Geyve -HİSARLIK Mahallesi
Geyve muhabirimiz emekli öğretmen Mehmet Aydoğan, Gelinkaya ile Zeytinkaya arasında kalan Hisarlık mahallesi muhtarı Erol Yiğit ile görüştü:
BİZE KENDİNİZİ TANITIR MISINIZ?
Geyve Hisarlık mahallesi muhtarı Erol Yiğit. 1966 yılında doğdum. Geyve İmam Hatip Ortaokulu mezunuyum. Çiftçilikle uğraşırım Ayrıca köyde bakkalım var. Üç çocuk babasıyım. Muhtarlıkta birinci yılım. Daha önce yapılmamış olan hizmetleri yapmak amacıyla muhtar oldum. Azalar İsa Çetintaş, Mustafa Akgül, Ahmet Akgül ve Ali Rıza Eker.
GELİNKAYA İLE ZEYTİNKAYA ARASINDA UNUTULAN KÖY
Hisarlık köyünden eski öğrencim muhtar Erol Yiğit ve Yaşar Akgül ile beraber köy kahvesine gittik. Rahmi Sakaoğlu, Mustafa Uyar, İrfan Çelik, Hüseyin Çelik, Ruhi Çelik, Raşit Kılıç, Bayram Çetintaş, Lütfü Aydın ile beraber çayları yudumlarken şunları söylediler: Köyümüz Gelinkaya ile Zeytinkaya arasında kalan 50 hanelik unutulan bir köydür. Yetkililer bizim köye de uğrar, eksiklerimize çare bulurlarsa memnun oluruz.
CUMA BİZDE KILINIRDI
Köy muhtarı Erol Yiğit söze devam etti: Hisarlık mahallemizin tarihine bakarsak, dedelerimiz Konya Karaman'dan gelmişler. Yetmiş atlı, komşu köylere düğünlere gider gelirmiş. Savaş zamanı köyümüze "Asarlık" adını vermişler. Müslümanlara zulmeden Gavurları asmışlar. Onun için Asarlık demişler. Zamanla bu kelime "Hisarlık" şekline dönüşmüş. Bu arada bulaşıcı hastalık yaygınlaşır. Üç hane kalır. Zamanla sayı çoğalır. Eskiden Taşoluk, Sekiharman, Hacılar, Halidiye, Yaylak cuma namazını bizim camide kılarmış. Tarihi İpekyolu buradan geçip İznik, Bursa'ya gidermiş.
Hisarlık, Akdoğan tarafından Geyve'ye 24 km. Yaylak tarafından 19 km.dir. 50 haneyiz ve 210 seçmenimiz var. Geyve, İznik ve Osmaneli tarafına göç edenler de var. Camimiz, hoca için lojman var. İnsanlarımızın az bir kısmı hayvan besleyerek geçimini sağlar. Ayrıca buğday, arpa, hayvan yemi ekeriz. Üzüm, kiraz, vişne gibi değişik meyveler yetişir. Her gün 2-3 kamyon meyve satarız. Bilecik ve Uludağ'ı gören yeşillikler içinde bir köyümüz var.
KLARNETÇİ TEVFİK TOPÇU
Düğünlerde klarnet çalan 1946 doğumlu Tevfik Topçu ile tanıştık. 74 yaşındayım. Çocuk yaşlarda çobanlık yaparken klarnet çalmaya başladım. Kozan köyünden Nizam Gemici benim ustamdır. Asker öncesi İstanbul Radyosundan sanatçı aranıyor ilanını duydum. Keman çalan arkadaşım Kemal Dikmen ile beraber ailemize söylemeden İstanbul'a gittik. Radyo evinde imtihana girdik ve kazandık. Babam bir şey demedi ama; evin tek çocuğu olduğum için annem razı olmadı. Ben de "Cennet anaların ayağı altındadır." ana sözünden çıkarsam yüzüm gülmez, düşüncesiyle gitmedim. Ben gitmeyince Kemal Dikmen de gitmedi. Askerde Elazığ, Erzurum ve Silifke ekiplerine klarnet çaldım. Komutanlar çok beğendi. Radyo evine girmemi tavsiye ettiler. "Komutanım, imtihana girdim, kazandım. Ama annem göndermedi." dedim. Komutanım gerçekten kazandığımı araştırmış. "Sen İstanbul'a gidip radyo evinde göreve başlayacaksın. Ailen ararsa, cezası var bir ay daha askerlik yapacak derim. Sen işe alıştıktan sonra ailen de kabul eder." dedi. İstanbul'a gitmem için bir kaç gün erken terhis verip, Isparta'dan trene bindirdi. Annemin sözü ağır bastığı için, Alifuatpaşa'ya gelince trenden indim. Asker dönüşü Adapazarı Halk Eğitim Müdürlüğünden çağırdılar. Annem oraya da göndermedi. Köyde kaldım, halen daha düğünlerde çalgıcılık yapıyorum. Beni dinleyenler, hangi konservatuardan mezunsun diye soruyorlar. Ben de çobanlıktan yetişmeyim diyorum. Eğer anacığım müsaade etseydi, şimdi yurt çapında meşhur bir sanatkar olurdum.
NELER YAPTINIZ?
Muhtar Erol Yiğit söze devam etti: Bu civarda sağlam bir tek bizim okul binası var. Belediyenin desteğiyle okulun bahçesini düzenleyip, parke döşeyeceğiz. Mevlit ve düğün cemiyetlerini burada yapacağız.
İSTEKLERİNİZ NELERDİR?
Yol kenarlarındaki meyve ağaçları, şoförlerin görüş mesafesini kapatıyor. Bu dalların kesilmesi şart. Allah korusun trafik kazasına sebep olur.
Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Geyve Kaymakamlığı ve Geyve Belediyesinden isteklerimiz: Mahallemizin içindeki yolun kenarlarına istinat duvarı şart. Ana yol kenarındaki evlerde kanalizasyon yok. Atık sular, hastalığa davetiye çıkarıyor. İçme suyumuz idare eder. Ama sulama barajından ancak on hane istifade ediyor. Diğer komşuların da bahçelerini sulayabilmesi için pompa konması gerekiyor. Akdoğan'a kadar olan 8 km'lik yolumuzun genişletilip sıcak asfalt dökülmesini istiyoruz. Eğer bu yol yapılırsa Halidiye, Taşoluk, Sekiharman ve Hisarlık istifade eder. Sebze ve meyve, kamyonlarda hasar görmeden götürülür.
DÖVİZ GEYVE'DE KALSIN
Yaşar Akgül şunları söyledi: Osmaneli yolu sıcak asfalt kaplı olduğu için birçok komşumuz, alış-veriş için Osmaneli'ne gidiyor. Eğer Geyve yolumuz yapılırsa, vatandaş Geyve'ye gider, döviz Geyve'de kalır.
MUHTARDAN TEŞEKKÜR
Muhtar Erol Yiğit: Daha evvel görev yapmış olan Yaşar Çetintaş, Mustafa Uyar, Ruhi Çelik, Kadir Özkay adını unuttuğum tüm muhtarlardan Allah razı olsun.
Sakarya Büyükşehir Belediyesine, Geyve Kaymakamlığın ve Geyve Belediyesine teşekkür eder, yeni hizmetlerin bir an evvel yapılmasını bekleriz.
MEHMET AYDOĞAN
#geyve #hisarlik #mah #