Güney’i bekleyen korkunç gerçek!
Geçtiğimiz günlerde Düzce Gölyaka merkezli deprem dolayısıyla açıklamalarda bulunan Sakarya Üniversitesi Afet Yönetim Uygulama ve Araştırma Merkezi görevlisi Prof. Dr. Murat Utkucu yaptığı değerlendirmede, ilimiz için Geyve-Mekece-İznik hattından geçen Kuzey Anadolu Fay Hattı, Güney Kolu’nun önemli bir deprem tehlikesi oluşturduğunu söyledi.
"Kuzey Kolu tehlike oluşturmuyor"
Utkucu, Marmara Bölgesi’nde önemli bir deprem tehlikesinin mevcut olduğunu belirterek, “Kuzey Anadolu Fayı’nın Kuzey Kolu’nun ilimiz için 6. 8 ve daha büyük depremler açısından bir tehlike oluşturmadığı ileri sürülebilir” dedi.
7 büyüklüğünde deprem
Aynı durumun Geyve-Mekece-İznik hattından geçen Güney Kolu için söylenemeyeceğini vurgulayan Utkucu , “Kuzey Anadolu Fayı’nın bu kısmı büyük olasılıkla 1065 ve 1419 depremleri ile kırılmış ve 600-1000 yıl arası bir süre içinde kırılmadan beklemektedir. Bu fay Kuzey Kol’a göre çok daha az hareketli bir fay olmasına rağmen uzun süredir sessiz olmasıyla 7 büyüklüğünde ya da biraz üzeri deprem üretecek enerjiye sahiptir” ifadelerini kullandı.
Işıkara da sürekli uyarmıştı
Konu ile ilgili Deprem uzmanı merhum Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara da, güney kolu fay hattının 1753'ten beri sessiz olduğunu açıklamıştı. Deprem hareketliliği açısından, Bursa'nın, Kuzey Anadolu fay zonunun güney kolu denilen, Geyve, Mekece, İznik, Gemlik Körfezi'nden Marmara'ya dalan güney kolu için merhum Işıkara, toplumu sürekli uyarmıştı.
İşte Işıkara'nın hafızalarda kalan sözleri:
"Er ya da geç deprem olacak!"
Ölümünden önce sürekli 1999 depremini hatırlatan Işıkara, Sakarya'nın 100 yılda 2 büyük deprem yaşadığını belirterek, "Bunlardan biri 1967 yılında diğeri ise 1999 yılında meydana geldi. Ancak Sakarya'da başka bir risk daha var. Bu da Geyve'den başlayarak Mekece'ye kadar giden bir kırık. Bu kırıkta 300 yıldır deprem olmadı. Bu kol Sakarya'ya çok yakın bir yerde. Burada er ya da geç bir deprem olacaktır. Bunun için deprem güvenliğini asla elden bırakmamak gerekir" demişti.
#