Geyve'nin Sarıgazi Mahallesinden Muharrem Özden, Edirne Trakya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesinde öğretim üyesi olarak görev yapıyor.
Mehmet AYDOĞAN
*Sayın hocam, sizi tanıyabilir miyiz?
-1972 yılında Sakarya'da doğdum. Sarıgazi İlkokulundan sonra orta öğrenimi Geyve'de, liseyi Adapazarı'nda okudum. 1996 yılında Trakya Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldum. Aynı yıl Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili Edebiyatı bilim dalından Yüksek Lisansa başladım. Aksaray ve Edirne Liselerinde öğretmenlik yaptım. 1999 yılında Trakya Üniversitesi'nde okutmanlık görevine başladım. 2001 yılında ise Doktor unvanını aldım.
2007 yılından itibaren Trakya Üniversitesi İlköğretim bölümü Türkçe Öğretmenliği Anabilim Dalında Doç. Dr. Muharrem Özden olarak görev yapmaktayım. 2019 yılında doçent oldum. Aynı fakültede Türkçe Eğitimi Ana Bilim başkanlığı yapmaktayım. Evli ve iki çocuk babasıyım.
*Sayın hocam, eserleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
-Elliyi aşkın uluslar arası makalem, çok sayıda sözlü bildirim ve 7 tane bilimsel kitabım var. Eserlerimin adı şunlardır: Trakya Ağzı Sözlüğü 2 cilt, Balkan Türkçesi Ağzı, Pozitif İletişim, Bilecik Ağzı İncelemesi, Yunanistan Gagavuzları Türk Ağzı, Türk Dili Kitabı ve Sözlü Anlatım. Dergi Parkta taranan TR dizimli "Trakya Eğitim Dergisi" baş editörüyüm. Çeşitli kurumlarda, baroda, okullarda; etkili iletişim becerileri, doğru ifade, beden dili gibi konularda konferans verdim, veriyorum.
*Öğretim üyeliği yanı sıra ne gibi görevleriniz var?
Beş yıldan beri,Yunanistan ve Bulgaristan Türk Azınlıkları ağız araştırması. Yunanistan Kumçiftliği (Orestiada) Gagavuz Türkleri ile ağız araştırması yapıyorum. TDK (Türk Dil Kurumu) Ağız Atlası projesinde Yunanistan sorumlusuyum.
*Yıllardan beri gurbettesiniz, Geyve ile ilgili neler diyeceksiniz?
-Sakarya, özellikle Geyve ülkemizin en güzel yerlerinden biridir. Ailem halen daha Sarıgazi mahallesinde yaşamaktadır. Ömrümün en güzel günleri olan çocukluğumun geçtiği yer Geyve'dir. Bunun için Geyve ile gönül bağım devam etmektedir.
*Okul yıllarından unutamadığınız bir hatıranızı anlatır mısınız?
- Yüzlerce hatıram var. Geyve İmam Hatip Lisesi ortaokul birinci sınıftaydık. Okumak için Sarıgazi köyünden Geyve'ye her gün 3 kilometrelik yolu sıcak, soğuk demeden yürüyordum. Şimdi Profesör olan Çine köyünden sınıf arkadaşım Ahmet Uysal: "Köyden geliş-gidiş zor oluyor. Babalarımızın durumu da iyi değil. Adapazarı'nda parasız yatılı okul varmış. O okulun imtihanlarına girelim. Kazanırsak daha rahat okuruz." dedi.
On bir yaşında öz güven sahibi birer köylü çocuğu olarak, ailemize sormadan müracaat ettik. Sınava girdik, kazandıktan sonra ailemize söyledik. Allah nasip etti. Yurtta yatılı kalarak okuduk. Aynı özgüvenin şimdiki çocuklarda da olmasını tavsiye ederim.O yurt, eğitim hayatıma ve kişiliğime çok şeyler kattı.
Babam, okula yakın bir lokanta ile anlaşmıştı. Öğle yemeğini o lokantada yiyordum. Yemek dediğime bakmayın, fazla masraf olmasın diye, her seferinde bir tabak çorba isterdim, karnım doysun diye ekmeği fazla yerdim. Para nerde...
Bir gün yine iki arkadaş çorba içtik. Hesabı ödemek için kasaya yaklaştık. Lokantacı, hesabın ödendiğini söyledi. Meğer çorbayı o kadar, iştahlı içiyormuşuz ki bizi izleyen bir amca, bize özenmiş ve bizim çorba parasını da vermiş. Bu durumu hiç unutamam.
*Gençlere, tavsiyeleriniz nelerdir?
-Gençlere tavsiyem, gençlik günlerinizi doğru yolda geçiriniz. Kötü alışkanlıklar meyil etmeyiniz. Bulunduğumuz coğrafyanın tarihi yapısını ve coğrafi güzelliğinin kıymetini biliniz. Ailenize, vatanımıza ve milletimize faydalı birer evlat olunuz.
* Son olarak neler diyeceksiniz?
-Geyve'yi seviyorum. Okuyup vatana, millete hayırlı bir evlat olmak için Trakya Üniversitesini tercih eden öğrencilere kapım açıktır. Tüm Geyveli hemşerilerime sağlık ve mutluluklar dilerim.
*Bu güzel sohbet için teşekkür eder, görevinizde başarılar dilerim.