Geri

3 milyarlık Darıçayırı Barajı projesi için imzalar atıldı

Darıçayırı Barajı için Büyükşehir Belediyesi ile OSB Birliği arasında protokol imzalandı.
Editör Editör

Darıçayırı Barajı için Büyükşehir Belediyesi ile OSB Birliği arasında protokol imzalandı. Başkan Yüce, “İnşa edeceğimiz; baraj gövde ve yardımcı yapıları, içmesuyu arıtma tesisi, HES, içmesuyu isale hattı, içmesuyu depoları, terfi merkezleri, göl rezervuar alanı ve isale hattı güzergâhları kamulaştırma bedelleri ile toplam maliyeti 3 milyar TL’dir” dedi.
Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce’nin ‘şehrin en büyük projelerinden biri olacak’ sözleriyle müjdesini paylaştığı Darıçayırı Barajı için protokol imzalandı. Büyükşehir Belediyesi ile OSB’ler birliği arasında gerçekleştirilen protokol töreninde imzaları Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce’nin yanı sıra SATSO Başkanı Akgün Altuğ, Doğu Marmara Makine İmalatçıları İhtisas OSB Başkanı Turgay Çelik, Sakarya Otomotiv ve Metal İhtisas OSB Başkanı Talip Kuriş, Teknoloji Sanayicileri Derneği Başkanı Şamil Tahmaz, Lojistik Bilişim Teknoloji ve Üretim Sanayicileri Derneği Başkanı Tuncay Engel, Söğütlü 2. OSB Sanayici İş Adamları Derneği Başkanı Fevzi Poyraz, Yapı Sanayicileri Derneği Başkanı Adem Ceylan, Enerji Teknolojileri Derneği Başkanı Şenol Telli attı.

İmza törenine geniş katılım
Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce’nin ev sahipliği yaptığı programda ilçe belediye başkanları, OSB Başkanları ve yönetim kurulu üyeleri, SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, SATSO Başkanı Akgün Altuğ, SATSO Meclis Başkanı Talip Kuriş, SESOB Başkanı Hasan Alişan, MÜSİAD Sakarya Şube Başkanı İsmail Filizfidanoğlu, Orman Bölge Müdürü Ziya Polat, Tarım İl Müdürü Ali Ulvi Özerdem, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Ak, SATSO Genel Sekreteri Şevket Kırıcı, SASKİ Genel Müdürü Yiğit Turan, Muhtarlar Federasyonu Başkanı Erdal Erdem, muhtarlar, Büyükşehir ve SASKİ bürokratları ile basın mensupları yer aldı.

Hizmet aşkı ile projeler üretiyoruz
Sakarya’nın doğası, kültürü, sanayisi ve tarım potansiyeli ile ülkenin en yaşanabilir şehirlerinden birisi olduğunu söyleyerek sözlerine başlayan Başkan Ekrem Yüce, “Artan nüfus sebebiyle bu gelişime ve büyümeye hazırlıklı olmak için; üstyapı çalışmaları, kültürel çalışmalar, altyapı projeleri ve çevre koruma çalışmaları gibi konularda ciddi çalışmalar yapmak zorundayız. Büyükşehir Belediyesi olarak göreve geldiğimiz günden bu yana hizmet aşkı ile şehrimizin potansiyeli arttıracak projeler üretiyoruz. Hemşerilerimizin bugünkü ihtiyaçlarını karşılamak için proje ürettiğimiz gibi; ilerleyen yıllarda ortaya çıkabilecek ihtiyaçları da bugünden düşünüyor ve projeleri hayata geçiriyoruz” dedi.

Enerjinin önemi
Yüce, dünyada enerjinin çok önemli bir yer tuttuğunu, ülkelerin kalkınmasından enerjinin en önemli unsurlardan biri olduğuna dikkat çekerek, “Bu sebeple; yenilenebilir enerji kaynağı olarak güneş enerjisi, jeotermal enerji, hidroelektrik enerji, rüzgâr enerjisi ve biyolojik atıklardan üretilen enerjiye olan rağbet her geçen gün artıyor. Dünyada özellikle gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde gördüğümüz üzere farklı organizasyonlarla; çevrenin ve kaynakların korunması için projeler geliştiriliyor” diye konuştu.

Saniyede 1200 litre su temini
Sakarya’da su geleceği için çok önemli bir projeyi hayata geçireceklerini ifade eden Yüce, “Sakarya’mızın kuzey bölgesinde sürdürülebilir su yönetimi sağlamak için Karasu’da yer alan Darıçayırı deresinden içme ve kullanma suyu temin edileceği baraj projemizi gerçekleştiriyoruz. Darıçayırı deresi üzerine temelden 70 metre yüksekliğinde planlanan baraj sayesinde saniyede 1200 litre su temin edeceğiz. Temin edilen bu suyun hemşerilerimize ve sanayi tesislerine uluslararası içmesuyu standartlarında arıtılarak iletilmesini sağlayacak olan İçmesuyu Arıtma Tesisi inşa edeceğiz.

Yılda 6 milyon kilowatt enerji üretimi
Darıçayırı Barajı ile suyun gücünden faydalanarak enerji üreteceklerini de paylaşan Yüce, “Projemiz kapsamında yılda 6 milyon kilowatt enerji üretecek Hidroelektrik Enerji Santrali de kuracağız. Karasu, Ferizli, Söğütlü ve Kaynarca ilçe sınırları içerisinden geçen toplam 62 kilometre uzunluğunda inşa edeceğimiz isale hatları sayesinde bölgedeki yerleşimler ile mevcut ve kurulması planlanan sanayi yatırımlarının içme ve kullanma suyu ihtiyaçlarını karşılayacağız” ifadelerini kullandı.

3 milyar TL’lik yatırım
Darıçayırı Barajı’nın maliyetini 4 yılda amorti edeceğini söyleyen Yüce, “İnşa edeceğimiz; baraj gövde ve yardımcı yapıları, içmesuyu arıtma tesisi, HES, içmesuyu isale hattı, içmesuyu depoları, terfi merkezleri, göl rezervuar alanı ve isale hattı güzergâhları kamulaştırma bedelleri ile projenin toplam maliyeti 3 Milyar TL’dir. Toplam maliyetini 4 yılda amorti edecek olan bu büyük yatırım ile hemşerilerimize ve sanayi tesislerine sürdürülebilir, kesintisiz ve kaliteli içme suyu ve kullanma suyu temin etmenin yanı sıra amortisman süresi sonrasında Büyükşehir Belediyemize yıllık 750 milyon TL gelir sağlayacağız” dedi.

Şehrimize hayırlı olsun
Projenin paydaşlarına teşekkür eden, tesis edilen iş birliğinin Sakarya için çok büyük bir kazanım olduğunu belirten Başkan Ekrem Yüce, sözlerini şu şekilde sonlandırdı: “İmzaladığımız protokol ile Sakarya’mızın; içmesuyu ihtiyacını, sanayi için gerekli suyun düzenli olarak teminini, enerji üretimini ve taşkın riski yüksek olan Havzada meydana gelebilecek afetlerin önlenmesini sağlayacağız. Maliyeti 3 milyar TL olan projemizde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Sakarya tarihinin devasa bir projesi olan Darıçayırı Barajı Projesinin şehrimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.”

Proje Sakarya’ya çok değer katacak
SATSO Başkanı Akgün Altuğ, imza töreninde yaptığı konuşmada, “Sakarya üretimi, ticareti, tarımı ve konumu açısından ender yerleşim alanlarından biridir. Bu durum birçok avantajı da beraberinde getiriyor. Şehrimiz yatırımcılar için de gözde bir şehir. Bu durum büyüyen kentleşme ve artan nüfusa da en iyi şekilde hazırlanmamızı gerektiriyor. Tarım dışı alanları OSB’ler ile değerlendirmeyi planladık ve Büyükşehir ile başarılı bir şekilde ilerledik. 7 OSB’miz, SATSO ve Büyükşehir ile birlikte tesis ettiğimiz ortak akıl Sakarya’ya büyük değer katacak. Ticaret ve Sanayi Odası olarak bu projede olmak bizim için büyük bir onur. Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce’ye teşekkür ediyor, şehrimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

#daricayir #imza #ekrem-yuce #sakarya

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs