Geri

GEYVE- ÇİNE MAHALLESİ

Gazeteci emekli öğretmen Mehmet Aydoğan, Çine mahallesi muhtarı İbrahim Yemiş ile görüştü.
Mehmet AYDOĞAN Mehmet AYDOĞAN

Muhtar İbrahim Yemiş: "Çine sulama göletinin 5 metre daha yükseltilmesini ve Akdoğan mahallesi ile aramızdaki 2 bin 200 m yolun genişletilip asfalt kaplanmasını istiyoruz. Bu iki isteğimiz yerine getirilirse halkımızın zirai kazancı daha da artacaktır."dedi.

 

MUHTARIM SİZİ TANIYABİLİR MİYİZ?
Çine mahallesi muhtarı İbrahim Yemiş. 1972 doğumluyum. Ziraat Meslek Lisesinden sonra Sakarya Üniversitesi Pamukova Meslek Yüksek Okulu Peyzaj bölümünden mezun oldum. Okumayı, araştırmayı, yenilikleri seven bir insanım. Şimdi Çine'de kardeşimle beraber çiftçilik yapıyor, ticaretle uğraşıyorum. İlk defa muhtar seçildim. Azalarım Kadir Özdin, Ali Şan, Mustafa Gümüş ve Mehmet Badem ile beraber halkımıza hizmet etmeye çalışıyoruz. 

ESKİ MUHTARDAN ÖRNEK DAVRANIŞ
Benden önceki muhtar Sezai Şan abimiz bir cemiyette: "Arkadaşlar ben üç dönem muhtarlık yaptım. Artık bu dönem aday olmayacağım. Genç, dinamik, çalışkan, becerikli ve üniversite mezunu olan İbrahim Yemiş'i öneriyorum. Eğer sizler de uygun görürseniz, bu dönem onu muhtar seçelim." dedi. Cenabı Allah'ın takdiri ve komşularımızın teveccühü sayesinde muhtar oldum. Birçok köyde seçim yüzünden eski muhtar ile yeni muhtar kavgalı iken, biz eski muhtar ile abi kardeş gibiyiz. Bunun için örnek davranışından dolayı, eski muhtarımız Sezai Şan abiye çok teşekkür ederim. Eski muhtar, yeni muhtar el ele verip halkımıza hizmet ediyoruz.

OKUMA ORANI YÜKSEK OLAN BİR MAHALLE
Çine, Geyve'ye 17 km. uzaklıkta 540 rakımda kurulmuş bir yerleşim yeridir. Çine kelimesinin anlamı, kuş yemi demektir. Köy, 1400 yıllarında Eskişehir-Sivrihisar'dan hayvancılık yapmak için gelen Osmanlı Türk'ü olan manavlar tarafından kurulmuştur.Mahallemiz göç vermiyor. Güneye baktığı için havası ılımandır. Kışın yağan kar 15 gün yerde kalmaz. Havası suyu temiz olduğundan dışarıdan göç alıyor. İstanbul'dan gelip ev yapanların sayısı gün geçtikçe artıyor.

Geyve'nin okuma oranı en yüksek olan mahallesidir. 43 hanelik mahallemde din görevlisi, memur, öğretmen, polis, subay, doktor, profesör gibi her meslekten en az 35- 40 kişi var.Kardeşim Emin Yemiş de lise öğretmenidir. İRAM (Türkiye- İran Araştırmaları Merkezi) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Uysal başta olmak üzere hepsiyle gurur duyuyor, başarılarının devamını diliyorum. Prof. Dr. Ahmet Uysal, çocukluk arkadaşımdır. Çobanlık yaparken biz oyun oynardık, o hep kitap okurdu.

İLK ÜNİVERSİTELİ ALAATTİN ÖZDİN

Çine mahallesinden ilk defa İmam-Hatip Lisesine giden ve ilk defa üniversite bitiren şimdi Geyve Anadolu İmam- Hatip Lisesi müdür yardımcılığı yapan Alaattin Özdin'dir. Onun başlattığı bu güzel hareket, gençlere örnek oldu ve şimdi yüzlerce okuyan gencimiz var

 

BAKARSAN BAĞ, BAKMAZSAN DAĞ OLUR
Çine halkı, ne iş yaparsa en iyisini yapar. Yani Çineliler çok çalışkandır. Tarlasını temiz tutar, ağaçları bakımlıdır. Kendi bahçemde devasa bir can eriği var, yaşı belli değildir. Senede bir ton erik verir. Atalarımız "Bakarsan bağ, bakmazsan dağ olur." diye boşuna söylememiş. Topraklarımız verimlidir. Domates, karnabahar, biber; ayva, erik, kiraz, mürdüm eriği, can eriği, fireze eriği yetiştiririz. Haftada 4-5 gün İstanbul Bayrampaşa haline sebze, meyve göndeririz. Meyveyi 1,5 liradan satıyoruz. Markette 10 TL. 

MAHALLEYE YAPILAN HİZMETLER
Eski muhtar Sezai Şan devreye girerek kendi zamanında yapılanlar ile ilgili şunları söyledi: Eski kaymakamımız Seyfettin Azizoğlu: "Kilitli parke taşı bizden, kendi imkanlarıyla köy sokaklarına döşemek isteyen var mı?" diye sordu. Ova köylerden ses çıkmadı. Ben "evet" dedim. Köy sokaklarını imeceyle döşedik. Kaymakam Azizoğlu da takdir etti. Camiyi, köy konağını onardık.
Yeni muhtar İbrahim Yemiş: "Üstü hoca evi, altı düğün salonu olan yeri ve köy konağını kendi imkanlarımızla onardık. Mezarlığı temizledik. 

İSTEKLERİNİZ NELERDİR?
Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Geyve Kaymakamlığı ve Geyve belediyesinden isteklerimiz: 
Geyve ile Akdoğan arasındaki grup yolu çift şerit ve asfalt yapıldı. Akdoğan ile Çine arasındaki 2 bin 200 metrelik yolumuzun da hem genişletilip hem de sıcak asfalt yapılmasını istiyoruz. 4 bin dönüm olan köy arazimizin ancak bin dönümünü sulayabiliyoruz. Eğer Çine göleti 5 m daha yükseltilirse 2 bin dönüm araziyi sularız. Bu iki isteğimiz yapılırsa komşularımızın gelir kaynağı daha da artar. İçme suyu, internet ve elektrik var. Ana hat elektrik direkleri beton fakat köy içi ağaç. Bu ağaç direklerin demir veya beton olmasını istiyoruz. Çünkü kışın ağaç direkler kırılıyor, yere düşen elektrik telleri tehlike saçıyor. Şehirde oturan komşulardan isteğim; virane olan eski evlerinin elektrik ve suyunu kapattırsınlar, enkazını kaldırsınlar. Virane evlerdeki elektrik telleri yüzünden bazen köy yerlerinde yangın çıkıyor.

MUHTARDAN TEŞEKKÜR
Sakarya Büyükşehir Belediyesine, Geyve Kaymakamlığına ve Geyve Belediyesine hizmetlerinden dolayı teşekkür ederim. 

MEHMET AYDOĞAN

#geyve #cine #mah #

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs