Geri

DininGüncellenmes ive Ilahiyatçılar

Ömer ERDEM Ömer ERDEM

Anadolu coğrafyamızıngüzelinsanlarıarasındailmidindarlıktanziyadehissidindarlıkgeçerlidir. Biz müslümanlar islamı,tasavvuf ve tarikatlararacılığı ile öğrendik. 

Yani bizlerbucoğrafyanıngüzelinsanlarıolarakdinimizeolancadüşkünlüğümüzerağmenonunkaynağıhakkındahiçbirzamanyeterikadarbilgisahibiolamadık. 

Allah’ıninsanatenezzüledipkonuştuğusonvahiyolanKur’an’akarşıayağınıuzatmayısaygısızlıksayıpsabahakadaruyumamayıtercihedenbirecdadınahfadıolarakbizler de evlerimizdebuyücekitabı en değerlikılıflarabezeyip en yüksekyerlerdebulundurmayahepözengösterdik. Bircenazeolmadıgısürece de okumadık. Kur’anyaşayanlarıuyarmakiçingönderilmiştifakatbizonuölmüşlereokumayıtercihettik. Okumakdediysembubirağızalışkanlığı. Yoksaanlaşılmadanyapılanbueylemeokumadeğilolsaolsatelaffuzetmekdenilir. Amaherşeyerağmenbiziminsanımızdinikonusundaoldukçaduyarlıdır. Tamamokumazbelkiamayine de yüksekbirhassasiyetivardır. Ancakbuyüksekhassasiyetbilgiilebuluşmadığındamüthişbiristismarkapısıaralanmışolmaktadır. Kestirmedensöyleyecekolursakhalkımızdinile Allah ilealdatılmayamalesefçokmüsaittir.Arapçabiribareyişöyleböyleokuyabilenüzerinearapkıyafetlerigeçiripetrafınaüç-beşakılfukarasıtoplayanhemenherkesbirtarikatyahutcemaatoldumdeyiportayaçıkıyorvedinhakkındaahkamkesmeyebaşlıyor. Masal, destanvehikayetarzıanlatımlarvatandaşınhoşunagittiğivehiçemekistemediğiiçinbutürpervasızlariçinbuülkemünbitbirvasatsunuyor. Birbakıyorsunuz Adana gibibirşehirdenbileanokranikbirtarikatşeyhivakıfkisvesialtındazuhuredebiliyor.

TabisayınCumhurbaşkanımızmüslümaninsanlardiyebutüryapılanmalarıartniyetlikişilerekarşısavunuyor. Tabibudurumu da budintüccarlarıyahutdinsimsarlarıeni-konuistismarediyorlar. KendisiönemlibirhadisalimiolmasınarağmenKur’anvesahihsünnetkonusundagayetdirayetlibirdiyanetişleribaşkanıolansayın Mehmet Görmez, önceyardımcısıüzerindenitibarsızlaştırıldıvenihayetbirşekildegörevdenuzaklaştırılmışoldu.Tabionugörevindenedenlerinkimlerolduğunudoğruyerdenbakanherkesgörmüştür.

Asansörveyorgandanhalvetdevşiren Hz. Aişevalidemizi 6 yahutdokuzyaşındaevlendirmeyegayreteden, kadınlarındövüldükleriiçinşükretmelerigerektiğigibidindışızırvalarıdindiyepazarlamayaçalışanbuakılsızgüruhkamuoyundamakesbuluncamecburensayınCumhurbaşkanımızolayaelatıpbueskihurafevemasallarınveeskimişiçtihatlarıngüncellenmesigerektiğinisöyleyinceazöncesözünüettiğimizdinbaronlarıhükumeteadetaültimatommahiyetindedeklarasyonyayınlamahadsizliğineişivardırmayakalkıştılar. Ancakkorkakolduklarıiçingeriadımatmakzorundakaldılar. TayyibErdoğanelbettekiislamıngüncellenmesiderkenherhangibirreformdanbahsetmemiştir. Reform ancakdeformeolanşeyleriçingeçerlidir. Bizimdinimizdeformeolmadıkireformaihtiyacıolsun. Zirabudininkitabınazilolduğutazelikleaynenkorunmaktadır.ÜstelikbukorumabizzatRabbimiztarafındangarantiedilmişbirkorumadır. Rabbimizhicrsuresi 9. Ayettebugarantiyibizehabervermiştir. TayyibErdoğantabiiolarakKur’an’akesinaykırıolanaklamantığauymayantarihsel/toplumsalvebilimselverileretabantabanazıtolduğuhaldesırfadınıhadisyaparakdinesokulmuşbulunanbuçölAraplarınıneskiadetlerini,iranzerdüştlerinineskimasallarıileyahudikabalasıvemişnasınınilkelgeleneklerinindindiyepazarlanmasınacanısıkıldığıiçingüncellemedensözetmiştir. Buülkedebilmem ne kadarilahiyatfakültesiveçoksayıdauzmanakademisyenbulunmasınarağmenbirkaçyiğitvecesuradamdışındahiçkimsedensesçıkmıyor. Buelbettekiüzüntüvericibirdurum. Herşeyi mi TayyibErdoğanyapacakkardeşim. Ülkeyibirdünyabadiredenkurtarıyor, yedidüveletekbaşınakafatutuyor, yetmezmişgibidininaslınadöndürülmesiişini de mi Erdoğanyapsın. O zamanbuncailahiyatfakültesi ne işeyarıyor. Bunusöyleyebilecekbirisivar mı?

Koca kürsüleriişgaledip, trenkatarıgibititrtaşıyanbuzevat bin seneönceyazılmışkitaplaraşerh/haşiye/tahşiyeyazmavepapağangibiGazzalimukallitliğikolaycılığınıbırakarakbirazemekveriptefekkürederekalınvezihinteridökerekKur’an’danalarakilhamıasrınidrakineislamısöyletmeülküsünükendisinegörevedinmelidir. Aksitakdirdehadiskaynagıdiyebildiğimiz en sağlamkitaplardabileKur’aniletabantabanazıtrivayetlerbulunduğunubilenbuuzmanlar Allah indindeelbettevebalaltındadırlar. Amabuzevatburadaönemlibirgörevüstlenmekyerineamakorkudanamatembelliktenişinkolayınakaçıp, biryandanistiklalşairimiziçinbinlercegüzellemeyaptıklarıhaldeonunsözüneuygunolarakilhamıKur’an’danalmayısavunanlarıhemenpeygambersizdinistiyorlardeyipitibarsuikastınagirişiyorlar. BuneyamançelişkidirAllahım. DinimizinkaynağıolanKur’anherkesinelindeamainsanlarındinolarakyaşadıklarındaKur’anınadıbileyok. Dahasıvar,adamçıkmışbuhariolmazsadinçökerdiyor. AmaKur’anolmazsa dine birşeyolmaz.AmanYa Rabbi! Bu ne acayipbiranlayış, bu ne garip, ne absürtbiryaklaşım.

Rabbim;bu kıt akıllıanokranik,Arapgiysilerineöykünmeyi din sananhilkatgaribelerindenbizi de bütünmüslümanları da korusun


#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs