Geri

İşte Erdoğan'ın 5G mesajının ardındaki gerçek!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "5G'ye geçelim" mesajı, 4G'yle ilgili tartışmalara neden oldu. İhalede iptal olup olmayacağı merak edilirken, 26 Mayıs'taki frekans satışının yapılacağı, ancak Erdoğan'ın bu konuda vereceği kesin bir talimata göre hareket edileceği öğrenildi.
Editör Editör

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önceki gün "bırakın 4G'yi, 5G'ye geçelim" çıkışının perde arkası netleşiyor. 

Erdoğan'ın teknoloji kullanıcısı yerine üretici olmak, 4G'de beklendiği gibi yüklü miktarda bir paranın yurtdışına çıkışını önlemek ve telekomünikasyon şebekesi üzerinden dinlemelere son vermek için böyle bir çıkış yaptığı ifade ediliyor.


İHALE İPTALİ GÜNDEMDE DEĞİL


Erdoğan'ın 5G açıklamasından sonra 4G'nin iptal edilmesi yönünde henüz resmi bir talimat vermediği, bu konuda vereceği herhangi bir talimatın da yerine getirileceğine dikkat çekiliyor. Yetkililerin de bu kapsamda 26 Mayıs'taki frekans ihalesine hazırlıklarını sürdürdüğü, diğer yandan da Erdoğan'ın gündeme getirdiği 5G'ye en kısa sürede nasıl geçilebileceğini gündeme aldığı öğrenildi. Bu kapsamda Erdoğan'a da 4G ihalesi ve 5G konusunda kapsamlı brifing verilmesinin gündeme gelebileceği ifade ediliyor. Kaynaklara göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 5G'yi işaret etmesinin arkasında ise şu nedenler var:


KULLANICI DEĞİL, ÜRETİCİ OLACAK


Türkiye, şu an 4G teknolojisiyle tanışırsa, altyapı destekleri yurtdışından sağlanacak. Fakat 4G için geliştirilen ULAK Projesi'nde olduğu gibi yerli firmalar tecrübelerini 5G için geliştirebilirse, bu durum Türkiye'ye sınıf atlatacak. Erdoğan'ın da bu işin milli projelerle hayata geçirilmesini istediği, bu yüzden 4G yerine 5G'ye vurgu yaptığı belirtiliyor. Böylece, Türkiye kendi ürettiği teknolojiyle üretici olarak 5G sektörüyle tanışmış olacak.


PARA YURTİÇİNDE KALACAK


4G teknolojisinin yurtdışı destekli yapılacak olmasının uzun vadede Türkiye'ye 40 milyar dolara mal olabileceği belirtiliyor. Bundan dolayı 4G için her türlü çalışmanın yerli imkanlarla oluşturulması durumunda, harcanacak paralar da yurtiçinde kalacak.


5G İÇİN AR-GE'YE TAM GAZ


Kalkınma Bakanlığı koordinasyonunda hazırlanan 2015- 2018 Bilgi Toplumu Stratejisi ve Eylem Planı'nda 5G hedefi yer alıyor. Söz konusu dönemde 5G Ar-Ge ve standart çalışmaları yürütülecek. Uluslararası platformlardaki Ar-Ge çalışmaları yakından takip edilecek, bu çalışmalara Türkiye adına katılım sağlanması teşvik edilecek.


MİLYARLARCA İNSAN MOBİL OLDU


Dünya 3G mobil genişbant teknolojisine 2000'li yılların başından itibaren geçmeye başladı. 2010'a gelmeden ABD ve Uzakdoğu 4G'yle tanıştı. Dünyada 5G henüz kullanılmasa da birçok ülke bu konuda Ar-Ge faaliyetlerini tamamladı. Türkiye ise 2009'da 3G teknolojisini kullanmaya başladı. 4G için ise ihale süreci yeni başladı. Bugün dünyada 100'ün üzerinde, 250 milyona yakın abone 4G kullanıyor. Bu sayının 2017'de 1 milyara ulaşması bekleniyor.


AB 700 MİLYON EURO BÜTÇE AYIRDI


Bir süre önce AB ve Güney Kore 5G'ye ilişkin bir anlaşma imzaladı. Bu kapsamda, 5G mobil internet teknolojisinin geliştirilmesi için çalışılacak, iletişim ağları ve bulut bilişim üzerindeki etkilerine yönelik değerlendirmelerde bulunulacak, bu teknolojinin getireceği avantaj ve dezavantajlar ele alınacak. 4G'de ABD ve Asya'nın gerisinde kalan AB'nin 2020'ye kadar 5G'ye 700 milyon euro yatırım yapması bekleniyor.


DİNLEMELER SON BULACAK


Türkiye'nin mevcut telekomünikasyon sistemi, IP tabanlı olduğu için dışarıdan rahatlıkla sızmaya müsait. SABAH'ın duyurduğu "GSM İntercopter" isimli cihaz, casus yazılımlar sayesinde Türkiye'de istediği baz istasyonuna sızarak dinleme yapabiliyor. Şebekedeki bu açıklığın da milli bir kripto yazılımı kullanılmadığından kaynaklandığı belirtiliyor. ULAK Projesi kapsamında ise, telekomünikasyon şebekesini korumaya alacak yerli baz istasyonu ve yerli kripto geliştirildi. Türkiye'nin kendi kriptosunu ve kendi baz istasyonlarını kullanması durumunda ise dışarıdan herhangi bir sızmanın gerçekleştirilemeyeceği, anlık olarak kendini güncelleyen kriptonun kırılamayacağı ifade ediliyor.


NEDEN 5G?


1- Teknolojide kullanıcı değil üretici de olmak.


2- 4G altyapısı için yapılacak ithalatı önlemek.


3- Tamamen yerli ekipmanla ulusal iletişim şebekesi kurmak.


4- Telefon dinlemelerine son vermek.


5- Siber tehditlere karşı önlem almak.


6- Her yerden hızlı internet erişimini sağlamak.


7- 5G standartlarını geliştiren ülkeler arasına girmek.


(Sabah)

#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs