Akbıyık'tan HES 1 ile HES 2 yi ziyaret
Sakarya Nehri üzerinde, Karaçam Mahallesi ve Örencik Mahallesi mevkiinde yapılan ve faaliyete geçmiş olan HES 1 ve HES 2 Hidro Elektrik Santralleri'ni gezerek yerinde bilgi aldı.
Ekonomiye katkı sağlamak amacı ile Sakarya Nehri üzerinde, AKFEN tarafından kurulan HES santralleri üretime başladı.
AKFEN Genel Müdür Yardımcısı Hakan Bozkurt ile İşletme Müdürü Cemalettin Uygun her iki santralde yapılan üretimi hakkında gerekli bilgileri kaymakam Akbıyık'a verdi.
Her iki santralde 15 MW gücünde, 11.84 m su yüksekliğine sahip olup, tam yükte 150 m3/s su ile çalışmaktadır. 150 m3/s üzerinde gelen sular ise vatandaşa ait bahçelerin su altında kalmaması için radyal kapaklardan tahliye edilmektedir.
HES 1 ile HES 2 tarafından üretilen elektrik enerjisi Pamukova trafo merkezine iletilmektedir. Her iki santralın yıllık üretimi 188Milyon/Kwh'dır.
Geyve Kaymakamı İdris Akbıyık, yıllık toplam 188 milyon kilovatsaat elektriğin üretildiği AKFEN grubuna ait Hidroelektrik santrallerini inceledi.
Geyve Kaymakamı İdris Akbıyık, beraberinde Akfen Hes Genel Müdür Yard. Hakan Bozkurt, Doğançay HES İşletme Müdürü Cemalettin Uygun ve İşletme Müdür Yardımcısı Zekeriya Kan ile birlikte HES 1 ve HES 2 de incelemelerde bulundu.
30 Megavatlık 2 HES
Akfen Hes Genel Müdür Yard. Hakan Bozkurt ve Doğançay HES İşletme Müdürü Cemalettin Uygun tarafından yapılan bilgilendirmede; Sakarya Nehri üzerinde kurulu bulunan ve geçtiğimiz Ağustos ayında elektrik üretimine başlayan, 30 megavatlık HES-1 ve HES-2 Hidroelektrik santrallerinde üretilen elektrik, Yüksek gerilim hatları ile Pamukova Paşalar Köyünde bulunan trafo’ya iletilerek buradan ulusal elektrik ağına aktarıldığını ifade etti.
Yılda 188 Milyon KWH Elektrik
Sakarya Nehri üzerinde Geyve Boğazında Karaçam ve Örencik köyü bölgesinde kurulu bulunan Doğançay Hes-1, HES-2 hidroelektrik santrallerinin ürettiği 188 milyon kilovatsaat elektrik ile ülkemiz ekonomisine önemli katkılar sağlamaktadır.
250 m3/s Fazla Su Tahliye Ediliyor
Zaman zaman arazilerinin su ile kaplandığından şikayetçi olan köylüler ile karşı karşıya kaldıklarını belirten yetkililer, ihtiyacımız olmasına rağmen toplanan suyun arazilere zarar vermemesi için baraj tahliye sisteminde bulunan otomatik sensörler sayesinde saniyede 250 m3 suyu nehir yatağına bıraktıklarını belirtti.
Su Tutma Kapasitesi Yok
Ayrıca su tutma kapasitelerinin olmadığını ve Sakarya Nehri’nden gelen suyun 150m3/s’lik kısmını enerjiye çevirip, artan kısmını ise radyal kapaklardan boşalttıklarını, su seviyesinin yükselmesine neden olmadıkları gibi yıl boyunca su seviyesinin aynı kaldığını belirtmişlerdir.
Nehrin Debisinde Mevsime Göre Yükselmeler Yaşanıyor
Karların fazlaca yağdığı ve erimelerin ani gerçekleştirdiği bu dönemlerde Sakarya nehri üzerindeki diğer santrallerin de mecburi çalışması sonucu ani su yükselmelerinin yaşandığını, sistemsel olarak bu konuda herhangi bir çalışma yapılamayacağını ve vatandaşların bu süreçte nehir yatağından uzak durması gerektiğini belirtti. Ek olarak Geyve ilçesindeki tüm resmi kurumları konuyla ilgili bilgilendirdiklerini, ani taşkınlarla ilgili olumsuz durumlarda da bilgi alma amaçlı tüm resmi kurumlar ile koordineli çalışıldığını da sözlerine ekledi.
Mustafa Hamdullah ERGİN
GEYVE HABER