Geri

5G Nedir?

5G Teknolojisi faydaları ve dez avantajları
Savaş GÜMÜŞ Savaş GÜMÜŞ

Günümüzde kullanılan 4G LTE, milyonlarca insana süper hızlı internet sunuyor. İnternetlerimizin hızını rahatlıkla kaldırabilen 4G teknolojisi şu anda tüm ihtiyacı karşılıyor olmasına rağmen araştırmacılar, bir süredir 5G ağları üzerinde çalışıyorlar. Ne yazık ki hala aşılması gereken bazı teknik engeller var ve 5G’ye geçmek için tüm dünyanın ciddi bir altyapı yatırımı yapması gerekecek, ancak en nihayetinde bir gün 4G’ye veda edilerek 5G’ye geçmemiz gerekiyor.

5G nedir acaba?

5G’nin henüz hazır olmamasına rağmen bizleri nelerin beklediğini biliyoruz. Aslında 5G, 4G LTE’nin çok daha hızlı ve stabil bir versiyonu olacak. Normal bir 4G bağlantısında 100 Mbps mobilde, 1 Gbps ise Wi-Fi hızlarına çıkılabiliyor. Bu oran 5G’de mobilde 10, Wi-Fi'de ise 20 Gbps’e yükselerek 20 katına çıkıyor.

5G NR, farklı uygulamalarla 1GHz'den 100GHz'e kadar olan frekans aralığında çalışacaktır. Genellikle düşük taşıyıcı frekanslarda baz istasyonu başına daha fazla kapsama alanı (makro bölgeler) ve daha yüksek taşıyıcı frekanslarda baz istasyonu başına sınırlı bir kapsama alanı (mikro ve pico yerleri) olacaktır.

Yüksek hizmet kalitesi ve optimum güvenilirlik sağlamak için lisanslı spektrum, 5G'deki kablosuz ağın omurgası olmaya devam edecek ve lisanssız spektrumda iletim, daha da yüksek veri hızları sağlamak ve kapasiteyi artırmak için bir tamamlayıcı olarak kullanılacaktır. Ayrıca, 5G, spektrum kullanımını 1 GHz'in altındaki düşük bantlara, 1 GHz ve 6 GHz arasındaki orta bantlara ve esnek olarak mmWave olarak bilinen 24 GHz'in üzerindeki yüksek bantlara genişletecek ve aşırı veri hızları ve kapasite için çok miktarda bant genişliği açacak.

5G tarafında bir diğer iyileştirme, sorunsuz bağlantı olacak. 5G ile 500km/saate kadar 1 ms kullanıcı desteği sunulurken, kilometre başına 1 milyon cihaz desteklenecek.

5G ile ilgili soru işaretleri

Teknoloji ile birlikte gelen güvenlik sorunları hala devam ediyor. SMA, (GSM Birliği, 800 şebeke operatörünü temsil eden ticari bir yapı) 5G ile yapılan ithalatlarda bir test ortamı kurmayı ve bu zincirdeki bazı şirketler için ithalatın durdurulmasını önermektedir.
 
5G teknolojisi şüphesiz ki hayatımızın hemen hemen her alanında yerini almaya başlayacak gibi gözüküyor. Ama şu an hala çözülemeyen güvenlik sorunları göz ardı edilemeyecek kadar önemli. Bu sorunlar yakından ele alınmadan ve çözülmeden, yapılacak olan gelişmelere engel olacak gibi duruyor.

#5g

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs