Geri

Kütüphaneler Haftası Kutlandı

Geyve Osmangazi Ortaokulu’nda Kütüphaneler Haftası Kutlandı.
Editör Editör

Program:

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın birlikte okunması ile başladı.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmanın yapılması,

“Kitap” ile ilgili skeç oyunu, Türkiye Yazarlar Birliği Sakarya Şubesi Yazar ve Şair Katılacağı Söyleşiyi

Yazar ve Şairlerin Kitaplarının Tanıtılması ile Kitapların İmzalanması izledi. Program, Kapanış ve İkram ile son buldu.

Kitaplar olmasaydı çağlar boyunca nice güçlüklerle edinilmiş bilgiler unutulur gider ve insanlık bugünkü noktaya ulaşamazdı.

Işığa kapalı binaların gölgelerinde üşüyen bizlere, sımsıcak dünyasını açan vefalı bir dost… Gecenin ilerlemiş bir saatinde kapısını çalmamızdan rahatsız olmayan, kendisine sırt dönüp ayrılmamıza kırılmayan ve gönül koymayan bir arkadaş… Vermeyi çok seven, minnet etmeyen ve vermiş olmanın pişkinliğiyle şımarmayan bir yoldaş…

Her türlü kitabı bulabileceğimiz kütüphaneler, biz okuyucularını beklemektedir. Okul ve sınıf kütüphaneleri kurmak için bu haftayı vesile kılıp, hemen kolları sıvamalıyız. Haftada en az birkaç kitap okumalıyız. Bu haftanın amacı öğrencilerde okuma alışkanlığını ve zevkini geliştirmek, kitap sevgisini artırmak, öğrencilerin kitaplardan daha çok yararlanmalarını sağlamaktır. 

Kitap uygarlığın simgesi; karanlığın amansız düşmanıdır. Kitaplar bu amaçla değerlendirildiğinde, kitaplığın ve kütüphanenin önemi artar.

Okumalıyız! Çünkü bilebildiğimiz kadar insan olur, insan olduğumuz sürece yaşamayı öğrenir, yaşamayı öğrendiğimiz sürece de ne denli eksik olduğumuzu anlarız.

“Her kütüphane bir cezaevi kapatır.”

Kitapların Yararları

Ne para ne yaşam yeter,

Tüm dünyayı dolaşmaya.

Kitaplarla çalışırız,

O yerlere ulaşmaya.

Bizden önce yaşayanlar,

Neler yapmış bilir miydik?

Kitaplara geçmeseydi,

Şimdi onlardan geriydik.

İyi kitap, iyi dosttur

Her zaman bize çocuklar

Hem hoşça vakit geçirtir,

Hem de bilgimiz çok artar.

Kitapsız yaşamak kör, sağır, dilsiz yaşamaktır.

Atatürk, kitaplarından edindiği bilgiler ışığında yeni bir toplum yaratmış, "Cumhuriyet'in temeli kültürdür" ve "Hayatta en hakiki mürşit ilimdir" diyerek kitaba ve bilime inancını açıkça ifade etmiştir.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Okul Müdürü Mustafa CAN yaptı.

Ülkemizde bir yılda bir kişi kaç kitap okur sizce? Bağımsız Eğitimciler Sendikasından (BES) yapılan yazılı açıklamada, “Türkiye'nin Okuma Alışkanlığı” adlı bir rapor hazırladığı belirtildi. Rapora göre, günde ortalama 5 saat televizyon seyreden Türk halkı; kitap okumaya yılda yalnızca 6 saat vakit ayırıyor.

Kitap okuyamama konusunda hepimizin bahanesi hazırdır:

-Kitaplar çok pahalı.

-İşten geldim, çok yorgunum.

-Öğrenciyiz! 

-Oku oku nereye kadar?

-...ve daha birçoğu 

Gelin, okuma konusunda sayısal veriler ne gösteriyor, bir bakalım:

Türkiye kitap okuma konusunda çoğu Afrika ülkelerinin gerisinde kalmış durumda.

-Japonya'da toplumun % 14'ü, 

-Amerika'da %12' si, 

- İngiltere ve Fransa'da % 21'i düzenli kitap okur iken, 

-Türkiye'de durum % 0, 01 yani on binde bir.

-Toplam nüfusu sadece 7 milyon olan Azerbaycan'da kitap ortalama 100Bin tirajla basılırken, Türkiye'de bu rakam 2Bin- 3Bin000 civarında basılmaktadır.

-Birleşmiş Milletler İnsani Gelişim Raporu’nda kitap okuma oranında Türkiye, Malezya, Libya ve Ermenistan gibi ülkelerin bulunduğu 173 ülke arasında 86. sıradadır. 

KİTAP konulu bir skeç, hep birlikte izlendi.

Türkiye Yazarlar Birliği Sakarya Şubesi Başkanı Hasan Topcu’nun başkanlığında; Hasan Topçu (Türkiye Yazarlar Birliği Sakarya Şubesi Başkanı )Şair ve Yazar, Rüstem Budak –Yazar ve Şair, Yusuf Mısırlıoğlu- Yazar ve Şair, Neslihan Cebesoy- Yazar, Osman Sıroğlu- Çizer, Ali Çetinkaya-Yazar, Namık Cihan- Yazar ile İbrahim Açılan- Şair ve Yazar, söyleşi için sahneye çıktı.

Söyleşi için mikrofonu Türkiye Yazarlar Birliği Sakarya şubesi başkanı şair ve yazar Sayın Hasan Topçu aldı. Söyleşiden sonra kendilerine teşekkür edildi.

Kitaplar olmasaydı çağlar boyunca nice güçlüklerle edinilmiş bilgiler unutulur gider ve insanlık bugünkü noktaya ulaşamazdı.

 ‘’Kütüphaneler Haftası” programı Yazar ve şairlerin Kitaplarının sergilendiği stantların gezilmesi ve Kitapların imzalanması ile programı devam edip, ikram ile son buldu. 

Mustafa Hamdullah ERGİN

GEYVE HABER


#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs