Geri

M. Akif Ersoy, Anıldı

Geyve Ali Fuat Başgil Anadolu Lisesi Milli Şair ‘İstiklal Marşı’ yazarı Mehmed Akif Ersoy’u anma programı yaptı.
Editör Editör

Geyve Kaymakamlık Kültür Merkezi ve Öğretmenevi Konferans Salonu’nda yapılan programa; Geyve Kaymakamı İlyas Memiş, Geyve Belediye Başkanı Murat Kaya, İlçe MEM Âdem Duran, Garnizon Komutanı Jand. Ütğm. Raşit Gökhan Civek, İlçe Müftüsü Ali Erhun, Askerlik Sube Başkanı Pers. Ütğm. Taner Çolak, MHP Geyve İlçe Başkanı Şerafettin Kaya, okul yöneticileri, daire amirleri ile öğrenciler katıldı.

Program saygı Duruşu ile İstiklal Marşı’nın birlikte okunması ile başladı.

Sırası ile Orunun Duası şiiri(resimler ile), İstiklal marşı(Mehter Marşı versiyonu), Kilometre Taşları(çizgi film), İstiklal Marşı-oratoryo, İstiklal Marşı-THY Reklam Müziği, Bayrak Şiiri, Çanakkale Şehitleri’ne şiir, Zulmü Alkışlayamam-Beste şarkı, Hüsran- beste şarkı, Kalemini Cennete batırmış şair-TRT belgesel şeklinde oldu.

Programın sunumunu; öğretmenler Halime Aydın ile Turgay Küçüktepe yaptı.

Küçüktepe, Akif’in hayatını şöyle anlattı.

Mehmet Akif Ersoy'un Kısaca Hayatı

Mehmet Akif Ersoy, 1873 yılında İstanbul'da doğdu. Babası "İpekli Hoca" olarak bilinen Tahir Efendi, annesi ise Şerife Hanım'dır. Dini eğitimini babasından alan Akif, öğrenimine Emir Buhari Mahalle Mektebi'nde başladı. Buradan mezun olduktan sonra sırasıyla Fatih Rüştiyesi, İstanbul İdadisi ve Halkalı Baytar Mektebi'nde öğrenimini sürdürdü. Akif, gittiği tüm okullarda başarısıyla diğer öğrencilerden sivrilmişti.

İlk şiirlerini, İstanbul İdadisi'nde okurken yazdı. Bu okuldaki hocalarından biri de ünlü edebiyatçı Muallim Naci'ydi. Muallim Naci, daha o yaşlarda Akif'teki yeteneği fark etmiş ve "Bu çocukta gördüğüm cevheri, kimsede görmedim" demişti.

Osmanlı Devleti'nin farklı bölgelerinde baytarlık yapan Akif, kendisini ideallerine vermek adına bu görevini bıraktı. Darülfünun'da ve Halkalı Ziraat Mektebi'nde edebiyat dersleri vermeye başladı. Bu sırada çeşitli dergilerde yazıları yayınlandı.

Birinci Dünya Savaşı sırasında Teşkilat-ı Mahsusa(MİT)'dan Kuşçubaşı Eşref ile Arabistan'a gitti. Buradaki görevi, İngilizlerin kışkırttığı Arapların ayaklanmasını önlemekti.

Akif, Çanakkale Zaferi'nin haberini Arap topraklarında aldı. Öylesine bir heyecan duydu ki, hemen kalemine sarıldı; "Çanakkale Destanı"nı yazdı.

1920'de Burdur vekili olarak meclise girdi. 12 Mart 1921 günü yazdığı İstiklal Marşı, meclis tarafından milli marş olarak kabul edildi. 11 yıl boyunca Mısır'da kalan Akif, 1936'da tekrardan yurda döndü. 

İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy, 27 Aralık 1936 günü vefat etti.

Mustafa Hamdullah ERGİN

GEYVE HABER

Sunucular; Halime Aydın ile Turgay Küçüktepe

#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs