AİLEDE İLETİŞİM
TV DİZİLERİ DEĞİL, PEYGAMBERİMİZ (sas) REHBERİMİZ OLMALIDIR
Hayatın her alanında olduğu gibi aile konusunda da Hz. Peygamberin (sav) davranış şekilleri bizlere rehberlik eder. Günümüzde aile kurumunun aldığı hasarlar, Efendimizin (sav) tavsiyelerinden uzaklaşmış olmamızın neticesidir.
Ailenin çöküşüyle bir toplumu çökertmenin mümkün olabileceğinin farkinda olan şer odakları bütün mesailerini buna harcayıp, tv programları, diziler , filmlerle bu kutsal kurumu sarsacak bütün malzemeyi önümüze sunmaktadır.
Bizim vazifemiz " Sizin en hayırlınız ailesine karşı en hayırlı olanınızdır" buyuran Hz Peygamberin (sav) izinden giderek, dünya ve ahirette ki huzur vesilemiz yuvalarımız da mutluluk için çaba harcamak, emek vermektir.
Yuvalarımızda huzuru sağlayabilmek için sağlıklı iletişimin önemi büyüktür. Huzurlu aile hiçbir sorunla karşı karşıya gelmeyen, hiç bir tartışmaya gerilime sahne olmayan aile demek değildir. Huzurlu aile, sağlıklı bir iletişim ağı kurarak sorunları insanca çözebilen aile demektir. Peki iletişim nedir? Sağlıklı iletişim kurmanın yolları nelerdir?
İletişim duygu ve düşüncelerin aklımıza gelebilcek her türlü yolla ( söz, mimik, davranış) karşı tarafa aktarılmasıdır. Iletişim insanın kendiyle başlar. Bu sebeple öncelikle kendi iç dünyamıza kulak vermeli, 'Ne hissediyorum' sorusunu sık sık kendimize sormalı ve karşı tarafa hislerimizi açık bir şekilde ifade etmeliyiz. Çünkü kendi duygu ve düşüncelerimizi doğru ifade ettiğimizde başkalarının duygu ve düşüncelerini anlayabiliriz.
İLETİŞİMİN ALTIN KURALLARI
İletişimin altın kurallarından birincisi olumlu cümlelerdir. Karşı tarafı olumsuz cümlelerle kafese almak, sürekli olumsuzlukları tekrar etmek hiçbir fayda sağlamadığı gibi ilişkileri çıkmaza götürür. Efendimizin (sav) hayatına baktığımızda kimseye karşı kırıcı bir söz söylemediğini hatta olumsuz mana çağrıştıran isim ve lakapları bile yasakladığını görüyoruz. Bu kadar güzel yaratılmış bir alemde, bu muntazam düzene güzel sözcükler bırakabilmek de bir kulluk vazifesidir.
Diğer bir altın kural ise iyi bir dinleyici olmaktır. Dinlemek sadece kulağın vazifesi değildir. Bir işle veya tv, telefon gibi elektronik aletlerle meşgul iken sağlıklı bir dinleme gerçekleşmediği açıktır. Sağlıklı bir iletişim için hem kulağımızla hem gönlümüzle hem gözlerimizle dinlememiz gerekir. Efendimizin (sav) biri ile konuşurken tüm vücuduyla ona yöneldiğini hatta muhatabı çocuk olduğunda boy hizasına eğilip gözlerine bakarak iletişim kurduğunu anlatan rivayetleriler ne kadar güzel örneklerdir.
İletişimde başka bir kural ise problem çözme gücüdür. Aslında gücümüz problem çözmeden gelir. Problemleri çözebildiğimiz ölçüde güçlüyüzdür. Günümüzde artış gösteren şiddet vakıaları bununla yakından ilgilidir. Problem çözme becerisi zayıf olan taraf fiziksel veya sözlü şiddete başvurarak çözüm bulacağını zanneder. Halbuki bu talihsiz durum aile içerisinde daha da derin yaralar açılmasına sebep olur. Efendimizin (sav) ne eşlerine ne çocuklarına karşı sesini yükseltip azarladığı vaki olmamıştır.
Bir hadis- i şerifte; " Allah'ın kadın kullarına vurmayın. Bu gece Muhammedin eşlerine birçok kadın geldi, hepsi de eşlerinden şikayetçiydi. Bu adamlar sizin hayırlınız değillerdir" (Ebu Davud, Nikâh,41) buyurmuşlardır.
EN GÜVENLİ YER EVİMİZ OLMALIDIR
Yuva, bütün aile bireylerinin bir çatı altında kendini güvende hissettiği yerdir. Bir kişinin sığındığı diğerlerinin sadece barındığı yer yuva değildir. Ev herkes için sığınak olmalıdır.
İmtihan sebebiyle geldigimiz şu geçici dünya da (Mülk s. 2) hayatımızın büyük bir bölümünü oluşturan evlilik de Rabbimizin bir imtihandır ( Enfal s. 8) Verilen her nimetten hesaba çekileceğimiz o günde ( tekasür s. 8) en çetin sualler de herhalde buradan da olacaktır. Dünya ve ahiret saadetimiz için sevgi ve muhabbet çerçevesinde aileyi ayakta tutmaya çalışmak da bir nevi cihattır.
Kıyamet kopacağını bilseniz dahi elinizdeki fidanı dikin (Buharı, Edebu'l-mufred, 168) buyuran bir umut peygamberinin ümmeti olarak bize yakışan kurtaracağımız evliliğimizi, yetiştireceğimiz evlatlarımızı elimizdeki son fidan olarak görmek, onlara emek vermekten imtina etmemektir.
"Allah'ım! Ey Rabbimiz! Ey herşeyin Rabbi! Beni ve ailemi dünya ve ahirette heran sana ihlasla bağlı kıl. Ey yücelik ve ikram sahibi!" (Ebu davud, Vitr, 25)
Amin
Ebru BOSTAN
Geyve İlçe Vaizi