Geri

GEYVE'nin cennetten bir bahçesi DOĞANÇAY

Geyve'nin cennet gibi güzel Doğançay mahallesini anlatıyoruz.
Mehmet AYDOĞAN Mehmet AYDOĞAN

Gazeteci emekli öğretmen Mehmet Aydoğan, şelalesiyle, ormanıyla, mesire yerleriyle doğa harikası olan GEYVE-DOĞANÇAY mahallesi muhtarı Murat Çınar'a mahallenin isteklerini sordu. Muhtar Murat Çınar:

"Geyve- Doğançay mahallesi, İstanbul-Adapazarı- Eskişehir- Antalya kara ve demiryolu kenarında ulaşımı kolay, birçok filmin çekildiği, şairlere ilham kaynağı olan harika bir yerleşim yeridir. Bu dünyadaki cennet bahçelerinden biri olan Doğançay'ı görmek isteyenleri, doğa güzelliğini bozmamak şartıyla turizm yatırımı yapmak isteyen iş adamlarını mahallemize bekliyoruz." dedi.

 

MUHTARIM SİZİ TANIYABİLİR MİYİZ?
Murat Çınar, 1960 Doğançay doğumluyum. Adapazarı Ticaret Lisesi mezunuyum. Köyümüzde bulunan mermer fabrikasında muhasebecilik yaparak emekli oldum.İki dönemdir muhtarım. Azalarım Kamil Çelik, Melek Kara, Sezai Keçeci ve Şaban Kara ile beraber halkımıza hizmet etmeye çalışıyoruz.

 

MAHALLENİZİ TANITIR MISINIZ?
Doğançay Muhtarı Murat Çınar, köyümüz filmlere mekan, şairlere ilham kaynağı olmuş güzel bir yerleşim yeridir. İşte Geyve sevdalısı öğretmen ve şair İbrahim Açılan'ın kaleminden Doğançay'ın tarihi çınarları için yazılmış şiirden birkaç dize:

"Bilmem hangi zaman, hangi kutlu el dikmiş,
Ne muhteşem heybettir, Doğançay çınarları.
Kimi göğe uzanmış, kimi boynunu bükmüş,
Maziyle muhabbettir Doğançay çınarları.

Sakarya hıçkırırken, nazlı çağlar şelale,
Anılar eşlik eder gönüldeki melale,
Hilal, dal uçlarında sanki altın bir lale,
Râm eden azamettir Doğançay çınarlar."


Doğançay muhtarı Murat Çınar sözlerine şöyle devam etti: İstanbul-Eskişehir-Antalya kara ve demiryolu mahallemizden geçer. Sakarya nehrinin kenarında kurulmuştur. Doğasıyla, ormanıyla, şelalesiyle, piknik yerleriyle adeta bir cennet bahçesidir. Ormanlarımızda kestane, ıhlamur, muşmullah, kızılcık, kocayemiş gibi meyveler vardır. Balımız meşhurdur. Hane sayımız 175'tir.Nüfusumuz kışın 550, yazın 800 kişiyi buluyor. 

Mahallemizin ortasından çayın akması ve doğan kuşlarının çok olması dolayısıyla; atalarımız Doğançay adını vermişler. Adapazarı ile Geyve yolunun ortasındayız. Her iki tarafa da 17 km. 93 Harbi (1893 Osmanlı- Rus savaşı) zamanında Kafkasya'dan göç eden Abazalar kurmuş. Daha sonraki yıllarda manavlar, Yörükler, Karadenizliler ve Doğudan gelenler yerleşmiş. Şimdi de yazlıkçılar var. Hep beraber yaşıyoruz.

Mahallemiz eskiden daha hareketliydi. Geyve'nin nahiyesi idi. Kapalı olan Jandarma karakolumuz yeniden hizmete açıldı. Sağlık Evi, Halk Eğitimi meslek kurs yeri, Özel Eğitim Okulu var. İlköğretim çağındaki çocuklar, Nuruosmaniye okuluna taşımalı gidiyor. Lise çağındakiler Geyve veya Adapazarı'nda okuyor.

 

MAHALLE HALKININ GELİRİ NELERDİR?
Evliya Çelebi şöyle demiş: "Geyve boğazı orman denizidir. Ağaçların sıklığından ve büyüklüğünden güneşi göremezsiniz." Doğançay çevresi de öyledir. Dedelerimiz buradan sanayilik ve yakmak için odunları trenlere yükleyip Ankara, İstanbul gibi büyük şehirlere satıp geçimini sağlarmış. Orman işi azalınca bazıları İstanbul'la göç etmiş. Onların evlerini Kızılkaya ve Maksudiyeliler satın almışlar. Şimdi fındık, ceviz ekiyoruz. Az da olsa hayvancılık ve orman işi yapan da var.

Gençlerimiz mahallemizde bulunan Buzdağı su fabrikasında, Doğançay Mermer fabrikasında, kereste fabrikasında, HES elektrik üretiminde ve Adapazarı'nda çalışarak geçimini sağlıyor. 

 

MAHALLENİZE NELER YAPTINIZ?
Muhtar Murat Çınar şimdiye kadar yaptıklarını şöyle sıraladı: Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Geyve Kaymakamlığı ve Geyve Belediyesi ile iş birliği yaparak; içme suyu borularını yeniledik. Su deposu yaptık. Bozuk yolları asfaltladık. Bazı yerlere parke taşı döşedik. Çocuk parkı yaptırdık.

 

NELER YAPMAYI DÜŞÜNÜYORSUNUZ?
Ulaşımı kolay ve tabiat harikası olan mahallemize; doğa güzelliğini bozmamak şartıyla turizm yatırımı yapmak isteyen iş adamlarını davet ediyoruz. Çünkü suyumuz çeşmeden içilecek kadar temiz, oksijeni bol bir yerde yaşamak istemezler mi?

Mahallemizin ortasından geçen tren yolu üzerine asansörlü üst geçit yaptırıyoruz. Sakarya nehri üzerine yeni köprü, 350 tonluk su deposu, yeni mezarlık yeri tahsisi yapacağız. Kubuşlar ve Körçay mevkisinin su hattını değiştireceğiz. 

 

YETKİLİLERDEN İSTEKLERİNİZ NELERDİR?
Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Geyve Kaymakamlığı ve Geyve Belediyesinden isteklerimiz: Şelaleye giden 10 km yolun asfaltlanmasını ve yol çevresine oturma yerleri yapılmasını bekliyoruz. Hatta mahallemizin içinden şelaleye teleferik kurulmasını istiyoruz. Mahallemizin içinde var olan piknik yerleri, yürüyüş yolları daha kullanışlı hale getirilsin.

Geyve kaymakamımız Sayın İlyas Memiş, belediye başkanımız Sayın Murat Kaya ve diğer daire amirleri zaman zaman gelip yürüyüş yapıyorlar. Şelaleye giden yol asfaltlanırsa ziyaretçimiz çoğalır. Doğamızı bozmamak şartıyla mahallemiz tanıtılıp turizme açılsın. 3 yüz dönüm civarında tapulu köy arazimiz var. Buraya hastane ve turistlik tesisler yapılabilir. Gençlerin İnternet bağımlılığından uzak, doğal ortamda ve sağlıklı yaşamaları için, sosyal tesislerin yapılmasını arzu ediyoruz.
MEHMET AYDOĞAN

#geyve #dogancay #selale #

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs