, sivil toplum kuruluşları ve çiftçilerimizle sık sık bir araya gelerek bu konunun çözümü için görüşmeler yapıyoruz. Çiftçilerimizin güven içinde üretim süreçlerini tamamlamaları için önleyici asayiş uygulamalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor.

 

*Geyve’ye atanmanızdan bu yana bir yıl geçti. Bu süre zarfında ne gibi yatırımlar ve projeler yapıldı?
-Belediye Başkanımızla dönem dönem bazı Bakanlıklara ve Genel Müdürlüklere ziyaretler gerçekleştiriyoruz. Bunun da meyvelerini yavaş yavaş topluyoruz. Örneğin Gençlik Merkezi inşaatımız bitti. Spor Müdürlüğüne devredildi. Kısa süre içerisinde geleceğimiz olan gençlerin en iyi şekilde eğitim alabileceği faaliyetler başlayacak. Bizzat takip ediyorum.
Daha sonra şu an inşaatı devam eden 8 derslikli ana okulumuz nasipse ikinci döneme yetişecek. Derslik sayısı artacağından dolayı çocuklarımız daha ferah ortamlarda öğretim görecek. Ayrıca Kaymakamlık olarak okul öncesi öğrencilerinin hem bilişsel gelişimlerini hem de el kol koordinasyonlarının gelişimini destekleyecek eğitim materyalleri, akıl ve zeka oyunları ile robotik kodlama setleri temin ederek çocuklarımızın istifadesine sunduk.
 


*Unutamadığınız bir hatıranızı anlatır mısınız?
-Tabi birçok hatıra var ama bu mesleğin ne kadar önemli bir meslek olduğunu ilk olarak bana anımsatan bir hatıramı anlatayım size. Mesleğimin ilk yıllarında Köydes Projesi kapsamında bir dağ köyünde, köy içme suyu şebekesini döşeyip köye suyu ilk akıttığımızda yaşlı bir teyzemiz “Kaymakam oğlum Allah senden razı olsun. Bize bu suyu getirdin ya Allah ne muradın varsa versin” diye dua etti. O zaman mesleğimizin ehemmiyetini tam olarak anlamış oldum.

*Okullar yeni açıldı. Öğrencilere diyecekleriniz nelerdir?
-Daha önceleri üniversite mezunu sayısı bu kadar fazla değildi. Üniversite mezunlarının kalifiye işlere yerleşmeleri daha kolay oluyordu. Ancak son yıllarda toplumumuzda hemen hemen herkes bir üniversite bitiriyor. Sadece ekstra bir çalışmayla kendine vasıf katanlar, öne geçiyor. O nedenle çocuklarımız, gençlerimiz sadece okul okuyarak değil, bazı merkezlerin açmış olduğu kişisel gelişim kurslarına, spor branşlarına, yabancı dil kurslarına yönelerek kendilerini farklı kılsınlar.

 

* Geyvelilere mesajınız nedir?

-Geyve’miz doğa harikası bir yer. Geyvelilerimizde vatansever insanlar. Gıda krizinin baş gösterdiği günümüzde üretmeye devam etsinler. Topraklarına sahip çıksınlar. Tarım arazilerini korusunlar. Geyve’nin gelişimi topyekün mücadeleyle mümkün. Örneğin bugün Ayva Festivalimiz başladı. Bu festival Geyve Ayvasının dünyaca tanınmasına vesile oluyor. Çiftçimizin; emeğinin karşılığını alabilmesi, malının değerinin artması bu tür tanıtım faaliyetleriyle mümkün. Sahip çıkmak lazım.
Ayva hasadına başlandı. Tüm üreticilerimize hayırlı, bereketli bir hasat dönemi geçirmelerini temenni ediyorum. Geyve’de görev yaptığım süre zarfında olduğu gibi bundan sonra da vatandaşlarımızla her zaman sosyal ilişkiler içinde, diyalog kurarak İlçemiz için çalışmaya, üretmeye ve geliştirmeye çaba göstereceğiz. Sağlıcakla kalsınlar.

* Sayın Kaymakamım, bize zaman ayırdığınız için çok teşekkür ederiz. Saygılarımla...
 

#kaymakam #guven #roportaj #

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs